PROCLAMATIA de la Iasi - 100 de ani de la Unire, 24 ian. 1918 - 2018

Contactați autorul petiției

MEMORIUL IESENILOR la 100 de ani de la unire.

2018-01-23 18:04:42

Pe 6 ian. 1919, la Iasi, este prezentat regelui Ferdinand "MEMORIUL IESENILOR", privitor la revendicarile orasului Iasi.
In acesta este scris ca :
"Sacrificiile pe care le-a facut Iasul pentru marea cauza nationala, i-au fost obsteste recunoscute, si sint inscrise cu litere de aur in analele tarii. Aceasta recunoastere, rostita in momente solemne, a dobindit caracterul indatoririi formale a Statului, catre acest oras, si nu numai in interesul sau, ci al natiunii intregi."
Alexandru Ioan Cuza a spus ca:
"Sunt preocupat de jertfele impuse vechii Capitale a Moldovei, prin centralizarea serviciilor publice la Bucuresti.
Nu voi cruta dara nimica, spre a ridica, precum merita, orasul Iasi, carele a fost leaganul Unirei."
Mihail Kogalniceanu, in calitate de ministru de interne a cerut instituirea unei "Inalte Comisii consultative" si in raportul sau catre Domnitor, "marele om de Stat al renasterii noastre nationale, a dat o forma inca si mai precisa acestei recunoasteri oficiale, a drepturilor Iasului, zicand:
Din toate orasele Romaniei, nici unul n'a facut cauzei nationale sacrificii mai mari decat Iasii, acest leagan al Unirei."
"De la 24 ianuarie 1862 incoace, toate orasele au castigat prin savarsirea marelui act. Numai Iasii prin o cauza logica, si in mare parte neinlaturabila,, era menit a perde.
Cu toate acestea, tara intreaga este martura de curagiul si abnegatiunea, cu care acest nobil oras persista in credinta sa politica si rabda insemnatoarelesale pagubiri materiale, rezultat al stramutarei autoritatilor superioare ale Moldovei in capitala Romaniei.
Socot a implini o sacra datorie, si catre natiune si catre Inaltimea Voastra , carele ati marturisit, in mai multe rianduri, o vie solicitudine pentru soarta Iasilor, socot a raspunde la legitimile asteptari ale populatiunei iesene, si totodata a contribui la consolidarea Unirei, viind astazi a cere de la Inaltimea Voastra, autorizatiunea de a pune Guvernul si Adunarea in pozitie de a putea, macar in parte,compensa sacrificiilevechei Capitale a Moldovei, prinsatisfacerea intereselor sale locale."
In continuare se mai spun urmatoarele:
"Sintem de convingere ca apropiata indreptare a starei morale si materiale a Iasilor este ocolo de unde va decurge indreptare, progres si imbunatatire pentru intreaga Patrie Romana, adica in realizarea celor trei mari principii ale stiintei moderne:
- descentralizarea administrativa
- independenta completa municipala
- independenta magistraturei prin treapta aplicare a inamovibilitatei.
Din acest punct de vedere, subsemnatii nu au dorit decat ca tara intreaga sa scape de sub ucigatoarea concentrare, a toata activitatea si viata nationala, intr'un singur punc, oricare ar fi el."

Tot acolo este scris ca:
"IASUL NU CERE MILA, EL CERE DREPTATE"!!!

In spiritul celor scrise si promise acum 100 de ani, la infaptuirea Unirii, prin prezenta PROCLAMATIE de la IASI, cerem urmatoarele:
1- Repartizarea fondurilor de investitii si dezvoltare, sa se faca, cu aceeasi suma de bani, pe cap de locuitor, la nivelul intregii tari;
2- Construirea de cai de comunicatii rapide intre regiuni (autostrada Iasi-Tg.Mures, autostrada Bucuresti-Suceava, dezvoltarea si modernizarea transportului feroviar);
3- Descentralizarea financiara - prin plata impozitelor acolo unde au fost realizate si pastrarea banilor in teritoriu, descentralizarea administrativa - prin luarea deciziilor in plan teritorial, infiintarea Regiunilor de Dezvoltare - pe baza celor 3 Regiuni Istorice (Moldova, Muntenia si Transilvania) si Bucuresti si mutarea in fiecare din cele trei Regiuni Istorice, a cel putin 3 (trei) ministere;
4- Referendum pe schimbarile legilor justitiei si a constitutiei;
5- Interzicerea in functii si demnitati publice a celor condamnati in justitie, suspendarea celor ce se afla in perioada actiunilor penale si confiscarea averilor ilicite;
6- Depolitizarea administratiilor centrale si locale, a institutiilor subordonate lor si ocuparea posturilor de conducere pe criterii de competenta;
7- Contract electoral intre alegatori si alesi;
8- Interzicerea exportului de materii prime si limitarea vanzarii de terenuri agricole, la nivel de uz personal, catre cetateni straini;
9- Reducerea numarului de parlamentari la 300 (din 465), a numarului ministerelor la 15 (din 28), a agentiilor din subordine la 100 (din 244) si plafonarea salariilor acestora la nivelul salariul maxim al unui ministru;
10- Achitarea compensatiilor financiare promise Iasului.

"Si daca s'ar obiecta ca sumele de care ar fi nevoe pentru aducerea la indeplinire a acestui program, ar fi prea mari, sa ni fie ingaduit a aminti, mai intai, ca ele nu reprezinta decit acumularea economiilor nedrepte,ce s'au facut in curs de atitea decenii, in dauna Iasului numai, pe cand se gaseau mijloace suficiente aiurea, din acelasi budget al Statului pentru sinecure, pentru constructii risipitoare, si pentru dotatii de lux."

Speram ca la aniversarea a 101 ani de la Unire, iesenii sa poata sarbatori si realizarea unora dintre aceste cereri legitime si aducatoare de beneficii intregii Romanii, urmand ca sarbatorirea a 110 ani de la Unire, toate aceste cereri sa fie realizate si sa continuam schimbarile prin care tara sa cunoasca dezvoltarea si prosperitatea pe care o dorim si o meritam!!!

In acest sens am lansat acest ... "manifest"

PROCLAMATIA de la Iasi - 100 de ani de la Unire, 24 ian. 1918 - 2018

Liviu Tiganasu

Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

• Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.