Permiterea accesului cetatenilor la sedintele Parlamentului conform Constitutiei

Dupa cum stim CONSTITUTIA garanteaza accesul cetatenilor la sedintele Parlamentului prin articoloul 68:
"(1) Şedinţele celor două Camere sunt publice."

Desi Constitutia garanteaza acest drept, el practic poate fi negat cetatenilor si a fost negat in repetate randuri.
Un caz este cel din data de 29 Ianuarie 2018 cand a fost refuzat accesul a 25 de cetateni la sedinta de investire a guvernului Dancila.

Cerem tuturor fortelor politice sa analizeze si sa reglementeze accesul publicului la sedintele Parlamentului conform Constitutiei prin initierea urgenta a unei legi speciale in acest sens.

Despre cum ar trebui sa fie facuta aceasta reglementare.
Este clar ca publicul trebuie sa nu deranjeze functionarea procesului legislativ INSA prezenta publicului in salile de dezbatere trebuie garantata si organizata.
Dreptul de participare trebuie sa fie exprimat explicit astfel incat accesul sa nu se faca discretionar sau sa nu fie permis deloc.
Conditiile de participare trebuiesc mentionate explicit precum si conditiile de neparticipare sau de incetare a participarii - pentru un proces transparent.
Dreptul de participare trebuie reglementat in directia ingaduirii unui numar cat mai mare de persoane sa participe la sedintele Parlamentului - conform Constitutiei.
Orice ingradire a dreptului cetatenilor la sedintele Parlamentului nu poate fi facuta decat pentru motive de tulburare a procesului legislativ sau securitate.
Parlamentul trebuie sa asigure masurile de securitate necesare participarii cetatenilor la sedinte.
Accesul publicului trebuie marcat si organizat in interiorul Parlamentului astfel incat publicul sa nu aiba acces decat la incinte care au legatura cu procesul legislativ care este garantat de Constitutie.
De analizat daca cetatenii au nevoie de un ghid care sa supravegheze atitudinea acestora si sa aiba dreptul sa ii scoata din incinta daca considera ca anumite persoane reprezinta un risc de securitate sau deranjeaza procesul legislativ.
In timpul sedintelor cetatenii pot protesta in liniste afisand pancarte.
Pe holurile unde au acces, cetatenii ii pot interpela pe parlamentari in legatura cu activitatea parlamentara.

Incalcarea Constitutiei prin nepermiterea accesului cetatenilor la sedintele Parlamentului se pedepseste cu inchisoare si amenda.
Incalcarea Constitutiei prin scoaterea cetatenilor fara motive intemeiate de la sedintele Parlamentului se pedepseste cu inchisoare si amenda.
Tulburarea grava a activitatii legislativului se pedepseste cu amenda.

In prezent, Parlamentul permite accesul cetatenilor la procesul de legiferare - discretionar si contrar Constitutiei.
Acest lucru reiese din practica dar si din paginile de internet ale Senatului si Camerei Deputatilor. Aici se vorbeste despre acordarea unor permise care se acorda in conditii necunoscute si discretionar - sau dupa cum s-a vazut in repetate randuri - nu se acorda deloc.
Camera deputatilor - DEZBATERI PARLAMENTARE
Cetăţenii pot asista la lucrările Camerei pe baza unor permise de acces distribuite la cerere, în ordinea solicitării de către cei interesaţi, în limita locurilor disponibile în lojele destinate publicului.
Senat - Asistare la lucrări
Senatul României asigură cetăţenilor şi organizaţiilor non-guvernamentale posibilitatea de a asista la şedinţele de plen, la cerere şi în limita locurilor disponibile, cu respectarea regulilor de acces şi de comportament pe timpul şedinţelor, care vor fi comunicate de funcţionarii publici parlamentari din cadrul Biroului de relaţii cu publicul şi informare publică directă.
Cetăţenii pot asista la lucrările Senatului pe baza unor permise de acces distribuite la cerere, în ordinea solicitării celor interesaţi şi în limita locurilor disponibile în spaţiul destinat publicului. Cererea va fi adresată Secretarului General.

---------------------------

Cu alte cuvinte, daca hotii din parlament nu doresc sa fie deranjati - nu acorda permise cetatenilor.

Aceasta situatie este contrara Constitutiei iar cei care incalca Constitutia tebuies pedepsiti drastic.