TVA 5% PENTRU TOATE LOCUINTELE, fara plafon !!

SOLICITAM PARLAMENTULUI ROMANIEI SI GUVERNULUI ROMANIEI, PARTIDELOR POLITICE PARLAMENTARE:
 
VOTAREA UNUI PROIECT DE LEGE SAU EMITEREA UNEI ORDONANTE DE URGENTA SAU HOTARARE DE GUVERN , PRIN CARE SA SE ELIMINE PRAGUL DE 450.000 LEI PREVAZUT IN CODUL FISCAL LA ART.291, ALIN.1, LIT.C, Pct.3 SAU MARIREA ACESTUIA LA 1.000.000 LEI.
 
ASTFEL, ROMANII VOR PUTEA SA ISI ACHIZITIONEZE IN MOD EGAL SI NEDISCRIMINATORIU, LOCUINTE CU ACEEASI COTA REDUSA DE TVA DE 5%, INDIFERENT DE LOCALITATEA IN CARE LOCUIESC SAU TIPUL DE LOCUINTA ACHIZITIONAT, RESPECTIV PRETUL ACESTUIA.
 
Prin legea 30/2019, Art.28.2, s-a modificat Codul Fiscal si anume:
 
La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifică
şi va avea următorul cuprins:
«3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum
120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe
care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe
valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei
este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu
modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele
12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de
construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota
redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi
locuite ca atare.»”
 
Pana la data publicarii in Monitorul Oficial, orice persoana sau familie putea solicita facturarea unei locuinte cu cota redusa de TVA, o singura data in viata, in baza unei declaratii notariale si in conditiile tehnice mentionate mai sus.
 
Prin modificarea textului, practic s-a eliminat interdictia de a achizitiona cu cota redusa de TVA5% doar o singura data. 

Totusi ramane in vigoare o prevedere, care din multe puncte de vedere poate fi considerata chiar NECONSTITIONALA (Art.16 din Constitutie - (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
 
Nu s-a eliminat plafonul de 450.000 Lei, un imobil peste acest fiind considerat un lux, in schimb o persoana fizica care are 1 milion de euro si cumpara 20 de garsoniere cu 50.000 Euro (TVA5%) nu este considerat lux.
Se ingradeste dreptul egal de achizitie a persoanelor din diferite regiuni ale Romaniei. Un locuitor dintr-un oras mai dezvoltat nu poate sa isi cumpere cu 105.000 Euro si TVA5% un apartament de 3 camere de 70 mp (ce lux!!). In schimb un roman dintr-un oras mic, isi poate cumpara casa cu 95.000 Euro + TVA5%.

Intentia legiuitorului a fost buna, dar trebuie eliminat pragul de 450.000 Ron sau modificat la 1.000.000 RON. In Cluj-Napoca, Bucuresti, Brasov, Constanta, Iasi sau Timisoara, abia iti iei 3 camere de 70 mp cu 100.000 Euro fara TVA (si se adauga 19%). E total neconstitutional ca un roman cu 100.000 Euro in "buzunar" sa cumpere 2 apartamente de 1 camera cu 50.000 Euro si sa i se aplice TVA 5%, adica 5.000 Euro in total si altul, cu acelasi buget, sa cumpere un apartament de 3 camere si sa i se perceapa TVA19%, adica 19.000 Euro. Repet, acelasi buget, acelasi statut social, 2 valori diferite de TVA.
 
Acest lucru conduce si la plafonarea, sau mai bine zis inghesuirea familiilor in spatii mai mici (2 camere) iar investitorii nu achizitioneaza imobile spatioase, deoarece cota ridicata de TVA19% influenteaza negativ randamentul de recuperare al investitiei.
 
Prin eliminarea plafonului nu va fi afectat bugetul tarii, deoarece clientii se vor reorienta spre aceste apartamente mai spatioase, cu costuri mai mari de constructie (se va angrena si mai tare piata constructiilor), se va dezvolta piata chiriilor pentru apartamente spatioase (impozite mai mari platite), se va scoate o parte din economia gri la suprafata, se va spori confortul locativ al cetatenilor.
 
PRIN URMARE, SOLICITAM PARLAMENTULUI ROMANIEI SI GUVERNULUI ROMANIEI, PARTIDELOR POLITICE PARLAMENTARE:
 
VOTAREA UNUI PROIECT DE LEGE SAU EMITEREA UNEI ORDONANTE DE URGENTA SAU HOTARARE DE GUVERN , PRIN CARE SA SE ELIMINE PRAGUL DE 450.000 LEI PREVAZUT IN CODUL FISCAL LA ART.291, ALIN.1, LIT.C, Pct.3 SAU MARIREA ACESTUIA LA 1.000.000 LEI.
 
 
ASTFEL, ROMANII VOR PUTEA SA ISI ACHIZITIONEZE IN MOD EGAL SI NEDISCRIMINATORIU, LOCUINTE CU ACEEASI COTA REDUSA DE TVA DE 5%, INDIFERENT DE LOCALITATEA IN CARE LOCUIESC SAU TIPUL DE LOCUINTA ACHIZITIONAT.
 
 
 
 
 
 
 

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe MARC TUDOR să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...