Vrem un transport în comun civilizat în Galaţi! Ne aude cineva? Spune-ţi părerea şi semnează petiţia

Transportul local din Galaţi se degradează de la o zi la alta, fără ca nimeni din Transurb, Primărie sau Consiliul Local să mişte un deget. De când nu mai avem alternativă la transportul în comun mergem cu aceleaşi autobuze şi tramvaie vechi, murdare, care se strică pe traseu sau în care plouă. Stăm la cozi pentru abonamente şi aşteptăm zeci de minute în staţii în care nu sunt afişare informaţii despre orarele de transport.

După ce am aşteptat întreaga vară în plin soare, acum stăm în staţii în ploaie, pentru că adăposturile lipsesc din mai toate staţiile. Iar parcul auto actual este într-o stare atât de jalnică încât nici nu ne mai trebuiesc adăposturi până la iarnă, pentru că nu vom mai avea cu ce să călătorim. Iar aleşii fac promisiuni după promisiuni pe care le uită imediat.

Într-un oraş civilizat, transportul în comun este modernizat şi promovat, pentru a fluidiza traficul, pentru a reduce gradul de poluare şi pentru a da un aspect mai îngrijit oraşului. Pe când la noi tot ceea ce ţine de Transurb denotă lipsă de interes, proastă informare, lipsă de investiţii şi nu în ultimul rând... lipsă de respect!

Solicităm Consiliului Local, Primăriei şi Transurb să pună la punct în cel mai scurt timp un plan de investiţii pentru a aduce transportul local măcar la nivelul promisiunilor făcute în ultimii 2 ani! * Vrem autobuze, troleibuze şi tramvaie mai noi, dotate cu aer condiţionat şi căldură * Vrem sistem de ticketing şi instruirea controlorilor care au un comportament mizerabil * Vrem o igienă mai bună, să nu mai vedem mizerie pe podele, scaune şi ferestre * Vrem hărţi afişate în staţii şi vrem ca toate anunţurile Transurb să fie afişate în staţii, nu doar pe internet * Vrem un program de transport mai stabil, care să nu mai fie modificat la fiecare câteva luni * Vrem încurajarea transportului în comun şi condiţii civilizate de transport!

Hai să facem o retrospectivă asupra transportului în comun în ultimele 17 luni:

- 9 mai 2016 - Transurb a devenit unicul operator de transport public din oraş. Gălăţenilor li se promitea, la vremea respectivă, un transport civilizat şi o groază de trasee noi. Conform deciziei aleşilor locali, Galaţiul ar fi urmat să aibă 29 de trasee de autobuz, 2 trasee de troleibuz şi 10 trasee de tramvai! Astăzi mai funcţionează doar 26 trasee de autobuz, 2 trasee de troleibuz şi 4 de tramvai!!

- 17 mai 2016 – citez dintr-un articol din Viaţa Liberă: În februarie anul acesta, când am abordat din nou acest delicat subiect, Primăria ne-a declarat că "în momentul de faţă, 142 de staţii pentru transportul în comun au refugii sau adăposturi pentru călători. Alte 133 staţii nu au refugii. În funcţie de disponibilităţile bugetare, vor fi dotate cu refugii, etapizat, şi celelalte staţii destinate transportului public". Vestea bună este că în cadrul licitaţiei abia lansate, Primăria vrea să cumpere 115 adăposturi pentru staţiile de autobuz şi 46 de adăposturi pentru staţiile de tramvai. Să sperăm că procedurile se vor derula şi încheia cu bine. Iar noile refugii vor fi ceva mai generoase, pentru că, nu-i aşa, suntem mai mulţi cei care aşteptăm în staţii!

- 18 mai 2016 – iată ce promitea Ionuţ Pucheanu în campania electorală: „Ionuţ Pucheanu va susţine investiţiile în modernizarea infrastructurii de transport în comun, reînnoirea parcului auto al Transurb SA şi realizarea unui management de trafic care să permită afişarea şi respectarea unui orar exact al mijloacelor de transport în comun (!!!). Astfel gălăţenii vor fi încurajaţi să opteze pentru mijloacele de transport în comun şi să folosească mai puţin maşinile personale”. Între timp mai toată lumea a fost încurajată să îşi cumpere maşină sau să meargă cu taxiul mai degrabă...

- 2 iunie 2016 - un articol din Viaţa liberă vorbeşte despre sistemul de ticketing care va fi implementat în Galaţi. Citez: „Prin introducerea acestui sistem, autorităţile vor putea afla cu precizie câţi călători are Transurb, vor fi reduse semnificativ numărul călătoriilor frauduloase şi, implicit, pierderile înregistrate de societatea de transport public.” 16 luni mai târziu circulăm tot cu bilet cumpărat de la şofer sau cu abonament scris de mână!

- 16 iunie 2016 - Îi întrebam atunci oficial pe cei de la Transurb când vor afişa în staţii hărţi pentru orientare pe traseele de transport, aşa cum există în toate oraşele civilizare. Răspunsul lor: „vă asigurăm că acestea sunt în curs de realizare şi în termen scurt vor fi afişate în staţii, precum şi în toate capacităţile noastre de transport pasageri”. În câteva autobuze au apărut nişte hărţi A3, ţiplate, lipite pe unde se poate. În staţii... niciodată.

- 26 iulie 2016Sunt deja desfiinţate 3 linii de tramvai şi sunt reduse numărul de autobuze pe alte trasee

- 5 octombrie 2016 - „Primăria Galaţi vrea să cumpere 14 troleibuze nou-nouţe!, în scopul modernizării transportului public de călători din municipiu. Intenţia nu este una de dată recentă, primele informaţii despre acest proiect datând încă de acum câţiva ani. Noutatea constă în faptul că acum este analizată, din punct de vedere tehnic, oferta depusă, în cadrul licitaţiei, de firma Skoda. Spre sfârşitul săptămânii viitoare, evaluarea tehnică ar trebui să se încheie, odată cu licitaţia, iar atunci vom şti dacă oferta depusă îndeplineşte toate criteriile cerute." Sursă VL

- 22 decembrie 2016 - „Primăria municipiului Galaţi ar fi putut semna contractul de achiziţie a 14 troleibuze nou-nouţe în decembrie, dacă nu ar fi apărut o contestaţie. Potrivit administratorului public al oraşului, Marius Humelnicu, la procedura simplificată de achiziţie s-a prezentat un singur ofertant - Skoda. "Astra Vagoane a contestat caietul de sarcini, când a văzut că le trebuie experienţă similară de trei contracte, experienţă pe care nu o aveau. Contestaţia a fost admisă şi aşteptăm acum până în februarie, când sperăm să atribuim contractul." Chiar dacă va fi semnat contractul de achiztiţie în februarie, potrivit autorităţilor, abia în termen de zece luni de la finalizarea licitaţiei troleibuzele vor putea fi introduse pe trasee. Până atunci, însă, Primăria trebuie să rezolve o problemă la fel de importantă: reţeaua electrică de transport suportă cu greu şi circulaţia celor 13 troleibuze vechi - dintre care trei model Ikarus 417T, fabricate în anul 2001, iar restul, model MAZ T203, fabricate în 2008 - aflate acum pe trasee. În concluzie, e greu de spus dacă în 2017 vom avea ocazia de a călători cu măcar un mijloc de transport public nou-nouţ."

- 27 ianuarie 2017 - de pe pagina de facebook a primarului: Am demarat la nivelul Municipiului Galați proiectul prin care mobilierul urban va fi în tot orașul ca un tot unitar... puncte de afișaj stradal și nu în ultimul rând refugiile din stațiile de autobuz.

- 29 martie 2017 - tot de pe pagina de facebook a primarului: Așa cum bine știți, în ședința Consiliului Local de ieri a fost aprobat bugetul consolidat de venituri și cheltuieli al orașului nostru. Este important să știți pe ce vor fi cheltuiți banii ce provin din taxele și impozitele pe care fiecare dintre dumneavoastră le plătiți (...) 12. Mobilier urban unitar (bănci, refugii pentru stații de autobuz, coșuri de gunoi, toalete publice ce vor fi legate la sistemul de canalizare și vor fi amplasate în cele mai tranzitate zone din oraș dar și în parcuri); (...) 17. Implementarea sistemului e-ticketing și punerea în circulație a 14 troleibuze noi și 5 autobuze (!!!); 18. Acordarea facilităților pentru transportul în comun categoriilor defavorizate (...)

-  1 aprilie 2017 - Preţul unei călătorii creşte la 2 lei. Abonamentele sunt şi ele scumpite. Tot de la această dată elevii şi stundenţii călătoresc cu abonamente la preţ de 1 leu...

- 17 mai 2017 – pagina de facebook a primarului Ionuţ Pucheanu: „Ultima componentă a Proiectului de Reabilitare a Infrastructurii Urbane cu finanțare din împrumutul BERD de 100 de milioane de lei a fost lansată pentru achiziție. Este vorba despre sistemul e-ticketing adică Sistemul de Taxare Automată a Titlurilor de Călătorie care va permite eficientizarea sistemului de transport public urban. Emiterea titlurilor de călătorie (bilet, smartcard, m-ticket) va fi controlată iar călătorii se vor bucura de un sistem de informare eficient cu privire la rute, prin instalarea panourilor în 96 de stații. Ofertele în acest sens sunt așteptate până pe data de 11 iulie, ora 12.00”. Alte veşti despre acest sistem de e-ticketing nu s-au mai auzit până în ziua de astăzi.

- 23 mai 2017 - Pagina de facebook a primarului Ionuţ Pucheanu: „Unul dintre proiectele ce vor fi supuse atenției consilierilor locali la ședința ordinară de luna aceasta are în vedere propunerea de achiziționare a 10 minibuze și 50 de autobuze medii noi. Datele colectate din teren, de la operatorul de transport public, arată că autovehiculele sunt necesare pentru buna desfășurare a acestui serviciu. O parte dintre autobuzele care funcționează acum pe trasee sunt vechi și nici nu îndeplinesc condițiile de confort, iar costurile de întreținere de multe ori sunt foarte mari. Totodată vă reamintesc faptul că până la finalul anului vor sosi la Galați și cele 14 troleibuze noi care vor întregi parcul auto”. Nu am văzut niciun autobuz şi niciun troleibuz nou pe traseu!!

- La mijlocul lui septembrie 2017, primarul Ionuţ Pucheanu anunţa pe pagina lui de facebook că aşteaptă până pe 13 octombrie oferte de la agenţii economici pentru a monta adăposturi în staţiile de autobuz. Între timp... a venit toamna. Afară plouă şi călătorii se adăpostesc pe unde pot în aşteptarea autobuzelor din ce în ce mai puţine.

- 26 septembrie 2017 - Articolul din Monitorul de Galaţi trage un semnal de alarmă: Situaţia dezastruoasă a parcului auto al Transurb a fost adusă la cunoştinţa consilierilor municipali, în ultima şedinţă de Consiliul Local ce s-a desfăşurat pe data de 25 septembrie 2017. Liderul de sindicat de la Transurb a atras atenţia că în cazul în care nu se are în vedere achiziţia de autobuze, societatea nu va putea asigura trasnportul în comun la iarnă. ”Avem numai maşini SH la ora actuală. Din păcate, pe lângă faptul că sunt vechi, sunt şi insuficiente, iar asta este cea mai mare problemă: faptul că sunt foarte, foarte puţine maşini în comparaţie cu necesitatea societăţii pentru a asigura transportul călătorilor în oraş şi acele curse convenţie către Arcelor şi Damen. Dacă nu se face ceva până în lunile iernii, vă spunem că nu vom reuşi să asigurăm diagrama de transport!”, a spus liderul de sindicat în plenul şedinţei de consiliu local.  “Dacă nu faceţi ceva pentru reînnoirea parcului auto cu 30-40 de maşini, nici nu mai contează dacă e vorba de autobuze noi sau second-hand, nu vom putea trece iarna cu actualul parc auto. Parcul auto este într-o stare jalnică, maşinile se defectează mereu şi în ritmul acesta nu vom putea acoperi toate nevoile, la iarnă”, le-a spus liderul de sindicat consilierilor locali.

Tot la şedinţa din 25 septembrie 2017 Consiliul Local a decis să reducă drastic din numărul autobuzelor de pe traseu. Astfel, de la 1 octombrie 2017 a apărut un nou program de circulaţie publicat în mod tacit pe site-ul Transurb, fără a mediatiza sau anunţa în vreun fel noua modificare a traseelor!

În 17 luni de „guvernare” Transurb nu a făcut decât să elimine din trasee, să schimbe la câteva luni programul de transport, să reducă din autobuzele de pe trasee şi să ridice din umeri la fiecare problemă, arătând cu degetul către Primărie şi Consiliul Local. Iar Primăria şi Consiliul Local fac promisiuni fără acoperire şi amână pe termen nelimitat investiţiile. Pe când un transport civilizat în Galaţi, domnilor!?

20170407_173000[1].jpg

Între noi fie vorba    Contactați autorul petiției

Adresa dvs. de email nu va fi publicată pe site-ul nostru. Cu toate acestea, autorul petiției va putea vedea toate informațiile furnizate în acest formular.

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Vă rugăm să verificați inbox (și folderul pentru mesaje nedorite).