Viața profesorilor contează: Spunem NU orelor cu prezența fizică în apogeul pandemiei!

Ne aflăm în apogeul pandemiei, iar numărul cazurilor de COVID continuă să crească. În acest context, profesorii claselor IX, XII, XIII, cât și cadrele universitătare activează în regim obișnuit. 

Noul tip de coronavirus este mai transmisibil și eventual mai periculos pentru cei în vârstă. Conform unui laborator medical privat din Chișinău, din 100 de teste confirmate pozitiv la moment, circa 90 conțin tulpina britanică. Autoritățile britanice spun că noua tulpină este cu 70% mai contagioasă decât cea depistată inițial. Totodată, un studiu publicat recent în British Medical Journal arată că noua tulpină este între 32% și 104% mai ucigașă decât versiunea inițială.

În primul semestru școlar, autoritățile au comunicat că numărul profesorilor confirmați pozitiv cu COVID a fost de 20% mai mare decât cel al elevilor. Tinerii sunt mai puțin afectați de virus în comparație cu adulții; însă datorită modului activ de viață, aceștia prezintă un risc sporit de contaminare și răspândire a virusului pentru profesori și cei în vârstă.

La moment, paturi în spitale nu mai sunt, iar medicii roagă autoritățile să nu trimită copiii și profesorii la școală, deoarece nu mai sunt în stare să le ajute în caz de infectare. De altfel, profesorii infectați sunt nevoiți să acopere din propriile buzunare tratamentul pentru virus și pentru complicațiile ulterioare. 

Totodată, potrivit unui studiu efectuat de către CNTM, condițiile de lucru ale profesorilor s-au înrăutățit considerabil pe timp de pandemie iar expunerea constată la stres îi face și mai vulnerabili. Aceștia sunt împovărați cu multiple sarcini noi: lucrul pe două fronturi: atât ore online, cât și offline, adaptarea curriculei la educația online, raportări multiple, verificarea temelor în format electronic, incluziunea elevilor care nu au acces la calculatoare și multe altele, fără remunerare suplimentară. 

Pentru siguranța elevilor, profesorii sunt nevoiți să meargă din clase în clase, iar pauza o petrec în compania elevilor care vin cu solicitări diverse. De altfel, autoritățile și administrația instituțiilor nu le garantează alimentație, loc și timp de recreere la locul de lucru.

Expunerea și îmbolnăvirea cadrelor experimentate va face imposibilă nu doar întoarcerea în clase după valul pandemic, dar și lecțiile la distanță. Astfel, tinerii vor pierde iarăși materialul și interesul față de învățătură. Un singur profesor de matematică afectat este echivalentul la 90 de elevi absolvenți care vor rămâine fără ore timp de 1-2 săptămâni, în cel mai bun caz. 

Prin urmare, vă încurajăm să susțineți petiția de stopare a procesului de învățământ cu prezenta fizică la ore până  se constată o reducere a cazurilor active de COVID la cel puțin nivelul din ianuarie. 

Mai mult, solicităm autorităților să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului tuturor copiilor de vârstă școlară la educația online, echiparea profesorilor cu tehnică și condiții corespunzătoare, dar și identificarea unor mijloace pentru părinți și profesori de a monitoriza activitatea elevilor pe online, cât și a reușitei școlare.


Consiliul Național al Tinerilor din Moldova    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Consiliul Național al Tinerilor din Moldova va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...