Solicităm efectuarea autopsiei decedaților pentru care există suspiciunea că ar fi decedat din cauza coronavirusului Covid 19

Ca urmare a descoperirilor din Italia, făcute cu ocazia unor autopsii ale decedaților pentru care se presupunea că virusul a fost cauza, s-a ajuns la concluzia că ”din cauza lipsei autopsiilor, au fost făcute diagnostice și terapii incorecte.” și că ”tratamentele care au fost urmate în spitale, bazate pe ventilație mecanică în terapie intensivă, erau contraindicate.AUTOPSIILE DIN ITALIA

Nimic nu ne îndreptățește să presupunem că în România nu s-ar fi putut întâmpla la fel.

De aceea solicităm ca pentru toate persoanele decedate (cu suspiciunea sau diagnosticul de certitudine, Coronavirus 19) să se efectueze expertiza medico-legală.  (La cererea aparținătorilor sau din oficiu, se poate lua în calcul inclusiv deshumarea și autopsierea unora dintre decedați. Apelându-se la toți medicii legiști din țară, inclusiv la pensionari)

Pentru stabilirea exactă a cauzei morții și pentru eliminarea oricărei suspiciuni care ar putea conduce la decredibilizarea acțiunilor de prevenire și tratament în cadrul actualei pandemii.

Totodată, microbiologii, virusologii și epidemiologii ar putea fi antrenați în cadrul acestui  vast câmp de cercetare care ar permite înțelegerea reală a efectelor bolii și poate s-ar  realiza descoperiri privind infecțiile cu acest virus.

Referințe:

Art 185 Autopsia medico-legală | Codul de Procedură Penală

(1) Autopsia medico-legală se dispune [...]  când nu se cunoaște cauza morții ori există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune ori în legătură cu comiterea unei infracțiuni. În cazul în care corpul victimei a fost înhumat, este dispusă exhumarea pentru examinarea cadavrului prin autopsie.

(2) Procurorul dispune de îndată efectuarea unei autopsii medico-legale dacă decesul s-a produs în perioada în care persoana se află în [...], în timpul internării medicale nevoluntare sau în cazul oricărui deces care ridică suspiciunea nerespectării drepturilor omului, [...]”.

ORDIN nr. 436 din 13 martie 2020

PROTOCOL SPECIFIC din 13 martie 2020

Prin semnătura mea, autorizez Ion Corbu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.