Investigarea comportamentului discriminatoriu al unui medic în Cadrul Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga"

Petiție pentru investigarea comportamentului discriminatoriu al unui medic din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Către:
Procuratura Generală a Republicii Moldova
Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității

Noi, cetățenii Republicii Moldova și ai altor țări, prin prezenta petiție, solicităm o investigație imediată și transparentă a evenimentului scandalos ce a fost făcut public la data de 21 iulie 2023, având loc în incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

În timpul acestui eveniment, un medic a exprimat în mod public un refuz discriminatoriu de a oferi servicii medicale unei paciente pe baza limbii vorbite de aceasta, adică limba rusă, și a făcut o declarație neadecvată și alarmantă, sugerând că „și-ar dori să o împuște cu un Kalashnikov”. Totodată, medicul s-a referit la pacientă drept „dușman”, adăugând un nivel suplimentar de gravitate la această situație.

Prin această petiție, noi, semnatarii, solicităm respectarea drepturilor și demnității fiecărui pacient, indiferent de limba vorbită sau etnia, și aplicarea sancțiunilor adecvate în cazul încălcărilor. Solicităm ca Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și alte instituții medicale din Republica Moldova să ia măsuri preventive pentru a preveni astfel de comportamente în viitor.

Ne exprimăm speranța că acest caz va fi abordat cu seriozitatea necesară și că rezoluția va fi una justă și promptă. Vă mulțumim pentru atenție.

ANEXA: Referințe juridice relevante

Referințele legale relevante pentru plângerea descrisă în petiția noastră.

1. Articolul 16 din Constituția Republicii Moldova afirmă că toți cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, indiferent de limbă, naționalitate, origine etnică, religie sau alte criterii.

2. Legea Nr. 267 din 5 decembrie 2008 cu privire la drepturile pacientului garantează dreptul la respectarea demnității și a vieții private, dreptul la asistență medicală de calitate și dreptul de a face plângere.

3. Articolul 346 din Codul Penal al Republicii Moldova definește și sancționează discriminarea, inclusiv pe baza limbii. Discriminarea este definită ca încălcarea drepturilor și a libertăților persoanei pe diferite criterii, inclusiv limba.

4. Articolul 155 din Codul Penal al Republicii Moldova definește și sancționează amenințarea cu acte de violență în legătură cu exercitarea funcțiunii sau îndeplinirea obligațiunilor de serviciu.

Conform acestor referințe legale, considerăm că comportamentul medicului și răspunsul administrației spitalului sunt inadecvate și încalcă drepturile pacientului și principiile de bază ale legii Republicii Moldova. Prin urmare, solicităm procuraturii să inițieze o investigație asupra acestui incident.

Prin semnătura mea, autorizez moldovenii să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.