România cere Schengen!

României i se refuză dreptul de intra în Schengen, deși a îndeplinit deja toate condițiile și obiectivele asumate! Mai mult, acordurile semnate între România și UE obligă toate statele membre să acorde țării noastre acest statut – de membră a zonei de liberă circulație!

Drept urmare, menținerea României în afara Schengen reprezintă o discriminare și o încălcare a acordurilor semnate!

Încă de la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 9 iunie 2011, de la Luxemburg, miniștrii de interne ai Uniunii Europene au recunoscut și salutat finalizarea cu succes, de către România, a etapei de evaluare tehnică pentru Schengen. În plus, pe 8 iunie 2011, Parlamentul European a dat avizul său pozitiv aderării României la spațiul Schengen. Cu alte cuvinte, încă din anul 2011 s-a recunoscut oficial că România este pregătită pentru intrarea în Schengen.

Cu toate acestea, câteva state membre ale UE continuă să blocheze acest drept României, din motive strict politice (pentru intrarea țării noastre în Schengen fiind nevoie de votul tuturor statelor membre).

Oficialii Uniunii Europene se rezumă la a da doar mesaje timide de susținere pentru România, fără a întreprinde acțiuni concrete menite să convingă toate statele membre să acorde României acest drept cuvenit.

De aceea, PES activists România a demarat campania „România cere Schengen!”. Trebuie să arătăm Europei și celor care ne blochează accesul în Schengen că avem o voce puternică, o voce care știe să-și ceară drepturile!
Cerem decidenților Uniunii Europene și reprezentanților tuturor statelor membre din Consiliul European să respecte acordurile semnate în cadrul UE, să stopeze discriminarea și să primească România în spațiul Schengen!

România cere Schengen!
România merită Schengen!

Beneficiile aduse de intrarea României în Schengen:

- Libertate deplină de circulație. Se desființează frontierele dintre România și celelalte state din Spațiul Schengen. Vom circula dintr-o țară în alta fără să mai prezentăm actele de identitate la frontieră, evitând astfel aglomerările specifice. Granițele vor putea fi trecute liber, fără controale, acestea rămânând doar din punct de vedere administrativ. Trecerea dintr-o țară în alta s-ar face la fel de simplu precum o trecere între județele României.

- Avantaje economice majore. Desființarea frontierelor va însemna automat stimularea industriilor, a activităților economice, a comerțului etc. Exporturile românești vor fi stimulate, iar produsele din România nu vor mai fi blocate la vamă. Acest lucru va duce la creșterea activității firmelor, la apariția de noi locuri de muncă, la creșterea nivelului de trai.

- Securitate internă în colaborare cu celelalte state. Prin intrarea României în Schengen, se vor înființa în țară servicii transfrontaliere comune ale poliției, vămii și poliției de frontieră, rezultând o abordare mai complexă a luptei cu infractorii.


PES activists România    Contactați autorul petiției