SOLICITARE A SECTORULUI FORESTIER DE REPROIECTARE A APLICAȚIEI SUMAL 2

Doamnei Anca Dragu, Președinte al Senatului României,
Domnului Ludovic Orban, Președinte al Camerei Deputaților a României,
Domnului Florin Cîțu, Prim Ministru al României,

Noi, firmele din domeniu forestier vă înaintăm următoarea petiție și vă solicităm imperativ soluționarea gravelor probleme produse sectorului forestier prin implementarea sistemului informatizat de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.

SUMAL 2 s-a dezvoltat în perioada 2017-2021 în secret, fără contribuția specialiștilor în domeniu și fără consultări reale ale factorilor interesați. Participarea sporadică a unor reprezentanți ai unor organizații profesionale din domeniu s-a solicitat doar pentru a se mima consultarea publică, fără a se prezenta concret analiza, impactul și resursele necesare utilizării sistemului.

Fără instrucțiuni de utilizare, fără indicații privind resursele informatice necesare, fără a asigura compatibilitatea cu sistemele ERP existente, fără măcar o minimă perioadă de testare, fără o validare profesională, agenții economici au fost puși în fața faptului împlinit prin punerea in funcțiune a SUMAL 2 în 31 ianuarie 2021. 

Cu bună credință agenții economici au încercat aplicarea lui timp de o săptămână, fapt ce a dus la perturbări grave a fluxurilor de producție și la evidențierea unor grave erori conceptuale și procedurale ce nu pot fi tolerate.

Urmare a acestei stări de fapt, noi - agenții economici semnatari - vă solicităm ferm reproiectarea aplicației informatice SUMAL 2 pentru a răspunde la următoarele cerințe minime:

  1. SUMAL2 trebuie să respecte întocmai Regulamentul UE 995/2010 privind prima punere în piață și trasabilitatea lemnului și materialelor lemnoase, legislația privind protecția datelor cu caracter personal și restul legislației aplicabile.
  2. Accesul la informații trebuie asigurat. Operatorul economic are acces permanent la datele sale înregistrate în sistem inclusiv la localizarea, în timp real, a materialelor lemnoase ce sunt în responsabilitatea sa. Autoritățile competente au acces la datele agentului economic în condiții strict reglementate și procedurate, reglementări la elaborarea cărora pretindem să participăm. Respectarea acestor reglementări trebuie auditată permanent, iar rapoartele publicate.
  3. SUMAL 2 nu poate împiedica, nu poate modifica și nu poate încetini nici un proces de business. SUMAL 2 pune la dispoziția utilizatorilor un sistem de rezervă care să permită desfășurarea normală a activității atunci când aplicația informatică nu poate fi operativ utilizată. Preluarea datelor în sistemul informatic se va face ulterior. (Vezi sistemul implementat de Ministerul Finanțelor Publice la casele de marcat).
  4. SUMAL 2 asigură trasabilitatea până în depozitul de buștean și după ieșirea materialelor lemnoase din depozitul de produse finite al companiei. Trasabilitatea internă se realizează prin proceduri interne și prin respectarea normelor contabile. Multe companii au aplicații informatice de tip ERP și certificări FSC sau PEFC ce atestă bunele practici de trasabilitate. Notele de recepție, bonurile de consum, gestiunile, randamentele, pierderile tehnologice nu fac obiectul SUMAL 2. Expedierea produselor clasificate ca materiale lemnoase se va realiza conform cerințelor pieței, cutumelor domeniului de activitate și obligațiilor contractuale în ceea ce privește: denumirile comerciale, unitățile de măsură, modul de pachetizare și ambalare și alte asemenea.
  5. SUMAL 2 este o aplicație informatică care sevește, în primul rând, bunei funcționări și sănătații mediului de afaceri, deci SUMAL servește agenții economici, nu agenții economici servesc SUMAL. Paradigma introducerii de restricții prin prioritizarea controlului și a operațiunilor de supraveghere informativă în detrimentul dezvoltării și competitivității agenților economici trebuie urgent schimbată.

De asemenea vă atragem atenția și asupra următoarelor aspecte:

  • Regulamentul 995/2010 al UE este legislație obligatorie in România. Aplicarea unor norme mai restrictive, prin norme interne, pune agenții economici din România în condiții inferioare celor din UE și scade competitivitatea lor pe piață.
  • SUMAL 2 nu este Big Brother. Utilizarea aplicației ce localizează geografic poziția mărfii nu dă dreptul autorităților competente să utilizeze aceste date pentru localizarea mijloacelor de transport sau a persoanelor în alte scopuri decât trasabilitatea materialului lemnos. Aceste practici vor fi denunțate ca abuzuri.
  • O parte din păduri și majoritatea mijloacelor de transport, a capacităților de procesare și a materialele lemnoase sunt proprietate privată. Constituția garantează proprietatea privată și exercitarea atributelor dreptului de proprietate.
  • Oprirea, modificarea forțată a fluxurilor economice sau încetinirea acestora aduc atingere aplicării principiilor fondatoare ale Uniunii Europene la care România a aderat și este în prezent parte.

Având în vedere disfuncționalitățile produse de actuala aplicație SUMAL 2, concretizate în pierderi financiare semnificative pentru sectorul forestier, reacția rapidă a instituțiilor pe care le reprezentați este imperios necesară.


Adrian Băban, manager Business Forest    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Adrian Băban, manager Business Forest să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...