Sport = Viață! Lăsați oamenii să facă sport!

Noi, clienții beneficiari ai activităților sportive, susținători ai activităților fitness, sportivi din toată țara, instructori și antrenori, cluburile sportive reunite, studiourile de dans și centre de fitness private, ne exprimăm atât nemulțumirea față de măsurile de restricție impuse în acest domeniu sanogen cât și îngrijorarea că acest pachet de măsuri este total nepotrivit. O spun cifrele infectărilor din ultima vreme și situația prin care trecem cu toții.

În acest context solicităm guvernului următoarele:

1.    Facilitarea accesului oamenilor la mișcare, la sport. Sportul este panaceu;

Sport = Viață!

2.    Elaborarea unui proiect de menținere a activității sălilor de fitness și nu de interzicere sau restricționare a acestora. Să-și desfășoare activitatea în conformitate cu măsurile de prevenție;

3.    Elaborarea unui program de mediatizare a beneficiilor sportului fără mască în locurile de agrement și/sau în zonele recreative (locurile amenajate pentru activități loisir – parcuri, păduri, terenuri sportive, s.a.) cu respectarea măsurilor de distanțare și cu precizarea timpului minim de activitate fizică a cel puțin 30’/zi;

4.    Elaborarea unui proiect de mediatizare a beneficiilor practicării sportului recreativ, a fitness-ului, mai ales în această perioadă.

5.    Emiterea unei ordonanțe de urgență prin care să se faciliteze accesul în toate bazele sportive ale instituțiilor de stat conform unui program în care practicanții activităților sportive să nu se suprapună cu elevii, studenții sau cu sportivii de performanță. La acest moment majoritatea bazelor sportive din incinta școlilor sunt cu lacăt pe porți de peste un an de zile.

6.    Identificarea adevăratelor surse sau zone de infectare și emiterea unui pachet de măsuri pentru acele zone;

Dacă vrei să ne susții și ești de acord cu toate amendamentele:

Semnează petiția și tu!

Argumentare

Până să apară această pandemie, statisticile erau deja îngrijorătoare vis-a-vis de starea de sănătate a populației, în mod special a populației tinere, care se evidențiază printr-o creștere îngrijorătoare a ratei morbidităților pe fondul sedentarismului şi al obezității. Acum, acești factori nocivi s-au multiplicat exponențial datorită pandemiei, dar mai mult, datorită unor măsuri restrictive aplicate într-un domeniu sanogen, cel al activităților fizice sportive recreativ și parțial cel de performanță.

• Activitățile fizice sportive, accesul la aer, la soare, la apă, accesul la mișcare, toate acestea, sunt mijloace care întăresc imunitatea și care, cresc șansele la viață, chiar și în cazul unor pandemii cu respectarea măsurilor de protecție.
  • Activitățile fizice sportive contribuie la recuperarea persoanelor cu diferite tipuri de dependențe (droguri, medicație în exces, alcool, etc).
  • Activitățile fizice sportive optimizează sănătatea omului prin ameliorarea calității vieții.

Interzicerea sau restricționarea accesului la sport înclină balanța înspre afecțiuni fizice, psihice și dependențe în acest mod devenind o națiune bolnavă.

Vă atenționăm că sănătatea populației a fost oricum precară iar diminuarea și interzicere accesului la aceste activități sportive ale populației pun în pericol dezvoltarea economică şi siguranța națională.

Suntem convinși că nimeni nu dorește acest lucru.

Suntem conștienți de gravitatea situației pandemiei și de faptul că locurile la ATI sunt pline. De asemenea suntem conștienți că a crescut numărul deceselor* chiar mai mult decât înainte când nu se purta mască, când nu erau atâtea restricții și când nu erau atâtea persoane vaccinate.

*Cauzele deceselor sunt neconcludente atât timp cât nu se fac necropsii.

Este evident că în tot acest context pachetul de măsuri restrictive nu este unul bun altminteri lucrurile ar sta altfel.

Semnează și tu petiția!

Îți mulțumim!

Sportul pentru toți, sportul de performanță, exercițiile fizice practicate cu scop de întreținere (fitness-ul) sunt componente al Educației fizice și Sportului, activitate de interes național sprijinite de stat prin legea 69/2000, art. 2, alin (1) și (2).

Sportul, accesul la mișcare este un drept fundamental al omului prevăzut și susținut de Comisia Europeană și toate forurile legislative internaționale (Carta Albă a Sportului, Comisia Comunităților Europene, Declarația de la Punta Del Este, OMS ș.a.)

În contextul pandemiei Sars Cov 2 sunt evidente și necesare luarea unor măsuri de precauție pentru prevenirea răspândirii virusului în zonele considerate focare de infecție.   Zonele sportive outdoor nu pot fi pe lista focarelor de infecție iar cele indoor sunt mult la coada listei.

Probabil că primele pe lista focarelor sunt instituțiile publice și lanțurile magazinelor mari.

Dacă ești de acord cu accesul la sport în zonele recreative (parcuri, păduri, terenuri sportive, baze sportive ale instituțiilor statului) semnează petiția.

Dacă ești de acord cu accesul, respectând măsurile de protecție, în bazele sportive indoor (săli de fitness, centre sportive, studiouri) semnează petiția.

Îți mulțumim!

Prin semnătura mea, autorizez Virgil Rus să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.