Petiție pentru modificarea Legii 8/1996 în vederea anulării metodologiilor neconforme cu prevederile legale și a adaptării la interpretările CJUE

Imagine_WhatsApp_2023-03-16_la_15.36_.16_2.jpgVă aducem la cunoștință o problemă importantă care afectează societatea românească și vă solicităm să vă alăturați eforturilor noastre de a îmbunătăți Legea 8/1996. Aceasta este Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe, un act normativ crucial pentru protejarea drepturilor de autor și asigurarea unui mediu corect și echitabil în domeniul creației intelectuale.

Cu toate acestea, în forma actuală, Legea 8/1996 conține lacune și neclarități care necesită ajustări urgente, iar scopul acestei petiții este de a cere parlamentarilor să modifice legea în mod corespunzător.

În primul rând, vă propunem să modificăm legea astfel încât metodologiile să fie nule în momentul în care nu mai respectă noile prevederi legale sau când prevederile legale pe care s-a bazat negocierea metodologiei au fost abrogate sau modificate prin lege. Această măsură va asigura un cadru juridic coerent și va evita situațiile în care metodologiile depășite continuă să fie aplicate în detrimentul drepturilor de autor și a drepturilor utilizatorilor.

În al doilea rând, vă cerem să modificați legea astfel încât aceasta să țină cont de interpretările date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) la prevederile directivelor europene din domeniu. Această adaptare este necesară pentru a asigura o transpunere corectă și eficientă a normelor europene în legislația românească și pentru a evita eventualele sancțiuni din partea instituțiilor europene.

În al treilea rând, metodologiile trebuie să țină cont de proporția utilizării operelor protejate (spre exemplu, să țină cont de gradul de ocupare al unităților de cazare, de orarul sau perioadele de funcționare ale utilizatorilor, de tipul de opere protejate utilizate, etc.).

Prin semnarea acestei petiții, vă arătați sprijinul pentru modificarea Legii 8/1996 într-un mod care să reflecte evoluțiile juridice relevante și să protejeze drepturile titularilor și ale utilizatorilor într-un mediu modern și în conformitate cu normele europene. Vă încurajăm să vă alăturați acestei inițiative și să o împărtășiți cu prietenii și cunoștințele dumneavoastră, astfel încât să avem cât mai multe semnături și să putem face un apel convingător către parlamentari.

Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră în această cauză importantă.

Semnează petiția și împarte-o prietenilor și colegilor tăi!


Asociația CORECT    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Asociația CORECT să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...