Összefogás a fizetéses helyek megszerzése céljából a MOGYE ügyben

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar oktatás sorvasztása ma is folytatódik. Az egyetem által meghirdetett 155 fizetéses helyre 5 magyar diákot vettek fel a 2012-ben felvételizettek közül. A helyektől megfosztott magyar felvételizők és szüleik peticióban követelték az egyetem vezetőségétől, az oktatási minisztériumtól és az RMDSZ vezetőitől a fizetéses helyek paritásos elosztását a MOGYE-n, kérve ez évben minimum 40  fizetéses helyet az Általános Orvosi Karra és 15-öt  a Fogorvosi Karra.

Az RMDSZ közbenjárásával 20 fizetéses helyet biztosított a miniszterium a magyar fiatalok részére, miközben az egyetem szenátusa ugyanennyi hellyel bövitette a román tagozatot is.  A magyar felvételizők és szülők a 20 helyet megalázóan kevésnek tartják, ezek elfogadását a magyarság egyenjogúságának feladásaként tekintik.

A bukaresti Tanügyminisztérium előtt heteken át tüntető diákok és szüleik kérik a petició aláíróit, hogy ezáltal hatalmazzák fel az RMDSZ-t, hogy ne fogadja el a megszégyenítő 20 helyet, hanem követelje a szaktárcától, hogy a MOGYE-n, mint  multikulturális egyetemen az induló tanévben és hosszú távon is a fizetéses helyek 50%-át biztositják a magyar nemzedékek számára.

A Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület támogatja a fizetéses helyek paritásos alapú elosztását, és a világhálón inditott peticíó népserüsítését.

Köszönjük, hogy együtt éreznek velünk és támogatják a megmaradásunkat az évezredes szülőföldünkön.

Ádám Valerián    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe Ádám Valerián să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.