Semnati impotriva proiectului care va lasa cetatenii prada haitelor de maidanezi!

Azi Ionut Anghel ar fi avut 13 ani.

Dar a pierit acum 9 ani, când a ieșit la joacă, mâncat de câini.

In 2 septembrie 2022 am comemorat 9 ani de la moartea lui Ionuț și ne opunem ferm atacurilor politice asupra legii lui Ionuț

Pentru că da, cu asta se ocupă azi unii parlamentari români: să distrugă legea plătită cu sângele unui copil de 4 ani!  

304968811_1118562769094868_5160590732202690774_n.png

Noi suntem oamenii care iubim și copiii și animalele, în ordinea asta. Noi suntem oamenii care acum 9 ani, dupa moartea în chinuri inimaginabile ale lui Ionuț Anghel, am mers în Parlamentul României și am luat de revere aleșii ca sa voteze o lege care să resolve problema câinilor de pe străzi, neasumați, expuși pericolelor și potential periculoși pentru oameni. Legea pe care parlamentarii au votat-o acum 9 ani a fost făcută cu responsabilitate și empatie față de om și animal, după modelul altor legi similare din state care nu mai au de ani de zile câini fără stăpân pe străzi.  

Iar legea aceasta a funcționat acolo unde a fost aplicată! În București, în Oradea, în Câmpina și în alte orașe și localități unde primarii și-au făcut datoria față de cetățeni. Este o lege corectă și eficientă care protejează oamenii și care dă o șansă reală animalelor să își găsească un stăpân iubitor și o casă. 

Am luat cunoștiință cu stupoare de existența a două propuneri legislative aflate în prezent la stadiul de dezbatere în Senat care au ca obiect modificarea OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Atat  prevederea din propunerea L469/2022 prin care se propune extinderea perioadei minime de cazare la 180 de zile, cât si prevederea din propunerea L511/2022 prin care se urmărește limitarea eutanasierii doar la câinii considerați agresivi  vor avea ca efect perturbarea gravă a activității de gestionare a câinilor fără stăpân și/sau impunerea în sarcina Unităților Administrativ Teritoriale a unor cheltuieli enorme cu nimic justificate, de cele mai multe ori nerealizabile.    

Menționăm că în cadrul actual al legislației câinii fără stăpân sunt ridicați de pe spațiul public, cazați în adăpost o perioadă de 14 zile lucrătoare pentru revendicare și adopție, ca apoi  animalele nerevendicate sau neadoptate să fie eutanasiate când nu mai există spații de cazare disponibile și fonduri pentru întreținerea acestora. În felul acesta autoritătile sunt capabile prin alocarea unor resurse financiare rezonabile să ridice toți  câinii fără stăpân înlăturând atât pericolele generate de aceștia cât și pericolul în care se află aceste animale supuse la tot felul de privațiuni.              

Prelungirea excesivă a perioadei de cazare propusă prin L469/2022 va conduce la  îngreunarea procesului de capturare în cazul  adăposturilor de capacitate redusă ale orașelor cu număr mic de locuitori precum și al adăposturilor administrate de persoanele juridice cu competență în domeniu care colaborează cu comune care nu pot amenaja un adăpost.              

Cetățenii României au avut deja ocazia să experimenteze din plin fenomenul prezenței masive a câinilor fără stăpân în perioada 2008-2013 atunci când măsura de eutanasiere a fost sistată ca urmare a unei confuzii dintre prevederile legii generale care interzicea eutanasia. Chiar dacă autoritățile au cheltuit sume considerabile pe campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân urmată de returnarea lor in teritoriu, numărul câinilor fără stăpân a continuat să crească, la fel și numărul persoanelor atacate.

1ac208219b8cc7fdff05042a5434f396maxim.jpg

Sursa: https://www.pandurul.ro/articol/fetita-de-7-ani-desfigurata-de-un-maidanez_87950.html

Moartea lui Ionuț Anghel în septembrie 2013 a provocat o reacție de indignare a opiniei publice, astfel încât Parlamentul a aprobat Legea 258/2013 de modificare și completare a OUG 155/2001. Odată înlăturată confuzia asupra prevederilor legislației, autoritațile locale au putut să gestioneze cu eficiență problema cainilor fara stapan, astfel încât in Municipiul București și în multe alte localități câinii fără stăpân au dispărut complet, iar cei care mai apar sunt preluați de pe domeniul public.              

Obiectivul firesc al legislației privind gestionarea câinilor fără stăpân este dispariția acestora de pe domeniul public, acest lucru fiind realizabil atât prin măsuri preventive  precum sterilizarea câinilor cu deținător și pedepsirea abandonului, cât și prin măsura capturării câinilor fără stâpân existenți deja pe domeniul public. Impunerea de prevederi aberante care să afecteze procesul de capturare așa cum se vrea prin propunerile legislative în discuție  va conduce la menținerea câinilor fără stăpân pe domeniul public și la generarea de riscuri serioase la adresa populației României.   

Fetita-muscata-de-caini-5.jpgSursa: https://www.oradesibiu.ro/2019/06/06/foto-fetita-din-sibiu-atacata-de-un-caine-cand-se-intorcea-de-la-scoala-a-muscat-o-de-fata-maini-si-picioare/                                   

Ne opunem categoric întoarcerii la situația în care România să fie din nou sub asediul haitelor de maidanezi, ci dorim ca să avem în continuare o legislație similară cu a țărilor civilizate, care să asigure siguranța cetățenilor și deținerea în mod responsabil a animalelor de companie.  

Nu vrem oameni atacați, mușcați, schilodiți sau chiar omorâți de câinii fără stăpân!  

Nu vrem irosirea banului public pe adăposturi uriașe unde câinii sunt ținuți pe viață sau pe campanii de sterilizare returnare care lasă câinii pe străzi!  

Sprijiniți-ne ca să transmitem parlamentarilor că românii iubesc și copiii și animalele, în ordinea asta și că nu permit nici “sfăşierea” legii lui Ionuţ şi nici regresul României la stadiul în care un copil poate să moară sfâşiat de viu în centrul Capitalei!  

Nu vrem adoptarea unor legi strâmbe care pun viața noastră și a copiilor noștri în pericol! Vrem menținerea Legii lui Ionuț!  

Semnaţi alături de noi petiţia pentru combaterea modificărilor aberante ale legislației despre care știm deja ca ne conduc în mod direct sau indirect la înmulțirea câinilor fără stăpân pe străzi, în parcuri, pe terenuri virane!  

Sprijiniți-ne ca să transmitem parlamentarilor că românii iubesc și copiii și animalele, în ordinea asta și că nu permit nici “sfăşierea” legii lui Ionuţ şi nici regresul României la stadiul în care un copil poate să moară sfâşiat de viu în centrul Capitalei!  

DECI JOS LABELE DE PE LEGEA LUI IONUŢ!

Semnati petitia si noi vom arata parlamentarilor ca viata si sanatatea copiilor nostri nu poate fi lasata la mila haitelor de caini fara stapan!

 

Autorii petitiei:

 

Andreea Felicia Anghel,

Asociatia Memoriala ''Ionut Cosmin Anghel''

 

Ana Maita,

Asociatia IREC


Andreea Felicia Anghel, Asociatia Memoriala ''Ionut Cosmin Anghel'' si Ana Maita, Asociatia IREC    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Andreea Felicia Anghel, Asociatia Memoriala ''Ionut Cosmin Anghel'' si Ana Maita, Asociatia IREC să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...