Separarea Centrului Național de Cultură a Romilor de Agenția Națională pentru Romi

Către: Guvernul României

În atenția: Domnului Prim-Ministru Ludovic Orban  

Către: Secretariatul General al Guvernului

În atenția: Domnului Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului  

Vă adresăm prezenta scrisoare pentru a vă solicita sprijinul în vederea îmbunătățirii funcționării Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, singura instituție guvernamentală care se ocupă de dezvoltarea și promovarea culturii minorității naționale a romilor din România. Centrul Național de Cultură a Romilor s-a înființat, prin Hotărârea Guvernului nr. 834 din 10 iulie 2003, în subordinea Ministerului Culturii.

În anul 2013, prin Legea nr. 318/2013, instituția a fost trecută în subordinea Agenției Naționale pentru Romi. Din punctul de vedere al eficienței gestionării bugetului alocat Centrului Național de Cultură a Romilor și, implicit, implementării proiectelor și acțiunilor acestei instituții, aceasta este semnificativ diminuată de faptul că întreg procesul birocratic de aprobare a cheltuielilor se dublează, Agenția Națională pentru Romi fiind o instituție exclusiv de intermediere a relației financiare între Centrul Național de Cultură a Romilor și Secretariatul General al Guvernului.

Totodată, Asociația Partida Romilor Pro Europa exercită un șantaj politic public asupra Centrului Național de Cultură a Romilor prin intermediul Agenției Naționale pentru Romi, care, în ultimul ttimp, urmează cu strictețe directivele politice ale acestei organizații.

În acest context, subordonarea Centrului Național de Cultură a Romilor față de Agenția Națională pentru Romi, conduce la un blocaj instituțional, care tocmai are loc, de o bună perioadă de timp, prin refuzul Agenției Naționale pentru Romi de a aviza acțiunile și proiectele Centrului Național de Cultură a Romilor.

Un exemplu concludent pentru cele menționate mai sus îl constituie adresa nr. 118 din 24.02.2020, înaintată, de către Asociația Partida Romilor Pro Europa, Agenției Naționale pentru Romi, atât conținutul documentului, cât și limbajul utilizat reprezentând un abuz al unei asociații politice a romilor în relația cu instituțiile publice care se ocupă de problematica romilor.

Având în vedere aceste argumente, solicităm Guvernului României să ia măsurile necesare în vederea separării celor două instituții – Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – prin ieșirea Centrului Național de Cultură a Romilor din relația de subordonare față de Agenția Națională pentru Romi și subordonarea sa direct Secretariatului General al Guvernului.

Pentru a discuta această problemă și pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluții pentru rezolvarea sa, vă rugăm să primiți, cât de repede posibil, o delegație a organizației noastre și a partenerilor săi.

Vă mulțumim.  

Președinte,  

Ionel Alecu


Ionel Alecu, Alianța pentru Unitatea Rromilor    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Ionel Alecu, Alianța pentru Unitatea Rromilor să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...