Susținem legiferarea drepturilor beneficiarilor serviciilor de psihologie

Propunerea legislativă înregistrată la Senatul României cu numărul B113/2019 (https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22066&pos=0&NR=b113&AN=2019) reglementează pentru prima dată în România drepturile beneficiarilor de servicii psihologice prin articolele 56-61. Aceste reglementări sunt binevenite deoarece creează cadrul legal pentru protecția împotriva serviciilor nefundamentate științific, de calitate îndoielnică. În acest moment cadrul legal este inexistent, drept urmare înșelătoriile prezentate drept ”servicii de sănătate mintală” rămân nepedepsite.

Mai mult, prin Art.26(2), activitățile desfășurate de psihologi sunt încadrate ca fiind ”activități referitoare la sănătatea umană”. Această încadrare creează premiza decontării serviciilor psihologice ca servicii de sănătate, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Astfel, Colegiul Psihologilor din România poate solicita decontarea unor servicii precum: evaluarea clinică pentru comisia de handicap, consiliere psihologică, intervenții pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de spectru autist, psihoterapie, evaluarea și intervenție specializată copii CES, servicii de psihodiagnostic diferențial,  ș.a.

Semnează petiția dacă ești de acord ca drepturile beneficiarilor de servicii psihologice să fie legiferate!

Prin semnare, autorizez pe Leona Popa să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.