Тесты COVID - не льгота! // Testele COVID – nu sînt facilitate!

Ответ 29.1.3.1.38 ОБНП противоречит нормам Закона № 186/2008: расходы экономических агентов для проверки сотрудников тестами на COVID-19 не  представляют собой льготы работодателя, а являются расходами на охрану здоровья и безопасности труда работников.

*******

Răspunsul 29.1.3.1.38 din BGPF contravine prevederillor Legii nr. 186/2008: cheltuielile agenților economici pentru testarea angajaților cu teste COVID-19 nu reprezintă facilitatea angajatorului, ci sunt cheltuieli pentru sănătatea și securitatea în muncă a angajaților.

Закон // Legea 186/2008

Работодатель обязан // Angajatorul e obligat:

• адаптировать меры, необходимые для охраны здоровья и безопасности труда, с учетом меняющихся обстоятельств // să adapteze măsurile necesare pentru pentru sănătatea și securitatea în muncă, ţinînd seama de schimbarea împrejurărilor (10 (2)),
  • заменить опасные аспекты на безопасные или менее опасные // să înlocuiască aspectele periculoase prin nepericuloase sau mai puţin periculoase (10 (3) f)),
  • обеспечить приоритет коллективных мер защиты над индивидуальными  // acordarea priorităţii măsurilor de protecţie colectivă faţă de măsurile de protecţie individuală (10 (3) h)),
  • применить предупреждающие меры, повышающие уровень безопасности и улучшающих охрану здоровья работников // să aplice măsuri de prevenire care să ducă la îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor (10 (4) b)),
  • принимать решения о защитных мерах и об использовании защитных средств // să decidă care sînt măsurile de protecţie ce urmează a fi luate şi care este echipamentul de protecţie ce poate fi utilizat (13 b)).

Налоговые последствия // Consecinţele fiscale:

• финансовые средства, израсходованные работодателем для реализации мер по обеспечению охраны здоровья и безопасности труда, не подлежат налогообложению // mijloacele financiare cheltuite de către angajator pentru realizarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă sînt deductibile (10 (6)),
  • меры, связанные с безопасностью, здоровьем и гигиеной труда, ни при каких обстоятельствах не влекут финансовых обязательств со стороны работников // măsurile privind securitatea, igiena şi sănătatea în muncă nu vor comporta, în nici o situaţie, obligaţii financiare din partea lucrătorilor (10 (7)).

Татьяна Тунгус    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe Татьяна Тунгус să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.