Timișoara merită mai mult, TM2021

În atenția Președintelui României, Klaus Iohannis

În atenția Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Timișoara va deveni în anul 2021 Capitală Culturală Europeană și de aceea o parte din sectorul artistic independent și oamenii de cultură din zona de vest a țării, doresc să atragă atenția, prin această petiție, asupra gravelor probleme cu care se confruntă proiectul TM2021, atât de important pentru oraș, dar și pentru România.

Din anul 2016, Asociația TM2021, constituită pentru dezvoltarea și implementarea proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană, nu a reușit să gestioneze și să administreze asociația ca entitate și nici proiectele culturale propuse. Lipsa fondurilor și a competenței cultural-artistice, incapacitatea formării unei echipe stabile, dar si luptele interne sunt factorii care au influențat întreaga activitate. Rezultatul acestor decizii s-a evidențiat tot mai mult prin acțiuni semi-culturale, cu bugete mari, fără impact și slab promovate. Bugetul existent a fost cheltuit pe salarii și contracte de colaborare nejustificat de mari, pe excursii si cheltuieli personale ale membrilor TM2021.  În tot acest timp, reprezentanții sectorului cultural independent, nu au putut beneficia de această oportunitate oferită orașului Timișoara.

Mai mult, discuțiile cu sectorul independent nu au avut loc, nu a existat o consultare publica și în momentul în care au apărut apelurile de proiect, puse la dispoziție de către Asociația TM2021, acestea au fost gestionate greșit. Majoritatea ONG-urilor selectate spre finațare au rămas fără fondurile caștigate prin concurs public și s-au văzut nevoiți să caute soluții alternative. Sectorul cultural artistic și-a făcut datoria față de oraș contribuind prin activități, evenimente și proiectele desfașurate până la momentul actual.

Timișoara mai are 6 luni la dispoziție până la marele eveniment, iar finanțarea publică promisă nu a fost acordată decât parțial, astfel încât proiectul stagnează și rămâne la stadiul de contraziceri interne și dezbateri politice. În ceea ce privește infrastructura și investițiile propuse pentru pregătirea orașului, putem spune ca se află în aceași situație în care se află și Asociația TM2021. În concluzie, nu suntem pregătiți acum pentru acest titlu și nu în aceste condiții.

Sectorul artistic dorește să scoată proiectul din impas și astfel vă propunem următoarele puncte comune:

1. Amânarea proiectului TM2021 pentru anul 2022 sau 2023.

(pentru a realiza proiectul în cele mai bune condiții este nevoie de timp)

2. Depolitizarea și restructurarea Asociației TM2021.

(decizile importante cu caracter cultural-artistic, trebuie să rămână la profesioniștii cu experiență în sectorul cultural)

3. Finanțarea la timp și acordarea bugetului agreat sau asumat de autoritățile publice locale și naționale.

(principalul finanțator, Primăria Municipiului Tmișoara, are restanțe de ordinul milioanelor de euro către Asociația TM2021)   

4. Reprezentanți din mediul artistic, cultural și independent, în board-ul Asociației TM2021.

(acceptarea de noi membri reprezentativi în asociației și o reconfigurare a board-ului) 

Va rugăm să ne susțineți în demersul nostru și să semnați petiția pentru Timișoara.

 PETITIE20221.png


Răzvan Munteanu, Asociația Culturală Embargo    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Răzvan Munteanu, Asociația Culturală Embargo să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook