Nu mai dorim încă un an de şcoală online! "Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie"

Back_to_School1.jpgNe aflăm în al treilea an şcolar pandemic, dupa multă şcoala online, însă scenariile de funcţionare a şcolilor pentru 2021-2022 sunt, în mod paradoxal, mai restrictive decât anul trecut. Atât ministrul Educaţiei cât şi prim-ministrul României au susţinut, în mod repetat, că învăţarea online a fost un eşec şi că şcoala online, oricât de standardizată, nu va putea înlocui cursurile cu prezenţă fizică.

Pierderile cognitive, sociale, emoţionale şi comportamentale ale elevilor în timpul şcolii online sunt recunoscute de către autorităţile române şi de către organismele medicale europene şi internaţionale (OMS şi ECDC). „Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie”, a reamintit OMS recent[i]. Sună cutremurător, nu?! Cu toate acestea, decidenţii nu favorizează deloc, în Ordinul comun (nr. 5.196 ME şi nr. 1.756 MS din 3 sept. 2021)[ii], care prevede scenariile de funcţionare a şcolilor, cursurile cu prezenţă fizică. La o incidenţă de 6 cazuri la 1000 de locuitori, toţi elevii, cu excepţia celor vaccinaţi, vor trece în online. Luând exemplul Bucureştiului, chiar ministrul Educaţiei a estimat că, în luna octombrie 2021, adică la doar 3, maximum 4 săptămâni de şcoală fizică, se va ajunge la incidenţa 6 la 1000 de locuitori şi se va trece în online, conform Ordinului comun din 3 septembrie 2021. Cum este, astfel, favorizat învăţâmantul fizic, aşa cum pretind autorităţile? În niciun fel. Dimpotrivă, este descurajat total !

Anul trecut, în aprilie 2021, trecerea la online, cel puţin pentru şcoala primară, se făcea la intrarea localităţii în carantină, lucru care permitea desfăşurarea cursurilor în format fizic o mult mai lungă perioada de timp. Acum, când contextul epidemiologic este mai favorabil decât anul trecut, este de neînţeles de ce s-au adoptat aceste scenarii mai restrictive. De asemenea, anul trecut (aprilie-iunie), s-a dovedit că şcolile pot fi un mediu sigur din punct de vedere sanitar şi că nu sunt, în mod necesar, aşa cum s-a tot promovat, focare de infecţii. Din dorinţa de a merge fizic la şcoală, copiii au înţeles, uneori mai bine ca adulţii, că este vitală respectarea regulilor, dintre care cea mai importantă a fost purtarea măştii de protecţie.

Anul acesta, spre deosebire de anul trecut:

- aproximativ 30% din populaţie este vaccinată (nu e ideal, dar este un plus important);

- aproximativ 60% dintre profesori sunt vaccinaţi (un plus extrem de important !!!);

- informaţiile privind noul virus nu mai sunt aşa surprinzătoare pentru nimeni şi a fost timp destul pentru o mai bună organizare în noul an.

Cu toate acestea, scenariile de funcţionare a şcolilor sunt mai drastice decât anul trecut şi sunt localităţi în care, după numai câteva zile de cursuri cu prezenţă fizică, au intrat deja în online, ca urmare a pragului de 6 la mie, deja atins. Bucureştiul este şi el vizat de aceeaşi soartă, probabil în 2-3 săptămâni.

Legitimitatea prezentei solicitări/petiţii este întărita de sondajul recent al Bestjobs, care arată că 76% dintre angajaţii care au participat la studiu preferă cursurile cu prezenţă fizică, la şcoală (sondaj, 10 sept. 2021; sursa: https://www.google.com/amp/s/m.mediafax.ro/amp/social/parintii-nu-mai-vor-scoala-online-un-sondaj-arata-ca-doar-8-dintre-acestia-prefera-ca-cei-mici-sa-desfasoare-orele-online-20258754)

Considerăm că actualul context nu justifică în niciun fel perpetuarea la nesfârşit şi pentru perioade lungi de timp a şcolii online şi precizăm că există SOLUŢII pentru desfăşurarea în siguranţă a cursurilor. Alte ţări europene cu rate medii de vaccinare nu au optat în mod automat pentru trecerea în online la anumite praguri de incidenţă, ci au intensificat campaniile de vaccinare şi testare. Acolo unde rata vaccinării este insuficientă, testarea este pusă în centrul abordării, astfel încât principiul "şcolile se închid ultimele şi se deschid primele" să fie respectat. În România, şcolile sunt considerate o prioritate doar discursiv, în realitate acestea fiind primele care se închid.

Măsurile restrictive au fost şi anul trecut, şi anul acesta, DISPROPORŢIONATE în cazul scolilor. Jocurile de noroc, sălile de fitness, restaurantele, petrecerile, recentele festivaluri, etc au fost mult mai privilegiate şi au beneficiat de mai puţine restricţii. ŞCOLILE, în schimb, pare că au fost şi sunt în continuare considerate o "activitate non-esenţială".

Pe lângă argumentele de oportunitate expuse mai sus,  din punct de vedere legal, comparativ cu restricţiile aplicate în alte domenii de activitate, măsurile restrictive aplicate şcolilor încalcă două condiţii ale restricţionării pe timp de criză: (1) se întind pe o perioadă nepermis de lungă de timp - al treilea an şcolar; (2) sunt disproporţionate raportat la restricţiile din alte domenii de activitate.  (Art. 53 din Consituţia României privind Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi)

Solicităm, astfel, modificarea Ordinului comun din 3 septembrie 2021, astfel încât scenariile de funcţionarea a şcolilor, pentru toate nivelurile (antepreşcolar, primar, gimnazial, liceal) să fie cât mai flexibile şi să permită, ÎN MOD REAL, şcoala fizică cât mai mult timp. Nu putem accepta încă un an de şcoală online (doar pentru că este mai comod), după care copiii vor deveni anti-sociali, cu probleme socio-emoţionale şi cu carenţe grave în ceea ce priveşte cunoştinţele şcolare.

OMS, ECDC, UNICEF, UNESCO au tras semnale de alarmă în mod repetat cu privire la dezavantajele multiple şi pierderile imense pentru o generaţie de elevi, dar nimănui nu-i pasă cu-adevărat.

Pentru a menține școlile deschise și în siguranță, OMS, UNICEF și UNESCO au adoptat, la 30 august 2021, un set de opt recomandări, formulate de experții din cadrul Grupului Consultativ Tehnic (GCT) pentru Regiunea Europeană a OMS, cu privire la școlarizarea pe durata pandemiei de COVID-19. Acestea se adresează celor 53 de state membre din Regiunea Europeană a OMS, după cum urmează:

1. Școlile trebuie să fie printre ultimele instituții care se închid și printre primele care se redeschid.

2. Implementarea unei strategii de testare.

3. Asigurarea unor măsuri eficace de reducere a riscurilor.

4. Protejarea bunăstării mintale și sociale a copiilor.

5. Protejarea copiilor celor mai vulnerabili și mai marginalizați.

6. Îmbunătățirea mediului școlar.

7. Implicarea copiilor și a adolescenților în luarea deciziilor.

8. Implementarea unei strategii de vaccinare care să permită copiilor să continue școala.  Şi în România, numeroşi specialişti au atenţionat recent necesitatea menţinerii şcolilor deschise [iii], mai ales când este vorba despre al treilea an şcolar pandemic[iv].

[i] https://www.digi24.ro/stiri/externe/cele-8-reguli-care-pot-tine-scolile-deschise-in-europa-oms-si-unicef-e-vital-ca-scoala-sa-fie-cu-prezenta-fizica-si-fara-intreruperi-1650323

[ii] ORDIN pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2; Ministerul Educaţiei -  Nr. 5.196 din 3 septembrie 2021 şi Ministerul Sănătăţii - Nr. 1.756 din 3 septembrie 2021; https://www.edu.ro/sites/default/files/O%20R%20D%20I%20N%20comun%20ME%205.196_2021%20%2B%20MS%201.756_2021aprobare%20masuri%20organizare%20activitati%20scoli%20SARS-CoV-19.pdf

[iii] Alexandru Rafila: „Copiii şi adolescenţii cu vârsta între zero şi 18 ani reprezintă circa 25% din populaţia României, iar în ceea ce priveşte numărul de cazuri în spitale, în jur de 4% - 4,5% sunt internaţi în spital, iar la ATI 1,5 - 2%. Deci este clar că această categorie în continuare este mai puţin afectată şi acest virus Delta. Dincolo de faptul că se transmite incomparabil mai uşor decât variantele anterioare, nu pot să spun că produce infecţii predilect la copii. Sigur că discuţi de o populaţie care, în general, nu e vaccinată, dar procentul de cazuri spitalizate la ATI este mic. Nu aş vrea să folosim aceste exemple ca un soi de sperietoare pentru părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală şi să găsim, eventual, o justificare pentru faptul că se vor închide şcolile”, https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/alexandru-rafila-varianta-delta-nu-ii-afecteaza-mai-mult-pe-copii-solutia-pentru-a-pastra-scolile-deschise-1671991?fbclid=IwAR1Z8sFa2BjRt4ZdpMJowr92eagHG59Zw0zRvVZcZGdwUBM_7V3qbd65pMQ

Radu Ţincu: “Nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online (…) avem nevoie de redeschiderea școlilor. Știm sigur că avem nevoie de un învățământ față în față, un învățământ online nu a avut o eficiență foarte bună și atunci nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online, însă această responsabilitate individuală în care copiii trebuie să fie învățați de către părinți cum să se comporte și să se protejeze împotriva COVID-19 reprezintă atribuția familiei. Dincolo de aceste atribuții personale, este nevoie de intervenția autorităților, este nevoie de măsuri implementate de către autorități în școli”. https://psnews.ro/medicul-radu-tincu-avem-nevoie-de-redeschiderea-scolilor-nu-putem-sa-punem-in-pericol-generatiile-viitoare-568406/?fbclid=IwAR0m_zuTmX2wiaXOAeHJ9REkbEh5kQ3DksaBeUWz-mqFYst1FUfgi7kUnqo

Adriana Pistol: „Deschiderea școlii a fost mai mult decât oportună. Școala trebuie să meargă fizic. Povestea cu distanțarea între elevi este o poveste. Ea poate să fie distanță în bancă, în clasă, după care când pleacă acasă despre ce vorbim?”, a spus Adriana Pistol, care a explicat faptul că protecția de care copiii au nevoie poate fi sigurată de părinți și de fiecare familie în parte: „se face în mod normal acea strategie de cocon în care toți membrii familiei sunt vaccinați în jurul copilului. (…) Altfel riscăm să avem generații de copii care vor trebui să conducă și să ducă mai departe această țară, extrem de afectate nu numai din punct de vedere educațional, dar și din punct de vedere psihologic și social”. https://www.g4media.ro/adriana-pistol-director-in-institutul-national-de-sanatate-publica-scoala-trebuie-sa-mearga-fizic-scoala-sa-fie-cea-functionala-si-nu-stadioanele-nu-restaurantul-nu-clubul-nu-discoteca-riscam-s.html

Gindrovel Dumitra: “Școlile nu trebuie închise, pentru că peste această nenorocire care aduce decese și ne aduce îmbolnăviri nu trebuie să suprapunem și nenorocirea care poate fi reprezentată de o generație care nu va fi educată”, a apreciat medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei. Acesta a arătat că internarea unui număr de peste 20 de copii la terapie intensivă, în acest moment, “nu înseamnă că această variantă aduce o afectare predominantă în rândul copiilor”, iar simptomatologia în cazul acestora este, de obicei, banală. https://www.edupedu.ro/medicul-gindrovel-dumitra-scolile-nu-trebuiesc-inchise-peste-nenorocirea-bolii-nu-trebuie-sa-suprapunem-nenorocirea-unei-generatii-care-nu-va-fi-educata/

[iv] Recomandările OMS, UNICEF şi UNESCO: https://www.unicef.org/ukraine/en/press-releases/all-schools-europe-central-asia-should-remain-open-and-made-safer-covid-19-say-who

Autor: Ionela Gavril (părinte al 2 doi copii, care frecventează sistemul public de învăţământ)

Prin semnătura mea, autorizez Ionela Gavril să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.