VREM PARC ÎN BARTOLOMEU-AVANTGARDEN

Contactați autorul petiției

Primii pași concreți pentru parcul din Avantgarden

2022-12-22 10:09:35

 

Teren-parc-Avatgarden-1024x870.jpg

 

 

Petiția pentru înființarea unui parc în Avantgarden care a adunat mai mult de 1450 de semnături din cartierul nostru, face primii pași administrativi. Va urma probabil un drum lung, cu birocrație ca-n România, dar important este că membrii comunității din Avantgarden Bartolomeu sunt implicați și rezultatele încep să apară.

Petiția din 2020: https://www.petitieonline.com/vrem_parc_in_bartolomeu-avantgarden

Știrea Biz Brașov: https://www.bizbrasov.ro/2022/12/21/primaria-brasov-studiu-parc-avantgarden/?fbclid=IwAR3wKTb1CxJ_jXDflCEC7bIw9Ua_tU1d9Opec-oEcUW5I4caW6nFWWdE7aY

 


Mihai Nanu

Primăria Brașov a propus Ministerului Fondurilor Europene un program de „înverzire” a marilor orașe, astfel încât să se aloce bani nerambursabili pentru exproprierea și amenajarea terenurilor, ce pot deveni parcuri

2020-12-09 12:08:28

Primarul Brașovului Allen Coliban a precizat că împreună cu reprezentanți Serviciului Monitorizare, Programe și Strategie din cadrul municipalității a înaintat Ministerului Fondurilor Europene o propune de inițiere a unui ghid de finanțare program național de „înverzire” a marilor orașe prin amenajarea unor parcuri pe terenurile care au mai rămas libere în interiorul acestora, dar care sunt proprietăți private, vânate și de marii dezvoltatori imobiliari.

„Cred că Brașovul are nevoie de mai multe parcuri, nu doar de unul mare. Din punctul meu de vedere trebuie să avem parcuri mari în fiecare cartier, iar acest lucru este pe lista noastră de priorități. Legat de exproprierea unor terenuri private pe care să le amenajăm ca parcuri, este o procedură stabilită prin lege, respectiv trebuie justificată utilitatea publică, precum și alte demersuri preliminare. În astfel de demersuri concurăm însă și cu dezvoltatorii imobiliari și trebuie să fim foarte atenție la cheltuieli, cu atât mai mult în acest context complicat în care veniturile scad. Tocmai de aceea am discutat cu ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș pentru a se iniția un program național pentru amenajarea de parcuri, fiindcă toate orașele mari se confruntă cu astfel de probleme. Costul cu exproprierea și oportunitatea, în cazurile unde au mai rămas terenuri libere în interiorul orașelor, sunt greu de argumentat și trebuie câștigată și această competiție cu dezvoltatorii, fiindcă întotdeauna factorii imobiliari pun presiune mare pe aceste suprafețe de teren. Până nu vom avea un cadru legal coerent, astfel încât să încurajăm amenajarea de spații verzi  bonificații pe care anumite asociații notariale le prevăd în acele grile pe baza cărora se fac exproprierile, dar și fonduri europene pentru a recupera aceste terenuri prin exproprieri, respectiv să avem eligibilitatea cheltuielilor din această perspectivă, ne va fi greu să facem parcuri noi mari cu adevărat în oraș. Avem acest ghid pe care l-am propus și sper ca viitorul Guvern să preia ideea și să o definitiveze”, a punctat primarul Allen Coliban.

Printre terenurile vizate de Primărie pentru a deveni parc, în contextul în care s-ar crea acest program național și ar fi asigurate finanțări, rămân cele de pe fosta platformă industrială Lemexim – IUS – Lubrifin de pe strada Hărmanului, dar și „triunghiul” de lângă Avantgarden. „Vom continua și proiectul de regenerare urbană a fostei platforme Rulmentul, unde susțin trasnformarea în parc și bază sportivă, cu mai multe beneficii decât propunerile Băncii Mondiale, iar în acest sens vom efectua un studiu de fezabilitate”, a adăugat primarul Brașovului.

Sursa: bizbrasov.ro


Mihai Nanu

Dezbatere publică despre parcul din Bartolomeu-Avantgarden

2020-08-11 07:40:37

Salut!

Ieri, 10 august 2020 la ora 19:00 în Parcul din Avantgarden3 a avut loc o dezbatere despre parcul din Bartolomeu-Avantgarden la care au fost invitați candidații la primăria Brașov, consilierii locali, arhitectul municipiului Brașov și reprezentanții dezvoltatorului Maurer Imobiliare la care au luat parte și locuitorii din zonă interesați de subiect.

Din păcate, niciun reprezentant din primărie, consilieri locali sau candidați la primărie în afara senatorului Allen Coliban, ai reprezentanților Maurer Imobiliare și a subsemnatului (Mihai Nanu - candidat independent la CL) nu au raspuns invitației. 

Reprezentanții Maurer Imobiliare ne-au prezentat planul lor de dezvoltare în zona vizată pentru parc, vor construi 6 blocuri pe o suprafață de 1,2 ha de-a lungul străzii Graurului. 

Am discutat despre posibilitatea de atacare în instanță a PUZ-ului din zona noastră și de necesitatea unei discuții oficiale (prin audiență) cu factorii decizionali din Primăria Brașov. Încă nu este prea târziu să avem un parc adevărat în cartierul Bartolomeu-Avantgarden de care să se bucure și copiii noștri, înainte de a fi exploatată imobiliar întreaga zonă. Reamintesc că în zonă nu este niciun parc cu adevărat mare, iar 40% din suprafața spațiului verde din zona Bartolomeu Nord este de fapt parte a Cimitirului Municipal, care nu poate fi utilizată de locuitorii cartierului. 

În perioada următoare vom stabili pașii concreți pe care îi vom urma la modul instituțional pentru ca demersul nostru să prindă contur. 

În acest moment, petiția pentru parc a ajuns la 1.248 de semnături. Pentru a pune o presiune și mai mare pe autoritățile locale decidente, ar trebui ca petiția să fie semnată de cât mai multă lume.

Invită-ți prietenii, vecinii și iubitorii de natură și de un trai sănătos s-o semneze aici: 

https://www.petitieonline.com/vrem_parc_in_bartolomeu-avantgarden?uv=20598889


Mihai Nanu



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...