Spune „nu” pasaportului COVID-19

Spune „nu” pașaportului COVID-19:

  1. Vrem ca statul român, prin acțiunea instituțiilor executive și legislative, să blocheze propunerea legislativă europeană pentru instaurarea pașapoartelor COVID-19 „digital green pass”, dat fiind impactul negativ la adresa drepturilor și libertăților fundamentale. Președintele României și Guvernul României pot bloca aceste inițiative la nivel european. 
  2. Vrem o campanie națională de conștientizare asupra riscurilor de marginalizare, segregare și discriminare aduse de implementarea pașapoartelor COVID-19 pentru cetățenii români, precum și de cunoaștere riscurilor la adresa confidențialității, accesului pe piața muncii și oportunităților de afaceri.
  3. Stimularea discuției pentru declanșarea unui referendum privind pașapoartele COVID-19 în cazul în care propunerea legislativă a Comisiei Europene, susținută de europarlamentari și de miniștrii europeni, va deveni realitate.  

 

covid-19-4960246_1280.jpg

Pe 1 martie 2021, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va veni cu o propunere legislativă pentru un „pașaportul verde digital” („Digital Green Pass”). Scopul declarat al măsurii este de a permite circulația în condiții de siguranță în Uniunea Europeană și în afara Uniunii Europene pentru turism și muncă. Acest permis de trecere adițional ar urma să cuprindă informații dacă această purtătorul a fost vaccinat, rezultatele testelor pentru cei care nu au fost vaccinați și alte informații privind redresarea post-COVID-19. 

Propunerea este o imitație a măsurii fasciste introduse de Partidul Comunist Chinez anul trecut, după exportarea virusului în întreaga lume înainte de întreaga țară. În cazul respectiv, un sistem digital era folosit a permite mișcarea oamenilor în funcție de conformarea acestora cu măsurile anti-COVID-19 luate de autorități și simptomele acestora, dacă este cazul. Partidul Comunist Chinez a făcut presiuni la nivel internațional pentru a pune în aplicare sistemul acesta la nivel global pentru călătorii. Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez și comandantul suprem al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez, promova acest mecanism global ca o modalitate de standardizare și facilitare a „circulației ordonate a oamenilor”. 

„Pașaportul verde digital” vine peste sistemele existente în prezent pentru confirmarea vaccinării - certificatul internațional de vaccinare este un document de călătorie existent deja și permite probarea vaccinării pentru reducerea unor riscuri de călătorie într-un mod neinvaziv. De ce este nevoie așadar de un alt sistem precum cel propus promovat de miniștrii responsabili de economie și turism din UE și Comisia Europeană? 

Mai mult, pașaportul propus de decidenții UE vine într-un context în care toate vaccinurile existente în acest moment pe piață anti-COVID-19 sunt aprobate în mod condiționat. Adițional, COVID-19 este doar un pretext întrucât propunerea unui pașaport de vaccinare pentru cetățenii Uniunii Europene se regăsește în planurile de lucru ale Comisiei Europene încă de dinainte să se afle de existența SARS-COV-2, cât și în planurile Organizației Mondiale a Sănătății. 

big-brother-2783030_1280.jpg

8 motive pentru care pașaportul COVID-19 este o problemă semnificativă pentru tine și pentru cei pe care îi cunoști

1. Este un pașaport pentru segregare și marginalizare. Pașaportul verde digital reprezintă o modalitate de restricționare a accesului la drepturile fundamentale persoanelor nevaccinate sau netestate. Este o încălcare a demnității umane. Marginalizarea este un proces care se produce în timp, pas cu pas, prin diferite măsuri, începând cu blocarea accesului într-un restaurant în funcție de pașaportul de vaccinare, a intrării într-un mall, a folosirii unor mijloace de transport până la blocarea liberei circulații a persoanelor în UE și a circulației internaționale a persoanelor. Acest lucru este asociat cu mai puține locuri pe piața muncii, mai puține oportunități de afaceri și mai multe bariere în exercitarea unor drepturi precum cel de asociere. 

2. Este un pașaport pentru monitorizare și urmărire în masă. Introducerea datelor în acest sistem digital va permite monitorizarea în timp real, de oriunde din Uniunea Europeană, a situației vaccinării unei persoane sau a testării sale. Datele incluse în sistem și accesarea acestora de către cei care vor condiționa oferirea de servicii în schimbul folosirii pașaportului COVID-19 vor putea oferi informații privind obiceiuri personale, locuri preferate și nu numai. Vor ști unde sunt sau de unde au fost accesate oricând, precum și unde se află deținătorul dacă este un sistemul folosit pe vreo aplicație smartphone. Mai mult, hackerii de stat sau privați vor putea să acceseze datele și să le folosească pentru scopuri necunoscute, fără să notifice pe nimeni. 

3. Este un pașaport care încalcă principiul inviolabilității corpului uman. Inviolabilitatea corpului uman este descrisă prin integritatea corporală, autonomia personală și autodeterminarea asupra corpului unei persoane, printre altele. Este un principiu pe care îl întâlnim doar în democrații și care nu există în afara acestora. În Arabia Saudită, nu există. În China, de unde vine această idee, nu există. 

4. Este un pașaport care nu ține cont de informațiile științifice. Nu există dovezi științifice care să îi susțină utilitatea sau lipsa alternativelor. Nu a existat nicio dezbatere inclusivă în comunitatea științifică pe această temă. Eficacitatea vaccinurilor și perspectivele unor noi tulpini fac ca pașaportul de vaccinare să fie redundant. Mai mult, datele despre riscurile COVID-19, atingerea imunității de turmă pe fondul vaccinării și dezvoltarea de noi metode de luptă cu virusul fac pașaportul COVID-19 inutil. 

5. Este un pașaport pentru discriminarea pe motive economice și politice. Persoanele care din motive de conștiință, de religie sau sisteme de credințe nu se vor vaccina sunt condamnate limitării drepturilor și libertăților pe care acestea le au. Însăși trecerea graniței pentru a merge la un magazin din zonele de frontieră va fi condiționată de vaccinare. Mai mult, introducerea datelor despre testarea COVID-19 în acest sistem de monitorizare înseamnă că cei care vor prefera alternativa vor trebui să își facă testele COVID-19, în multe state venind cu un cost ridicat. Disponibilitatea pe termen lung a testelor COVID-19 este o necunoscută, precum și costurile acestora.

Introducerea la nivel european a pașapoartele de vaccinare va promova xenofobia și rasismul în baza situației vaccinării din țara de origine. Mai mult, datele de pe pașaport și chiar existența pașaportului vor oferi indicații despre preferințele politice ale persoanelor, putând da naștere unor vânători de vrăjitoare pe baza unor dihotomii precum pro-european sau pro-drepturile omului ori chiar de recunoscut conservatorii, libertarienii și alte grupuri în funcție de un semn distinct asemenea anilor 1930.

6. Este un pașaport impus printr-o măsură fără legitimitatea democratică, nevotată de niciun cetățean care va fi obligat să suporte consecințele. Decizia este propusă și luată fără niciun acord din partea cetățenilor. Propunerea respectivă va veni din partea unui organism politic nevotat de nimeni, care nu a venit cu propunerea unui pașaport COVID-19 în programul electoral. Cetățenii sunt lipsiți de posibilitatea de a se opune acestei propuneri sau de a lua parte la proiectarea unui sistem care să le protejeze și să respecte drepturile. 

7. Este o pașaport care nu poate asigura confidențialitatea. Nu există confidențialitate privind un asemenea sistem digital. Nu există confidențialitate prin intermediul tehnologiilor digitale, ci doar o maximizare a gradului de confidențialitate pe internet. Unele dintre cele mai mari scurgeri de date persoane la liber pe internet, cuprinzând informații esențiale precum adresa și situația medicală, s-au petrecut în domeniul medical. Mai mult, numărul de actori implicați în dezvoltarea unui astfel de sistem aduce dificultăți adiționale în crearea unui mediu de securitate sigur. În România, au fost celebre cazurile de sisteme sigure precum bazele de date la care aveau acces angajați ai Ministerului de Interne și care erau folosite de persoane din exterior pentru vendete. 

8. Este un pașaport care facilitează munca bioteroriștilor pentru atacuri țintite. În zilele noastre, folosirea de tehnici genetice avansate poate permite teroriștilor să își atingă obiectivele aproape nedetectate. În colaborare cu biohackeri și cu datele disponibile în sistemele digitale, aceștia pot pregăti atacuri țintite pe diferite populații și chiar pe diferite persoane, cu impact care depășește limitele imaginației. 

 

Dacă ești îngrijorat/ă de aceste riscuri, semnează petiția și spune „nu” pașapoartelor COVID-19! Dă mai departe informația!


Mădălin Blidaru    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Mădălin Blidaru să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...