Petiţie împotriva încercării de modificare a OUG 49-2019

De la intrare pe piaţa românească a serviciului de transport persoane prin intermediul aplicatiilor digitale, din 2015 şi până în prezent, un număr de peste 50.000 de şoferi şi-au reorganizat planurile de muncă implicându-se activ în demersurile de legiferare şi autorizare ale domeniului. Recalificându-se, acestia au construit un sector de activitate nou, proaspăt, care pe langă faptul că şi-a gasit locul pe piaţă fără prea multe eforturi, a asigurat timp de 9 ani o constantă importantă atât în piaţa muncii cât şi în activităţile celor peste 3.000.000 de pasageri care le utilizează zilnic serviciile.

Încercarea disperată a unor prestatori de servicii Taxi sprijinită de câteva asociaţii, de a-şi recâştiga MONOPOLUL care în mod direct a dus la distrugerea acestui serviciu şi implicit la succesul aplicaţiilor, este profund deplasată, ţinând cont de câteva aspecte importante:

1.       Oricat de mult am ţine cont de principiile democraţiei, încercarea de a reglementa ceva ce nu intră în sfera activităţii proprii, este derizorie şi ne încalcă dreptul la muncă şi liberă alegere.

2.       Soferii de Taxi nu cunosc îndeaproape specificul activităţii de transport alternativ şi cel putin în declaraţiile publice au făcut dovada unei lipse acute de cunoaştere a reglementărilor în vigoare, solicitând lucruri legiferate deja sau care NU pot fi implementate.

3.       În condiţiile unei egalităţi pe care ei o solicită între aceste doua tipuri de servicii, sensul activităţii de transport alternativ, ca variantă la piaţa existentă, se pierde în totalitate.

4.       Modelele de „optimizare fiscală” bine cunoscute deja din domeniul Taxi, NU POT FI IMPLEMENTATE CU SCOPUL DE A OBŢINE VENITURI NEDECLARATE ÎN SITUAŢIA TRANSPORTULUI ALTERNATIV, exerciţiul fiscal în cazul acestei activităţi fiind transparent şi foarte uşor de controlat prin intermediul comparaţiei celor două surse care il declară – SRL si Aplicaţii.

Punctual:

În contextul creşterii evidente a preţurilor la toate produsele necesare acestei activităţi şi ale vieţii în general precum şi al noilor măsuri fiscale pentru IMM-uri,

NU SUNTEM DE ACORD CU MODIFICAREA TARIFELOR pentru eliberarea ATA (autorizaţie de transport alternativ) şi a CC (copie conformă).

În condiţiile în care caracterul principal şi definitoriu al acestei activităţi este de ”part time job” iar maşinile autorizate pentru această activitate sunt în procent copleşitor, maşini personale,

NU SUNTEM DE ACORD CU ELIMINAREA CONTRACTELOR DE COMODAT. Această reglementare, în perspectiva noastră discriminatorie, ar sprijini marile flote cu potenţial financiar de achiziţie autoturisme, încurajând practicarea transportului cu maşini închiriate şi ar distruge micile afaceri, alunecând în acest fel, destul de periculos câtre modelul de business practicat azi în taximetrie; Şi

NU SUNTEM DE ACORD CU AMPLASAREA PE UŞILE MAŞINILOR a ecusoanelor propuse de Ministerul Transporturilor. Aplicaţiile oferă pasagerilor date complete despre autoturism (nr înmatriculare, model, culoare) în momentul efectuării comenzii, ceea ce face măsura inutilă şi profund deranjantă.

Ţinând cont de specificul reglementărilor OUG 49/2019 legat de anul maxim pe care îl poate avea autoturismul la data eliberării documentelor, de perioada de 3 ani de valabilitate a unei autorizaţii de transport şi de perioada de 2 ani de aviz tehnic al operatorilor platformelor,

NU SUNTEM DE ACORD CU SCHIMBAREA PROPUSĂ DE MINISTERUL TRANSPORTURILOR în ceea ce priveşte vârsta autoturismului, la cererea de eliberare a primului document. De asemenea obligativitatea eliberării acestui document – copie conforma – pe o perioada de 5 ani fără dreptul de a opta pentru o perioadă mai scurtă, va aduce prejudicii financiare tuturor şoferilor care optează pentru această activitate temporar sau ca soluţie de moment.

Admitem ca putem fi de acord cu micşorarea vârstei autoturismului dar acest aspect poate fi reglementat exclusiv în condiţiile unor dezbateri şi negocieri făcute de noi şi nu ale presiunii făcute de activişti ai altor domenii de activitate.

 

Vă asigurăm că şi noi, şoferii de transport alternativ, putem reprezenta o forţă şi chiar dacă nu avem o asociaţie care să ne reprezinte interesele în mod oficial la nivelul tuturor insituţiilor sau entităţilor cu care interacţionează activitatea nostră, COMUNITATEA NOASTRĂ ESTE MARE ŞI PUTERNICĂ.


Roxana Andronescu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Roxana Andronescu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.

Nu vom face informația publică pe internet.

Nu vom face informația publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...