Scoateți Biserica din școli! Nu vrem altare în loc de catedre!

Solicităm ministrului Educației și Inspectoratelor Școlare Județene să ia atitudine față de încercările unor Biserici de a subordona instituțiile de învățământ din țară și față de încălcarea flagrantă a Legii Educației. 

O situație îngrijorătoare a avut loc la finalul lunii mai în municipiul Satu Mare, județul Satu Mare, unde, la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, cu sacrificarea unor spații care ar fi putut fi utile procesului de învățare, a fost înființată o biserică, cu tot cu altar și moaște, sub pretextul construirii unui centru spiritual și cultural. Noul spațiu a fost târnosit de către preoții aparținând unui singur rit, cu elemente de iconografie specifice ritului respectiv. 

Prin evenimentul care a avut loc în municipiul Satu Mare, prin imaginile făcute publice, dar și prin interviurile oferite presei locale de către conducerea instituției, împreună cu decorarea, în incinta școlii, a profesorilor și persoanelor implicate în realizarea așa-zisului “centru spiritual și cultural” s-a încălcat în mod flagrant Legea Educației. 

  1. A fost încălcat art. 3 lit.g din Legea Educației, cel care  garantează identitatea culturală a tuturor cetățenilor români și dialogului intercultural – „centrul spiritual și cultural” este, de fapt, prin prezența moaștelor, a iconografiei, a simbolisticii și a târnosirii, o biserică ce aparține unui singur rit, ignorând convingerile elevilor care aparțin altor rituri, sau a celor care sunt agnostici sau atei. 
  2. A fost încălcat art. 3 lit.n care garantează principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice. 
  3. A fost încălcat art.7 din Legea Educației, cel care interzice prozeletismul religios în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale. 
  4. A fost încălcat art.9 lit.e care vorbește despre eficiența utilizării resurselor

Considerăm că, sub pretextul realizării unui “centru spiritual și cultural”, Biserica încearcă o subjugare a sistemului de educație, iar semnalul dat de conducerile școlilor care permit astfel de incidente este unul de natură să îngrijoreze întreaga societate civilă. 

Beneficiarii sistemului de educație sunt și trebuie să fie mereu elevii, ale căror drepturi sunt încălcate prin astfel de inițiative. 

Prozeletismul religios nu are ce căuta în școală. 

Bisericile sunt instituții a căror funcționare este garantată de Constituție, iar școlile confesionale sunt și ele protejate de Legea Educației. Accesul elevilor la orele de religie este și  el garantat. Plasarea de altare și de moaște în incinta unităților de învățământ, care ar trebui să garanteze dreptul fiecărui elev la independență față de ideologii de orice fel, este contrară nu doar legii naționale, ci și principiilor universale care guvernează sistemele de învățământ din țările occidentale.  


Mihai Marcocean    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Mihai Marcocean va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...