Autoritățile române trebuie să intervină ferm pentru stoparea expunerii copiilor și tinerilor la orice formă de publicitate pentru produsele din tutun
CE FAC COMPANIILE DIN INDUSTRIA TUTUNULUI PE REȚELELE DE SOCIALIZARE?
• În ciuda deceniilor de promisiuni că nu vizează tinerii, “gigantii” tutunului Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International și Imperial Brands folosesc în mod înșelător platforme sociale precum Facebook, Instagram și Twitter pentru a promova nelimitat mărcile de țigări și fumatul la nivel global către tineri, potențial ajungând la copii în vârstă chiar și de 13 ani.
• Dovezile provenind dintr-o investigație de doi ani efectuată de Campaign for Tobacco Free Kids din SUA arată abuzarea rețelelor sociale de către companiile de tutun prin:
o Folosirea „influențatorilor” din rețelele de socializare: Aceștia sunt plătiți pentru a împărtăși imagini ale mărcilor de tutun și fumatului cu milioane de adepți - folosind fotografii concepute să arate ca și conținut organic și însoțite de hashtag-uri specifice pentru a maximiza acoperirea acestor postări. Dovezile din interviurile efectuate cu astfel de persoane plătite indică faptul că aceste companii de tutun plătesc în mod special tineri, cu rezultate previzibile în a prezenta fumatul ca fiind „cool”.
o Susținerea petrecerilor și evenimentelor promovate pe rețelele de socializare: Companiile de tutun găzduiesc petreceri și evenimente la scară largă pentru a-și promova mărcile de tutun și pentru a se asigura că fotografiile și conținutul evenimentelor sunt împărtășite pe larg în social media.
CE SPUNE BIG TOBACCO DESPRE ACESTE STRATEGII DE MARKETING? • Companiile de tutun, cum ar fi PMI, pretind că susțin un "viitor fără fum", dar comercializează produsele lor la fel de agresiv ca întotdeauna, în mod ascuns și înșelător, încălcând legislația pe rețelele de socializare.
• Toate cele patru companii pretind că nu se angajează în acest tip de marketing.
British American Tobacco, Principiile de Marketing Internațional: "Nu ne vom angaja în nici un marketing viral în rețele accesibile în mod deschis sau în alte rețele digitale unde este imposibil să se controleze integritatea mesajului și nici destinatarii pe care acesta ar putea să le atingă. Nu vom face niciun fel de publicitate "sub acoperire" (campanii de teaser, flash mobs etc.), cu excepția cazului în care este clar în orice moment că activitatea este publicitatea la tutun (de exemplu, prin aplicarea unui avertisment de sănătate). Cu excepția cazului în care acest tip de activitate are loc la puncte de vânzare sau în afara casei (unde verificarea vârstei nu este posibilă), publicul vizat trebuie să fie limitat la fumătorii adulți verificați. "
Philip Morris International, Standarde de Marketing: „Comercializăm produsele noastre fumătorilor adulți. Noi avertizăm consumatorii cu privire la efectele asupra sănătății ale produselor noastre. Marketingul nostru este cinstit și corect. Respectăm legea. Nu plasăm numele sau logo-urile brandurilor noastre de tutun pe orice articole promoționale care ar putea fi folosite sau văzute de minori.”
Japan Tobacco International, Politica de Marketing: Este obligatorie "verificarea vârstei înainte ca orice publicitate pe site-urile internet să poată fi vizualizată de către fumători adulți, acolo unde legislația locală o permite"
Imperial Brands, Standarde Internaționale de Marketing: "Nu ne vom angaja în niciun marketing viral în rețele accesibile în mod deschis sau în alte rețele digitale unde este imposibil să se controleze integritatea mesajului sau a destinatarilor la care acesta ar putea ajunge.”
DE CE ESTE IMPORTANTĂ ACEASTĂ PRACTICĂ ȘI ACEST NOU "LOC DE JOACĂ" PENTRU COMPANIILE DIN INDUSTRIA TUTUNULUI?
Cercetările arată că marketing-ul industriei de tutun pe platformele de socializare atinge miliarde de tineri online și reprezintă cea mai mare amenințare la adresa re-normalizării consumului de tutun în rândul tinerilor din întreaga lume.
Expunerea potențială la publicitatea Big Tobacco pe social media este un motiv real de îngrijorare și o urgență de reglementare.
Peste trei sferturi (76%) dintre adolescenți raportează utilizarea a cel puțin unei platforme sociale media.
Un studiu suplimentar privind măsurarea utilizării platformei sociale media în rândul tinerilor americani a constatat că 76% dintre adolescenți și adulții tineri (12-24 ani) folosesc Facebook și 73% (13-24 ani) utilizează Instagram.
În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, expunerea la promovarea tutunului pe rețelele de socializare a fost corelată cu o atitudine mai favorabilă față de tutun, inclusiv intenția de a iniția consumul de tutun printre cei care nu au încercat încă produse din tutun.
Un studiu privind evaluarea rolului social media în influențarea comportamentelor legate de consumul de tutun în rândul tinerilor a constatat că expunerea la conținutul de tutun pe social media este un factor de predicție mai important pentru debutul fumatului decît expunerea la TV sau filme.
Campaign for Tobacco Free Kids a evaluat, ca parte a investigației, mai mult de 100 de hashtag-uri asociate campaniilor de marketing din industria tutunului în 40 de țări. Aceste postări combinate au fost vizionate de 25 de miliarde de ori la nivel mondial, inclusiv 8,8 miliarde de ori în S.U.A.
UNDE POT VEDEA EXEMPLE ALE ACEESTEI PRACTICI ACUM?
Pentru a vedea exemple ale acestor campanii: http://wheretheressmoke.social/gallery
Galeria de imagini conține numeroase exemple de astfel de practici în România.
CARE ESTE SITUAȚIA ROMÂNIEI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CONSUMUL DE TUTUN ÎN RÂNDUL TINERILOR ȘI DEBUTUL FUMATULUI ·
În ciuda evoluției pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%). Referințe: Global Youth Tobacco Survey 2013(realizat global, o dată la 4 ani), Health Behavior in School Children 2014.
Rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situație alarmantă în ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor și adolescenților din România și impun adoptarea de urgență a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.
CE SE POATE FACE ÎN ROMÂNIA?
• În întreaga lume, guvernele au restricționat publicitatea pentru tutun pentru a reduce consumul de tutun și a preveni debutul fumatului la 13-15 ani - totuși, companiile de tutun subminează în continuare aceste eforturi.
• Guvernul și Parlamentul României ar trebui să interzică total publicitatea online a tutunului și să impună restricțiile cuprinzătoare privind orice formă de publicitate pentru tutun, conform cerințelor Convenției-Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului, ratificată de către România și transpusă în Legea nr. 332/2005
• Autoritățile române trebuie să lanseze imediat o investigație a acestor practici în România și să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru a pune capăt acestor practici de publicitate ale companiilor de tutun.
Inițiativa 2035 Fără Tutun Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |