Pe 24 iulie 2021 e ultima șansă pentru România să înscrie situl Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO


Stimate Dle Florin Cîţu,

 

Pe 24 iulie 2021 e ultima șansă pentru România să înscrie situl Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO, în baza unui dosar la care au lucrat ani de zile experți români.

UNESCO ne vrea, dar noi, de fapt politicienii noștri vremelnici, nu vor.
Vă rugăm, stimate Domnule Florin Cîţu, să explicați public, cât mai curând, poziția guvernului României vizavi de Rosia Montana in UNESCO World Heritage.

 

Noi credeam că o știm, căci:Partidul Naţional Liberal a scris în programul de guvernare lansat în noiembrie 2020, înainte de alegerile parlamentare, că dorește „realizarea cadrului legal necesar pentru salvgardarea siturilor înscrise în lista mondială a patrimoniului UNESCO și *continuarea demersurilor pentru înscrierea Roșia Montană*”
Însă finalul propoziției, cel cu „continuarea demersurilor”, a dispărut din programul de guvernare aprobat odată cu guvernul Cîțu


Au apărut, în schimb, promisiuni mai detaliate, care nu menționează explicit includerea în UNESCO, deși vorbesc despre patrimoniu. Exemplu: „Lansarea platformei „Roșia Montană” și transformarea localității într-un model de dezvoltare sustenabilă, bazată pe valorificarea patrimoniului cultural și natural și pe implicare civică.”

 *CONTEXT*

Aţi declarat, luni 28 iunie 2021, referitor la Rosia Montană, că: „încă nu s-a luat o decizie. Vom discuta din nou la următoarea ședință de coaliție”.
24 iulie 2021 e ziua la care UNESCO ar include situl Roșia Montană în patrimoniul internațional.

Dar iată că autoritățile dau dovadă de șovăială, din nou.

Ne întrebăm: ce v-ar putea motiva să vă respectați promisiunile?

 


O decizie in instanta?

O nouă hotarare a Parlamentului?

 Să recapitulăm, în acest sens, toate băgările și scoaterile din ultimii ani:Pe 4 ianuarie 2017, în ultimele zile de mandat, Guvernul Cioloș decide, la presiunea societății civile, trimiterea la UNESCO a dosarului „Peisajul Cultural Minier la Roșia Montană”. Ulterior, în urma analizei ICOMOS - organismul consultativ al UNESCO, Roșia Montană primește recomandare de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.
În iunie 2018, guvernul Dăncilă a obținut o premieră rușinoasă: primul stat care nu vrea un sit înscris în UNESCO.

Ștefan Răzvan Bab a fost secretarul de stat care a avut mandatul de a cere amânarea acestui dosar.

A obținut-o, în baza art. 159 din regulamentul de funcționare al Comitetului pentru Patrimoniu UNESCO. Dosarul trebuie retrimis în maximum trei ani, altfel, dacă perioada expiră, trebuie făcută o nouă candidatură.
În ultima zi a lui ianuarie 2020, guvernul Ludovic Orban trimite, iarăși pe ultima sută de metri, dosarul la Roșia la UNESCO.România are deja pe lista UNESCO:6 situri culturale:

- bisericile din Moldova

- mănăstirea Horezu

- satele cu bisericile fortificate din Transilvania

- cetățile dacice din munții Orăștie

- centrul istoric al Sighișoarei

- bisericile de lemn din Maramureș2 situri naturale

- Delta Dunării

- pădurile seculare virgine de fag din Carpați.

 

Asteptam cu interes următoarea ședință de coaliție inainte de 24 iulie 2021 si raspunsul dvs privind înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO.


Gheorghe Cotirlan    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Gheorghe Cotirlan să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...