SCRISOARE DESCHISĂ - Către PRIMARUL ŞI CONSILIUL LOCAL REDIU, jud. Iaşi - problema câinilor fără stăpân

Sigla1.jpeg

SCRISOARE DESCHISĂ   Către Primăria şi Consiliul Local Rediu  

Pe fondul emoţiei provocate de înregistrarea unei noi tragedii, prin decesul unei femei din Bucureşti ca urmare a atacului unor câini fără stăpân, locuitorii comunei Rediu au readus în discuţie o problemă cu care se confruntă şi comunitatea noastră, aceea a nesiguranţei pe care o cauzează existenţa unor locuri unde numărul şi comportamentul câinilor aflaţi în afara curţilor ne dau motive justificate de îngrijorare. În ciuda unor campanii de informare şi sterilizare promovate de către administraţia locală, în parteneriat cu asociaţii de profil, care au avut loc în anii precedenţi, situaţia nu s-a ameliorat decât parţial şi temporar.

Este cunoscut că principalele cauze care duc la apariția şi înmulţirea câinilor pe domeniul public sunt nesterilizarea animalelor de companie, eliberarea acestora din curţi o parte a zilei, abandonul puilor, hrănirea câinilor fără stăpân de către unii membri ai comunității în afara curţilor, toate acţiunile enumerate situându-se în afara legii.  Mai mult, în sezonul rece este perioada de împerechere a câinilor, când aceștia se adună în haite și devin mult mai agresivi.

Prin noțiunea de „câine fără stăpân” se înțelege: orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Ca urmare a înmulţirii, mai ales în unele locuri din comună a acestor câini fără stăpân, la care se adaugă cei cu stăpân, dar lăsaţi liberi şi nesupravegheaţi, vă facem cunoscut că în satele componente ale comunei Rediu, tot mai mulţi locuitori, copii și adulți, care circulă ca pietoni sau biciclişti (în drum spre şcoală, magazine, spre stațiile de autobuz, către locuințele sau pentru a face mişcare, plimbându-se, alergând sau mergând cu bicicleta) se află zilnic în pericolul de a fi speriaţi sau mușcați de câini. De altfel, astfel de evenimente nedorite au avut loc în comuna Rediu, aşa cum o arată semnalările făcute de unii dintre vecinii noştri în ultimele zile.

În privinţa cadrului legal acestea sunt cuprinse în  Legea 227/2002, prin care a fost modificată OUG 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și  Legea 205/2004, privind protecţia animalelor, precum şi Legea administrației publice 215/2001.

În baza legislaţiei menţionate, Consiliile Locale  ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân şi ai câinilor care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice, care nu au fost revendicaţi ori adoptaţi în condiţiile prevederilor legale şi au obligaţia de a captura şi escorta aceşti câini, prin intermediul personalului calificat.

De asemenea, potrivit Legii nr. 215/2001 modificată şi completată de Legea nr. 286/2006, printre atribuțiile Primarului se află luarea măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea pericolelor provocate de animale, în condițiile legii. La nivelul comunei Rediu, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a fost aprobată de către Consiliul Local, HCL nr. 15/2022 privind aprobarea încheierii unui protocol de colaborare privind prestarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza UAT Rediu, jud. Iaşi, protocol care nu ştim dacă a ajuns să fie pus practică, pentru a-şi produce efectele.

În urma acestei expuneri de motive şi a îngrijorărilor justificate, solicităm Primarului, împreună cu Consiliului Local, să facă pașii necesari pentru a se apropia de îndeplinirea prevederilor legale, care au drept scop crearea unui climat de siguranţă locuitorilor, pentru a nu le fi pusă în primejdie sănătatea sau chiar viaţa.

Sperăm că prin dialogul între societatea civilă şi administraţie să fie cât mai grabnic identificate soluţiile legale şi urgente pentru ca numărul câinilor fără stăpân, mai ales a acelora cu comportament dovedit agresiv să nu mai provoace locuitorilor comunei Rediu nedorita stare de insecuritate în timpul deplasărilor pe domeniul public.

Vă asigurăm că ne dorim aflarea soluţiilor viabile şi urgente, înscrise în prevederile legale şi o mai eficientă colaborare între administraţie, asociaţii de profil şi cetăţeni, care să vizeze sursa înmulţirii câinilor fără stăpân, prin acţiuni riguroase de recenzare a animalelor de companie, informare şi de sterilizare a acestora, pentru a ajunge să controlăm sursa, nu să acţionăm doar asupra urmărilor.

Locuitorii comunei Rediu, semnatari ai acestui document, aşteaptă, Domnule Primar şi Domnilor Consilieri, un răspuns care să însemne deschidere spre dialog şi soluţii potrivite îngrijorărilor provocate de situaţia prezentată.


Asociaţia Rediu lui Tătar    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Asociaţia Rediu lui Tătar să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...