PETITIE PENTRU PASTRAREA SISTEMULUI HIBRID DE INVATAMANT IN CICLUL PRIMAR, INDIFERENT DE SCENARIU

Protestam cu privire la decizia Ministerului Educatiei Nationale de a redeschide scolile pentru ciclul primar, incepand cu data de 8 februarie 2021, inclusiv in scenariul rosu.   Consideram ca, atat copiii nostri cat si parintii si bunicii, au dreptul la viata si la siguranta sanitara.

Masurile luate de minister in plina criza sanitara nu se inscriu in niciun fel in obligatia statului de a proteja categoriile vulnerabile si de a oferi sansa la un proces educational echitabil pentru toti elevii, mai ales in conditiile in care sunt trimisi cu forta la scoala copii pentru care inca nu exista un vaccin anticovid omologat.

Dupa ce a esuat lamentabil in asigurarea procesului de educatie online, foarte multi elevi fiind lasati voit in afara dreptului la scoala, acum, Ministerul Educatiei incearca sa intoarca cinic elevii in clase expunandu-i, la fel ca in toamna, virusului SarsCov2.

Pentru reluarea fortata a ciclului de scolarizare Ministerul Educatiei, din initiativa ministrului Campeanu, nu si-a asumat nicio responsabilitate:

⁃ corpul didactic nu va putea fi vaccinat in totalitate si este astfel expus riscului de infectare;

⁃ dezinfectarea incintelor scolare nu se face cu personal autorizat, special instruit de DSP sau chiar de catre DSP;

⁃ testarea zilnica (proces aproape imposibil de realizat) nu va avea loc;             ⁃

- apartinatorii care au in grija scolarii sunt in proportie de 80% persoane vulnerabile, nevaccinate, aflate in categoriile de risc

- prin eliminarea totala a predarii in sistem hibrid, indiferent de culoarea scenariului, copiii cu boli cronice grave (astm, diabet, cancer, etc) sunt nevoiti sa aleaga intre o sansa la viata si educatie.

Asadar, decizia cinica de reluare fortata a procesului de invatamant pentru ciclul primar, fara a oferi o alternativa celor expusi bolii, nu va face decat sa mareasca inca din primele doua saptamani gradul de infectare in masa, orice decizie ulterioara fiind, ca in toamna anului trecut, una tardiva.

Niciun raport stiintific si niciun articol din presa internationala nu pot inlocui realitatea romaneasca, sustinand ca gradul de infectare in randul elevilor este unul mic spre deloc.

In mod traditional, Ministerul Educatiei din Romania nu este in stare sa ofere conditii decente de invatamant elevilor. Salile de clasa sunt improprii, scolile nu au in multe cazuri grupuri sanitare in incinta, iar gradul de igiena este unul precar. Dar mai ales aglomerarea claselor - in care numarul de elevi nu este aproape niciodata mai mic de 30 - va duce, fara indoiala, la un grad de infectare rapid si necontrolat.

Prin decizia sa, Ministerul nu trebuie doar sa bifeze rezolvarea unui proces din propria agenda publica, ci sa isi asume cu responsabilitate si raspunderea legala in cazul in care aceasta hotarare nu va face decat sa zadarniceasca, de fapt, raspandirea bolilor, raspundere penala asupra careia, ne rezervam dreptul ca parinti si apartinatori sa actionam cu fermitate in instanta.

Solicitam, asadar, pastrarea sistemului hibrid de predare in toate scenariile si baza legala prin care fiecare reprezentant legal al unui minor din clasele primare sa poata sa aleaga daca vrea sau nu sa isi duca fizic la scoala copilul.

Popescu Iulian    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Popescu Iulian să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.