Redeschideti maternitatea Malaxa

IMG_20191024_141253_566.jpgParcurgem o perioada dificila privind sistemul sanitar romanesc, unde resursele sunt limitate iar populatia are de suferit. Pandemia a acaparat activitatile noastre zilnice, ne-a schimbat rutina si definitia despre normalitate.

Este insa imperativ, ca acest aspect, sa nu ne mute din prim plan celelalte elemente din sistemul de sanatate, atat de vitale.

Dincolo de bolile cronice, deciziile recente de la nivelurile inalte au pus in pericol inclusiv populatia tanara.

S-a decis tacit, brusc si fara replica inchiderea anumitor maternitati si transformarea acestora in sectii Covid. Impactul asupra gravidutelor dar si a cadrelor medicale a fost cumplit de negativa. Prin prezenta petitie va rog sa luati in calcul ca aceste schimbari sunt in detrimentul populatiei romane, deoarece:

- La nivel local suportul spitalicesc de stat destinat nasterilor este grav diminuat;

- Gravidele nu au unde sa apeleze pentru controalele periodice si nasterea in sine. Este cu atat mai grav daca apar situatii critice, de viata sau moarte, ce necesita interventii rapide asupra mamei sau bebelusului;

- Sistemul de stat este responsabil moral, etic si material de sanatatea viitoarelor generatii;

- Natalitatea va avea de suferit, deoarece cuplurile vor analiza profund posibilitatea de a avea un copil in conditiile date (sau mai bine zis lipsa lor);

- Gravidele actuale au pierdut contactul cu medicii din sectiile desfiintate de ginecologie si nu pot continua monitorizarea sarcinii cu acestia decat in sistemul privat!

- Gravidele NU isi permit dpdv financiar sa apeleze la serviciile clinicilor private;

- Clinicile private NU sunt o varianta pentru cazurile nasterilor cu complicatii, deoarece contractual acestea directioneaza astfel de cazuri tot catre stat. Acum insa NU mai sunt suficiente locuri si viata mamei si a bebelusului sunt puse in pericol!

- Totodata, decizia de a transforma sectiile de ginecologie si nou nascuti in paturi ATI pentru pacientii Covid, nu este fezabila. Resursele raman infime comparativ cu cerintele contextului sanitar tranzitat, DAR acestea ar fi vitale si suficiente pentru mame si bebelusi;

- NU putem face schimb de vieti, prin punerea in derizoriu a gravidelor fata de alti pacienti, nici o viata nu este mai presus de alta, insa in contextul actual, decizia se desfiintare a anumitor maternitati pare a fi exact acest lucru: inlaturarea importantei vietii unei mame si a bebelusului sau;

- Nu in ultimul rand, cadrele medicale din sectiile desfiintate, care au lucrat o viata intreaga cu nou nascuti si mamici, NU pot fi resurse potrivite pentru sectiile ATI sau pacienti Covid. Dpdv psihologic si fizic o schimbare atat de brusca are un impact devastator putand provoca deterioarea sanatatii acestora;

- Maternitatile ramase deschise NU fac fata numarului de gravidute, mai ales prin prisma statisticilor conform carora se vor dubla nasterile la inceputul anului viitor (2021).

Pentru a preintampina o situatie de criza mult mai accentuata, si cresterea deceselor deja tragice in randul pacientilor Covid, adaugand decesele mamelor sau bebelusilor:

Va rugam reinstaurati sectiile de ginecologie si nasteri inchise in ultimele luni. In mod specific Spitalul Malaxa este imperios necesar la nivel local, pe Bucuresti, avand paciente gravide care vin si din jurul orasului (neavand alte variante spitalicesti). De asemenea, o varianta ideala in contextul actual ar fi reinstaurarea sectiilor prin care atat gravidutele negative cat si cele pozitive Covid pot naste in acelasi spital, dar cadrele medicale respectand circuite diferite puse la punct cu sprijinul DSP.

Fac acest apel, ca fosta graviduta care a nascut la Malaxa, si ca o proaspata mamica, sa empatizati si sa semnati aceasta petitie, pentru sanatatea viitoarelor generatii.

Sunt ferm convinsa ca domnul director al spitalului Malaxa, managerii DSP, ministrul sanatatii cat si alte figuri publice cu impact decizional, nu vor trece cu vederea aceasta cerinta vitala a populatiei, feminine in deosebi.

Ignorarea acestei solicitari, ar fi in definitiv malitiozitate si un gest pervers si criminal asupra populatiei.

Va multumesc in numele mamicilor si copilasilor!

Prin semnătura mea, autorizez Un Cetatean să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.