Petiţie pentru declararea zilei de 12 iunie Ziua Comemorării Victimelor Provocate de Războaiele de Ocupaţie Duse de Federaţia Rusă

Prin prezenta petiţie, solicităm ca în ziua de 12 iunie, care este şi Ziua Naţională a Rusiei, să se comemoreze oficial în România victimele provocate de războaiele duse de Federaţia Rusă, prin invazii sau prin acţiunile unor prepuşi.  
 
Din iunie 1991, de la momentul la care şi-a declarat independenţa, Rusia a continuat politica imperialistă a URSS-ului, invadând şi ocupând mai multe ţări. Aceste acţiuni au fost soldate cu rapturi teritoriale şi cu numeroase victime în rândul populaţiei civile, fie că este vorba despre persoane refugiate, deportate, abuzate sexual, mutilate sau omorâte.
 
Menţionăm pe scurt cifrele larg acceptate privind victimele războaielor duse de Federaţia Rusă în cei 32 de ani de la declararea sa ca stat independent.
- În conflictul din Transnistria, încheiat oficial în iulie 1992, au fost între 600 şi 1400 de morţi, dintre care 300-600 de civili, şi cel puţin 1800 de răniţi.
- Războaiele din anii 1991-1993 din teritoriile secesioniste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, ambele provincii având susţinerea militară a Moscovei, au provocat cca 1000, respectiv 25.000-30.000 de morţi şi 250.000 de refugiaţi georgieni. 
- În primul război din Cecenia, 1994-1996, au murit conform diverselor estimări, inclusiv celor ale ruşilor, între 30.000 şi 100.000 de civili.
- În al doilea război din Cecenia, între 1999 şi 2009, numărul minim al civililor morţi este de 30.000, iar mai multe estimări vorbesc despre 50.000 - 80.000 de morţi civili. 
- În august 2008, în urma invadării Georgiei de către Rusia, sunt omorâte 850 de persoane şi peste 100.000 devin refugiate (conform datelor misiunii UE).
- În 2014, Rusia invadează Crimeea, mai întâi cu trupe fără semne de identificare, aşa-zişi omuleţi verzi. Ulterior anexează peninsula şi ocupă estul Bazinului Doneţkului - Donbas. Conflictul armat neîntrerupt desfăşurat în următorii opt ani a provocat cca 15.000 de victime, dintre care o treime, populaţie civilă. Peste un milion de ucraineni s-au refugiat.
- În 2022, Rusia a declanşat o invazie la scară largă în Ucraina. Conform diverselor evaluări făcute până în ianuarie 2023, au murit între 8.200 şi 30.000 de civili şi între 10.000 şi 120.000 de militari ucraineni. În anul scurs de la pornirea războiului, au fost descoperite numeroase gropi comune cu civili ucraineni, au fost relevate cazuri de tortură, violuri, crime de război şi răpiri, inclusiv de copii, din rândul populaţiei ucrainene. Numărul refugiaţilor din Ucraina este estimat la 7,5 milioane de persoane, în timp ce între 900.000 şi 1,6 milioane de ucraineni au fost deportaţi în Rusia. Cel puţin 6.000 dintre aceştia sunt copii, practic răpiţi şi daţi spre adopţie familiilor ruse. 
 
Rusia nu a dat niciodată socoteală pentru aceste fapte abominabile.
Mai mult, până la invazia din februarie 2022, Rusia a fost tratată de comunitatea internaţională a statelor democratice drept un partener comercial şi politic ca oricare altul.
Printr-o astfel de abordare, crimele războaielor duse de Rusia au devenit pasabile, încurajând Kremlinul să iniţieze acţiuni similare şi să ameninţe permanent alte state, inclusiv România şi Republica Moldova.
     
Chiar şi în prezent, declaraţiile reprezentanţilor Kremlinului şi ale propagandei ruse vorbesc despre imperativul recuperării teritoriilor ruseşti din vest, dovadă că Federaţia Rusă are în continuare obiective revizioniste care în mod automat ar implica acţiuni militare şi victime umane. 
Istoria imperialismului sângeros rus ar continua aşadar atâta vreme cât conducerea Rusiei este în măsură să ocupe teritorii folosind forţa.
 
De aceea, printre măsurile care trebuie luate este şi conştientizarea populaţiei şi a generaţiilor viitoare de atrocităţile comise de Federaţia Rusă în scopuri pur expansioniste, în dispreţ total faţă de dreptul internaţional şi de normele de convieţuire ale civilizaţiei secolului XXI. 
De asemenea, o astfel de comemorare ar avea şi o dimensiune etică, vădind respectul pe care românii îl arată numeroaselor victime nevinovate ale acestor invazii. 
 
Odată adoptată această zi în calendarul oficial intern, România ar putea iniţia demersuri pentru stabilirea Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor Provocate de Războaiele de Ocupaţie duse de Federaţia Rusă.

Dorelian Bellu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Dorelian Bellu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...