Uniți Salvăm Clădirea Fostei Biblioteci Județene Bistrița-Năsăud

În Decembrie 2021 reaminteam primarului Ioan Turc faptul că în cadrul Comisiei de Urbanism a Consiliului Local al Municipiului Bistrița am luat decizia să înaintăm către executiv propunerea ca imobilul ce a adăpostit mulți ani vechea Bibliotecă Județeană să fie înscris pe lista monumentelor istorice pentru a putea fi protejat și valorificat.

Primarul Ioan Turc declara la acea vreme faptul că a introduce această clădire pe lista monumentelor istorice ar aduce cumva o naționalizare, însă va continua consultările mai largi și va veni cu o concluzie. Din păcate a mai trecut aproape un an, iar cladirea cu o valoare patrimonială importantă pentru Bistrița este în continuare într-o stare avansată de degradare.

Situată pe strada Gării la nr. 2, clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic a găzduit pentru o perioadă lungă de timp Biblioteca Județeană înființată în anul 1951.

Potrivit istoricului de artă Vasile Duda, cladirea este "o construcție istorică ce păstrează caracteristicile arhitecturii din preajma anului 1900 combinate cu elemente eclectice si forme specifice stilului Art Nouveau. Elementele stilistice păstrate se regăsesc în mod general și la alte imobile din zona istorică a orașului - demolarea acestui imobil nu ar elimina elemente originale pe care să nu le mai putem regăsi în oraș, dar demolarea acestuia ar destructura un context arhitectural unitar care face legătura cu arhitectura zonei istorice protejate" ..."Demolarea în totalitate este o acțiune ireversibilă cu consecințe grave pentru această zonă de la limita centrului istoric, practic odată destructurat acest nucleu unitar o să existe argumente tot mai multe pentru demolarea întregului front de est de pe această stradă a orașului."

Includerea în lista monumentelor istorice a unei clădiri cu valoare patrimonială importantă, nu aduce un beneficiu proprietarilor care de cele mai multe ori evită acest lucru tocmai pentru a putea face modificări ale clădirii după bunul lor plac sau mai rău, demolează clădirea și construiesc altceva în locul ei pentru a avea un profit cât mai mare.

Domnule Primar Ioan Turc,
Pe lângă cele de mai sus, dorim să vă reamintim faptul că patrimoniul are un rol fundamental în definirea identității naționale și promovarea orașului nostru în lume. Patrimoniul este fundamentul pe care se construiește prezentul și viitorul, un important factor de unitate, solidaritate, identitate locală, regională şi naţională. Obiectivele de patrimoniu constituie un factor de coeziune locală iar clădirea menționată mai sus reprezintă unul dintre obiectivele de patrimoniu extrem de importante ale orașului nostru. Cunoașterea istoriei este vitală pentru societate din Bistrița și pentru dezvoltarea armonioasă a municipiului.

Conservarea și punerea în valoare a patrimoniului arhitectural și cultural sunt oportunităţi de creştere economică locală, prin crearea de noi locuri de muncă ca urmare a proiectelor de regenerare urbană și rurală vizând patrimoniul.

Astfel, lansăm un APEL URGENT către dumneavoastră și vă solicităm să vă faceți datoria față de cetățenii municipiului Bistrița care țin la patrimoniul cultural, luând toate măsurile posibile pentru ca această clădire mai sus menționată să fie mai întâi inclusă în lista monumentelor istorice, iar mai apoi reabilitată conform normelor în vigoare. De asemenea, vă solicităm să faceți demersurile necesare în direcția cumpărării acestui imobil de la actualii proprietari și ulterior valorificării lui printr-un proiect de regenerare urbană vizând patrimoniul.WhatsApp_Image_2022-10-04_at_08.15_.13_.jpeg

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Nicu Pavelean să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...