STOP HARTUIRII PRACTICATE DE ANAF PRIN BLOCAREA CONTURILOR

ANAF si-a instaurat un sistem de-a dreptul nesimtit de blocare automata a conturilor contribuabilor! Pentru datorii scadente de doare 4-5 zile (ACHITATE!!!) se emit pe banda rulanta "Somatie", "Titlu executoriu" si, desi termenul prevazut de lege pentru instituirea popririi este de 15 zile, acestea sunt emise in doar 8-9 zile si trimise bancilor. Degeaba achiti datoria in doar 1 zi!!! dupa primirea somatiei, dupa 2 SAPTAMANI te trezesti cu conturile blocate! Iata un ex simplu:

- scadenta datorii - 25 noiembrie;

- data titlu executoriu - 29 noiembruie (DUPA DOAR 4 ZILE)!!!

- data adresa de instiintare blocare conturi - 7 decembrie!!!

- achitarea prin OP a datoriilor - 7 decembrie (IN ACEEASI ZI);

- data blocarii conturilor - 19 decembrie (LA 12 ZILE DUPA CE DATORIILE AU DEVENIT ZERO!!)

EX 2:

- scadenta datorii - 25 decembrie 2011;

- achitare datorii 3 ianuarie 2012;

- instituire poprire pe conturi - 12 ianuarie 2012 (LA 9 ZILE DUPA ACHITARE!!!!)

FAPTE:

- ANAF someaza, executa, blocheaza conturi pe baza de adrese NESEMNATE SI NESTAMPILATE! Deblocarea ulterioara necesita zile - 2 zile drum la ANAF pentru depunere si preluare document de ridicare poprire (obligatoriu semnat si stampilat de 3-4 persoane) + cate 1 drum la fiecare banca in parte pentru depunere document si deblocare cont!!!

- ANAF foloseste sistemul informatic doar pentru sesizarea debitelor restante (le observa instantaneu) insa nu mai da 2 bani pe faptul ca datoriile sunt achitate - blocheaza conturile chiar la aproape 2 saptamani de la achitare!!!! Prostii sa umble cu caciula in mana ulterior si sa face nenumarate drumuri sa si le deblocheze! De ce atata graba in blocarea activitatii unui contribuabil? De ce este somat, executat si poprit in acelasi timp, neavand timpul necesar sa reactioneze? Asta denota indiferenta totala fata de agentul economic si interesul exclusiv al unor birocrati de a-si arata excesul de zel!

- ANAF este in criza permanenta de bani, noi, micii contribuabili suntem slugile, sclavii care trebuie sa stam in permanenta la cheremul lor si sa platim instantaneu - de ce exista sistem de penalitati si dobanzi????? De ce executa ANAF la doar 4 zile de la scadenta????

- ANAF blocheaza in totalitate conturile, nu numai pentru sumele restante!!! Daca ai 10000 lei in cont si datoria ANAF este de 2500 lei, nu poti folosi nici un ban pana nu executi operatiunile descriese mai sus! In toata aceasta perioada activitatea firmei este pur si simplu inghetata!!!

IN SPIRITUL DREPTATII SI AL RIGUROZITATII RECIPROCE INTRE STAT SI CONTRIBUABIL VA ROG:

- OPRITI hartuirea prin executari silite in 4-5 zile de la scadenta! Lasati un termen de macar 30 zile ca fiecare contribuabil sa-si stabileasca un flux normal de incasari si plati (de asta exista penalitati, sa le aplicati - statul scuteste de penalitati, insa nu apuci sa le faci pentru ca iti da in cap in 4 zile); Toti cei care nu platesc in acest termen, ii puteti considera rau platnici si puteti institui executarea... dar in 4 zile???? este aberant!

- DEBLOCATI conturile contribuabililor care si-au achitat datoriile prin exact aceleasi proceduri si la fel de repede pe cat BLOCATI CONTURILE! Blocarea se efectueaza instantaneu si deblocarea  dureaza zile si nenumarate hartii semnate si stampilate!

- BLOCATI DOAR sumele datorate nu conturile in totalitate - prin asta supuneti firmele la blocaje pe perioade de zile in sir!!!!

Datoriile trebuiesc achitate cu siguranta, insa printr-un sistem normal, echilibrat, RECIPROC AVANTAJOS/DEZAVANTAJOS!

Va multumesc!

Dancu Florin Marius    Contactați autorul petiției