Apel la libertatea elevului în școală

Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța și Academia Tinerilor vă invită să semnați petiția privind modificarea și aprobarea legii siguranței în școli de către Parlamentul României.

Cele două structuri reprezentative ale elevilor, în urma consultării cu experți în drept și educație, au constatat faptul că actuala Lege nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în școli nu se află în concordanță cu cerințele actuale și solicită Parlamentului să aprobe o nouă lege în acest sens.

Considerăm siguranța elevilor în școală un drept fundamental, garantat prin art. 22 și art. 49 din Constituție, și astfel asigurarea unui cadru juridic menit să asigure respectarea acestui drept reprezintă o prioritate ce nu mai poate fi amânată.

 

Prin urmare,

Solicităm Parlamentului următoarele:

 

1. Eliminarea uniformelor- art. 5 din lege, care a dus la o aplicare discreționară în ceea ce privește introducerea acestora. Parlamentul României a respins de fiecare dată propunerile privind introducerea uniformelor iar acest lucru nu se poate face fără o alocare de bani din partea statului, ținând cont că învățământul de stat este gratuit. De asemenea, nu există nicio probă care să demonstreze că uniformele cresc gradul de siguranță în școli. În anumite cazuri, există șanse ca directorii să abuzeze de acest articol pentru a transforma elevii în mascote în vederea promovării cultului unității de învățământ.
2. Să nu încerce să limiteze libertatea individuală, prevăzută de art. 23 din Constituție. Elevii cu capacitate de exercițiu (peste 14 ani) nu pot fi „reținuți” în școală împotriva propriei voințe.
3. Să asigure paza elevilor și personalul angajat din bugetatul statului sau al administrațiilor locale și să nu pună această sarcină pe seama părinților sau elevilor.
4. Să consulte organizațiile reprezentative ale elevilor atunci când elaborează proiecte sau programe de prevenire a violenței în mediul școlar.

În acest sens,


În vederea asigurării unui context propice dezvoltării și formării armonioase a elevului în sistemul de învățământ și în dorința respectării drepturilor fundamentale,

 

Vă invităm să ne sprijiniți și să semnați petiția de față.


Consiliul Național al Elevilor    Contactați autorul petiției