!!!! OPRITI Proiectul de OM care propune împușcarea a 1691 de animale!!!!

Ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, propune împușcarea a 1691 de animale sălbatice strict protejate. Pe lângă urși și lupi, este vorba și de împușcarea a 482 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie.

Trimiteți comentarii către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, aici: http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-derogarilor-in-cazul-speciilor-urs-lup-si-pisica-salbatica/1883

SAU :
Trimite si tu aceasta scrisoare catre Ministerul Mediului pana joi seara la adresele:

srp@mmediu.ro
nicolae.manta@mmediu.ro
telefon 021 4089543

Vineri Ministerul Mediului va decide soarta acestor animale. Ultima lor sansa sta in fiecare scrisoare trimisa asa ca nu lasa pe maine ce poti face azi.

_____________________________________

Către:
Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Direcția Biodiversitate

În atenția: Viorel Lascu, Secretar de Stat

Stimate domnule Lascu,

Am luat la cunostinta proiectul de ordin de minsitru pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică care ar urma sa ofere oportunitatea omorarii prin impuscare a 552 de ursi bruni (Ursus arctos), 657 de lupi (Canis lupus) si 482 de pisici salbatice (Felis silvestris).

Proiectul la care facem referire este publicat pe site-ul institutiei Dvs la adresa:
http://www.mmediu.ro/…/2016-09-21_Ordin_derogari_2016-2017.…

Va solicit sa eliminati articolul 2, literele a, b și c deoarece nu exista o justificare sociala sau stiintifica pentru a aproba asemenea masuri drastice. In prezent nu exista dovezi ca pagubele produse de urs, râs, lup și pisică sălbatică sunt corelate cu numarul prea mare de animale.

In cazul pisicilor salbatice nu exista niciun caz semnalat de producere de pagube, rolul ordinului de ministru fiind deci in mod evident o initiativa de sustinere a industriei vanatorii pentru trofee care nu isi are locul in Romania, ultima tara din Uniunea Europeana care are sansa sa asigure viitorul acestor specii la nivel continental.

In realitate cauziele principale pentru care in mod accidental apar pagube au legatura directa cu:

- fragmentarea habitatelor naturale

- deranjul temporar si chiar permanent al habitatului acestora. Printre cauzele de deranj mentionam: exploatari forestiere legale intensificate sau chiar abuzive si ilegale, turism motorizat scapat de sub control (atv, enduro, offroad, snowmobil etc), culesul excesiv de ciuperci de padure pentru export in Italia etc

- habituarea animalelor salbatice prin hranire directa sau din cauza managementului prost al deseurilor

- dereglarea ciclului biologic din cauza schimbarilor climatice (iarna nu mai vine sau vine prea tarziu) si exista apare insuficienta de hrana naturala la timpul potrivit.

Marimea populatiilor variaza in mod natural si este direct reglata de capacitatea de suport si de stabilitatea ecosistemelor. Orice interventie umana de reglare a populatiilor cauzeaza in realitate un impact negativ pe termen lung si pune in pericol iminent existenta speciilor vizate de ordinul de ministru. Selectia naturala este in mod cert superioara asigurarii viitorului acestor specii in comparatie cu selectia artificiala prin vanatoare aprobata de minister.

Este esential sa realizati o analiza independenta pe termen lung a situatiei inainte de o decizie.

Marea majoritate a ursilor, lupilor, rasilor si a pisicilor salbatice se adapostesc in situri natura 2000, parcuri nationale si naturale. Toate acestea au aprobate sau in curs de aprobare planuri de management cu masuri de reducere a pagubelor cauzate de fauna salbatica.

Speram ca in procesul de luarea deciziei veti tine cont de solicitarea mea.

Cu stima,


Mai multe informații: http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?279470%2FMinisterul-Mediului-propune-impuscarea-a-1691-de-animale-salbatice-strict-protejate