Accesul gratuit la investigațiile pentru diagnosticul alergiilor și accesul în RM la imunoterapia specifică cu alergeni

Investigațiile pentru diagnosticul alergiilor: testele de elecție recomandate de ghiduri în diagnosticul alergiilor, testele cutanate prick nu sunt disponibile în Republica Moldova. Imunoglobulinele E specifice sunt foarte scumpe și nu întotdeauna disponibile prin medicul de familie (lipsa reactivilor la centrele cu care există contract). Având în vedere necesitatea unui număr mare de alergeni care necesită a fi investigat (foarte multe ierburi, arbori sau alimente care pot cauza alergii – zeci de alergeni la o singură investigație) este foarte dificil pentru pacienți din punct de vedere financiar. Se cunoaște că 30% dintre pacienții cu rinită alergică ajung să dezvolte astm bronșic. Singurul tratament care modifică/schimbă cursul bolii în alergii este DOAR imunoterapia specifică cu alergeni, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. Imunoterapia (injectabilă s/c sau picături sublinguale) este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă, la adulți și la copii - în scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau a altor sensibilizări, cât și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă - în scopul controlului simptomelor, al reducerii farmacoterapiei (în special a corticoterapiei) și al exacerbărilor.În prezent, se recomandă administrarea imunoterapiei atât în rinoconjunctivitele sezoniere, cum ar fi cele induse de polenurile de mesteacăn, graminee, ambrozia, artemisia, cât și în cele perene/persistente induse de acarienii din praful de casă. În Republica Moldova nu există produse imunoterapeutice (nici un medicament înregistrat la agenția medicamentului). Tratamentul este recomandat de Protocolul Clinic Național Rinita Alergica și de Ghidurile Internaționale pentru Rinita și Astm ARIA și GINA. Astfel, pacienții sunt nevoiți să procure medicamentele (deloc ieftine) de peste hotare. Tratamentul cu imunoterapie specifică este de 3-5 ani, pentru a dezvolta toleranță la alergen, costurile fiind destul de mari. Este necesar acest tratament a fi înregistrat și să fie disponibil și în tara noastră. Numărul pacienților alergici este în continuă creștere.

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Regina Povar să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...