Regandirea transportului in comun in cartierul Tractorul

La nivelul municipiului Brasov, ca urmare a adoptarii HCL 589/27.11.2015 si inclusiv a Planului de Servicii al RAT Brasov pentru 2016, actualul transport public local nu mai este un servicui public, ci a devenit un serviciu privat, intrucat a pus mai presus de interesele si nevoile comunitatii, ale cetateanului, interesele si necesitatile unei societati comerciale, fie ea si sub masca unei regii autonome. In plus, o parte importanta din veniturile RAT Brasov provin din taxele si impozitele pe care fiecarea cetatean al acestui oras le plateste catre Primaria Brasov, in schimbul carora ar trebui sa beneficieze de servicii publice, inclusiv servicii publice de transport in comun.

Prin noul Plan de Servicii al RAT Brasov, cetatenii cartierului Tractorul, unul dintre cartierele aflate intr-o dezvoltare exploziva in ultimii ani, nu mai beneficiaza de astfel de servicii. Si aceasta intrucat RAT Brasov a decis ca nu au nevoie. Fara sa ii consulte si fara sa tina seama de miile de reclamatii pe care cei care calatoresc cu mijloacele de transport in comun din acest cartier le-au facut in fiecare an vizavi de conditiile inumane de calatorie din zona, dimineata de dimineata. In conditiile in care nu faceau fata afluxului de calatori doua linii care legau cartierul Tractorul de Centrul orasului – liniile 2 si 36 -, RAT Brasov a decis sa anuleze o linie – 2 -, pe care sa o scurteze la Rulmentul – Camera de Comert, dimineata ajungandu-se acum la performanta remarcabila ca autobuzele de pe linia 2 sa circule cu o singura persoana la bord pe tronsonul Onix- Camera de Comert: soferul, care nu se poate da jos!

Motivatia celor de la RAT Brasov pentru aceasta decizie senzationala a fost, conform anunturilor postate in statii, mijloacele de transport in comun si pe site-ul regiei, urmatoarea: ``eliminarea suprapunerilor de trasee aproape identice, lipsa cererii de transport ce se inregistreaza pe anumite trasee, echilibrarea fluxurilor de calatori``. Este evident ca modificarea operata la nivelul transportului public din cartierul Tractorul s-a facut strict din birouri, fara o minima verificare pe teren si fara a incerca macar una dintre zecile de propuneri facute, cu ocazia sesizarilor, de locuitorii din cartier. Era si normal ca autobuzul 2 sa circule mai mult gol, in conditiile in care pe portiunea de traseu care se suprapunea cu cel al lui 36 (Biserica Tractorul-Livada Postei si retur) acesta era pus sa circule la distanta de 1-2 minute fata de 36, in loc sa fie pus intercalat, la 5 minute unul de celalalt.

In acest moment, la orele de varf (intervalele 7,00-8,00 si 14,00-17,00), este o adevarata aventura si lupta pentru supavietuire in autobuzele 36, singurele care mai fac legatura cu centrul orasului, din aceasta cauza multi dintre elevi intarziind zilnic la scoala, iar adultii la serviciu, intrucat nu au efectiv cum sa se urce in autobuzele incarcate la peste 300% din capacitate. Supraincarcare ce nu inseamna doar lipsa oricarui confort pentru calatori, ci si aparitia mult mai rapida a defectiunilor la mijloacele de transport in comun.

In consecinta, noi, locuitorii cartierului Tractorul, solicitam modificarea HCL 589/2015 si a Planului de Servicii al RAT Brasov pe 2016, dupa cum urmeaza:

-          Traseul liniei 2 sa fie de luni pana vineri, in orele de varf (7,00-8,00 si 14,00-17,00), Rulmentul – Livada Postei si retur, iar in rest si in week-end Rulmentul – Camera de Comert.

-          Intre orele 7,00 si 8,00, sa fie puse in circulatie pe linia 2 3(trei) autobuze, cu plecare de la capatul de linie Rulmentul la orele 7.18, 7.28* si 7.38, sa nu mai ocoleasca prin Coresi (nu exista calatori care sa se imbarce/debarce in aceste statii in acest interval, mall-ul fiind inchis!), astfel incat pe tronsonul comun cu linia 36 (Biserica Tractorul – Livada Postei) sa circule la interval de 5 minute fata de 36 si sa preia afluxul de calatori din statiile Biserica Tractorul, Faget si Onix, descongestionand astfel linia 36.

-          De asemenea, pe linia 36, unul dintre autobuzele care pleaca, conform graficului de transport, de la capatul Independentei la ora 7.13 sau 7.23 sa fie autobuze cu burduf, intrucat in aceasta perioada afluxul de calatori pe tronsonul Independentei – Primarie este foarte mare, multe persoane ramanand in statie, intrucat nu au unde sa se urce.