Nu ”doar lui i se întâmplă”. Opriți agresiunile sexuale în școli! Vrem copii EDUCAȚI, nu abuzați!

Screenshot_2024-03-05_at_12.49_.24_.png

UPDATE: Directoarea școlii, Iudita Popteanu, și-a dat demisia. Inspectoratul Școlar va decide cine va fi director interimar. Așteptăm ca și celelalte puncte din această petiție să fie rezolvate. 

Către:

Inspectoratul Școlar al Municipiului București
Ministerul Educației
Comisia pentru Învățământ din cele Două Camere ale Parlamentului
Primăria Sectorului 1


Subsemnații, părinții elevilor de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” din București și susținătorii lor, aducem în atenția dumneavoastră o serie de evenimente alarmante care au avut loc în cadrul instituției de învățământ și care necesită intervenția imediată a autorităților competente.


Pe scurt, faptele:


În mai 2022, unul dintre copiii noștri, atunci în vârstă de 8 ani, a acuzat dureri abdominale și a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu de către părinți, unde i s-a pus diagnosticul de enterocolită. Ulterior, în iunie 2022, în urma observării de către părinți a comportamentului modificat al copilului, acesta a dezvăluit că a fost victima unui abuz sexual care ar fi avut loc în urmă cu o lună, în toaleta școlii, la parter.

Agresorul a fost identificat ca fiind un băiat de 11 ani, cunoscut în școală ca un copil problematic. Conducerea școlii nu a respectat procedurile și nu a anunțat autoritățile cu competențe în asemenea cazuri. Ulterior, ancheta poliției a fost clasată, deoarece agresorul era sub vârsta răspunderii penale, iar raportul IML nu a adus dovezile unui abuz, analizele fiind făcute la săptâmâni întregi după incident.

În toamna anului 2022, s-a înregistrat un alt incident similar în școală, în care același elev de 11 ani a fost implicat ca agresor, având o altă victimă, elev, care ar fi reușit să scape. Deși părinții au făcut sesizare, măsurile luate au fost insuficiente, iar copilul agresor a fost doar transferat disciplinar. În decembrie 2023, același copil care a fost agresat în mai 2022 a fost din nou victima unei agresiuni sexuale în toaleta de la etajul 3 al școlii. Agresorul, tot un copil, care avea fața acoperită și pe care victima l-a văzut intrând, apoi, în sala unei clase de a 8-a. Deși autoritățile au fost alertate de către părinti și au fost începute acțiuni de investigare, școala nu a comunicat Comitetului de Părinți și Consiliului de Administrație niciunul dintre aceste incidente. 

Conducerea școlii nu a comunicat în mod adecvat părinților și instituțiile relevante – ISMB, DGASPC, Poliție, Minister - despre aceste incidente, încălcând legislația în vigoare și punând în pericol siguranța și sănătatea elevilor.

Prin urmare, cerem următoarele măsuri urgente:


1. Demisia sau demiterea actualei conduceri a școlii pentru gestionarea defectuoasă a situației, lipsa de transparență și lipsa comunicării cu părinții din 2022 până la dezvăluirea acestui caz;

2. Finanțarea urgentă, din partea Consiliului Local, a unei analize de risc fizic pentru școală, cu implementarea imediată a tuturor măsurilor recomandate în analiza de risc; 

3. Instalarea camerelor de supraveghere care să acopere toate spațiile comune, inclusiv zonele din fața băilor, montarea de uși cu zăvoare la toate cabinele și separarea strictă a toaletelor în funcție de vârstă; 

4. Suplimentarea numărului de paznici în curtea și interiorul școlii; 

5. Inițierea în toate clasele a orelor de educație pentru sănătate, adaptate la vârsta copiilor, cu accent pe subiecte precum corpul, abuzul și consimțământul;

6. Organizarea unui program extins de informare pentru profesori și elevi despre modalitățile de gestionare și de acțiune în cazurile de abuz, dar și implementarea unei strategii în acest sens: înființarea unui grup de susținere și intervenție în cazul victimelor;

7. Aprobarea prin hotărâre de CA a metodei de sesizare anonimă a acestor cazuri, care să fie promovată la nivelul școlii, așa cum prevede Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023. 

În fața acestei realități tulburătoare care ne-a lovit comunitatea, suntem într-un moment al acțiunii, un moment în care trebuie să fim împreună pentru a face o diferență reală în viețile copiilor noștri. 

Credem că școala și părinții trebuie să fie o echipă și doar împreună putem să construim un mediu în care copiii noștri se simt sprijiniți, înțeleși, acceptați și protejați. Credem în colaborarea cu cadrele didactice și cu conducerea școlii, iar aceasta poate avea loc doar prin comunicare transparentă, deschisă și onestă.

 

Sursa foto: fanatik.ro


Părinții Școlii ”Nicolae Titulescu” București    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Părinții Școlii ”Nicolae Titulescu” București să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...