Salvati Radauti de poluarea Egger

Salvati unul dintre cele mai frumoase colturi de Romania traditionala de poluarea unei companii austriece iresponsabile. O companie careia nu-i pasa de oameni si de sanatate si de natura. Vrea sa produca la Radauti, formaldehida, o susbstanta cancerigena. Taie toate padurile patriei noastre ca sa si duca banii in Austria. Nu respecta nici o legislatie de mediu. Nu au consultat opinia publica din Radauti in legatura cu planurile lor. Trebuie sa facem ceva. Bucovina merita mai mult decat atat.

Fapte:

1. Au inceput prin a construi o fabrica de PAL. Nu au spus nimanui ca pentru producerea placilor PAL folosesc o substanta pe baza de formaldehida care este cancerigena si decratata astfel de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

2. Ulterior s-au hotarat sa construiasca chiar o fabrica de formaldehida. Nu au facut procedura pe mediu si nu au informat publicul din Radauti.

3. In mare secret si-au construit intre timp a treia fabrica. Fara acord de mediu, fara studiu de impact de mediu, fara studiu de impact asupra sanatatii. Nimic. Au primit super repede autorizatia de constructie si la fel de repede au finalizat si constructiile.

4. Conform legislatiei europene ar fi trebui sa faca cel putin  dezbatere publica. Ar fi trebuit sa realizeze un studiu de impact care sa trateze impactul cumulat al platformei. Nu s-a facut acest lucru. Autoritatile de mediu dau din umeri cu toate ca nu s-a respectat nici un fel de legislatie.

5. Un ONG de mediu a cerut in instanta suspendarea autorizatiei de constructie si anularea acesteia. In ciuda acestui proces cei de la Egger au construit fara probleme si in mare graba au si terminat.

6. In loc sa foloseasca in noua fabrica tehnologie de ultima generatie au adus din Cehia o instalatie folosita pe care au implementat-o la Radauti.

7. Autoritatile locale si judetene pastreaza un secret total asupra investiiilor Egger. Totul se rezuma la investitii si crearea de locuri de munca. Sunt de acord ca avem nevoie de investitii dar as vrea sa vad macar o data in Romania ca se respecta legea pas cu pas. Daca tot e un investitor serios de ce nu isi face treaba asa cum ar trebui? Cand am intrebat la agentia de mediu de ce nu se face studiu de impact mi s-a raspuns ca nu este necesat. Cum adica nu este necesar? Legea e una doar pentru unii, pentru altii nu e?

8. Radautiul e un colt mirific de Bucovina traditionala care ar trebui preverzat ca atare. Nu inteleg de ce nimeni nu i-a in seama traditia locului. Ca Egger ului i-a convenit sa investeasca aici ca terenul a fost ieftin si forta de munca e ieftina inteleg. Dar de ce nu o fac legal si respectand comunitatea?