Votați zero bani publici pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Către membrii Parlamentului României

Stimați deputați și senatori, vă adresăm rugămintea de a vota pentru stoparea finanțării din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului. 

După 2007, au fost acordate zeci de milioane de euro din partea Guvernului României (prin nenumărate Hotărâri de Guvern), a parlamentului prin votul asupra bugetului anual, a primăriei Generale a Municipiului București, a unora dintre primăriile de sector, a unor primării de municipii și comune din țară, a unor regii autonome și instituții publice.

De asemenea, în anul 2005, Guvernul României a acordat ilegal, cu titlu gratuit și cu încălcarea Constituției (Art. 136, alin. 4), un teren de 11 hectare (în valoare de 180-200 de milioane de Euro) situat în centul capitalei către Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru construirea acestei catedrale. Dar proprietatea publică este inalienabilă, nu poate fi dată gratuit în proprietatea nimănui. Poate fi doar inchiriată ori concesionată!

În același timp, s-a pretextat că nu există fonduri suficiente pentru cercetare științifică, educație, sănătate, probeme sociale șamd. România a construit mii de biserici și a alocat pentru culte, în ultimii ani, sume mai mari decât pentru cultură și cercetare la un loc.

Cheltuirea unor sume uriașe din fonduri publice pentru un astfel de proiect al Bisericii Ortodoxe Române este de nejustificat moral, democratic și ca oportunitate de utilizare a resurselor țării. Biserica are deplină îndreptățire să construiască o catedrală sau mai multe, dar EXCLUSIV din donații și alte fonduri proprii, nu din banii publici ai uneia dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene.

În plus, acordarea de către guverne a unor sume importante din fondul de rezervă chiar în apropierea campaniilor electorale a generat critici cu atât mai îndreptățite din țară și străinătate. La protestele din ultimii 4 ani mereu s-a strigat și au fost afișate bannere care afirmă voința foarte multor cetățeni: "Vrem spitale, nu catedrale". 

Textul legii intrate în dezbaterea parlamentului este simplu și vine să repare o decizie profund greșită luată în 2007 la inițiativa partidului populist și extremist România Mare. Guvernul de la acea vreme s-a opus, dar lucrurile au fost decise de către parlament. 

Vă rugăm să susțineți oprirea finanțării din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului prin votul și intervențiile dumneavoastră la comisii și în plen, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților. 

Textul inițiativei legislative este mai jos: 

PARLAMENTUL ROMÂNIEI  

Camera Deputaților                                                               Senatul  

LEGE pentru modificarea Articolului unic al Legii nr.376 din 28 decembrie 2007 pentru modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului                

Articol unic: Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 261/2005 și Legea nr.376/2007, se modifică şi va avea următorul cuprins: "(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuții din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori alte altor instituții publice.”            

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.            

Inițiator: Remus Cernea – deputat independent