Nu mai dorim încă un an de şcoală online! "Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie"

Back_to_School1.jpgNe aflăm în al treilea an şcolar pandemic, dupa multă şcoala online, însă scenariile de funcţionare a şcolilor pentru 2021-2022 sunt, în mod paradoxal, mai restrictive decât anul trecut. Atât ministrul Educaţiei cât şi prim-ministrul României au susţinut, în mod repetat, că învăţarea online a fost un eşec şi că şcoala online, oricât de standardizată, nu va putea înlocui cursurile cu prezenţă fizică.

Pierderile cognitive, sociale, emoţionale şi comportamentale ale elevilor în timpul şcolii online sunt recunoscute de către autorităţile române şi de către organismele medicale europene şi internaţionale (OMS şi ECDC). „Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie”, a reamintit OMS recent[i]. Sună cutremurător, nu?! Cu toate acestea, decidenţii nu favorizează deloc, în Ordinul comun (Ordinul comun ME nr. 5338  MS. nr. 1082 din 1 octombrie 2021)[ii], care prevede scenariile de funcţionare a şcolilor, cursurile cu prezenţă fizică. 

Anul acesta, spre deosebire de anul trecut:

- aproximativ 40% din populaţie este vaccinată (nu e ideal, dar este un plus important); 

- aproximativ 70% dintre profesori sunt vaccinaţi (un plus extrem de important !!!); 

- informaţiile privind noul virus nu mai sunt aşa surprinzătoare pentru nimeni şi a fost timp destul pentru o mai bună organizare în noul an;

- avem posibilitatea testării.

Alte ţări europene cu rate medii de vaccinare nu au optat în mod automat pentru trecerea în online la anumite praguri de incidenţă, ci au intensificat campaniile de vaccinare şi testare. Acolo unde rata vaccinării este insuficientă, testarea este pusă în centrul abordării, astfel încât principiul "şcolile se închid ultimele şi se deschid primele" să fie respectat. În România, şcolile sunt considerate o prioritate doar discursiv, în realitate acestea fiind permanent primele care s-au închis. De asemenea, în cele mai multe ţări europene, incidenţa COVID-19 a fost decuplată de închiderea sau deschiderea şcolilor.

După multe insistenţe, Ministerul Educaţiei a emis la 1 octombrie un alt ordin (Ordinul comun ME nr. 5338  MS. nr. 1082 din 1 octombrie 2021), care a pemis ca şcolile să fie deschise şi la o incidenţă de peste 6 la mie în localitate. Cu toate acestea, practica de pe parcursul lunii octombrie a dovedit că, în localităţile cu incidenţă mare, şcolile au rămas tot închise, câte un caz la clasă sau câteva cazuri în şcoli apărând frecvent (cum este şi normal). Mai mult, anunţul ministrului de resort privind posiblitatea de a închude/deschide şcolile a făcut loc unor închideri absolut arbitrare ale şcolilor.

SOLICITĂM, astfel, MODIFICAREA Ordinului comun ME nr. 5338  MS. nr. 1082 din 1 octombrie 2021), după cum urmează:

1) testare serioasă şi bine reglementată în şcoli, pentru a putea face posibilă funcţionarea cu prezenţă fizică, indiferent de situaţia epidemiologică (chiar dl. ministru al Educaţiei a precizat că în aproape nicio ţară din Europa prezenţa fizică la şcoală nu mai este condiţionată de contextul epidemiologic!)
 
2) modificarea ordinului ME nr. 5338  MS. nr. 1082 din 1 octombrie 2021, în sensul în care:
   * art. 3, alineat 2 din Ordinul comun să fie clarificat, eventual eliminat:
          - o dată, pentru că motivele de infrastructură şcolară (săli mici, număr mare de elevi) nu au legătură cu contextul epidemiologic şi nu este legală suspendarea cursurilor pe motive de infrastructură; mai mult, faptul că Legea Educaţiei a fost aplicată abuziv şi s-au făcut clase de 35-40 de elevi nu trebuie decontat de elevi prin condamnarea la şcoală online, sub umbrela acestui articol din ordin.
          - a doua oară, pentru că, sub umbrela acestui articol, decizia s-a descentralizat, iar practica recentă a arătat că articolul a fost aplicat abuziv. Cele mai multe şcoli din Bucureşti au cerut recent şi li s-a aprobat online, pe acest motiv ("frica"), care nu se poate constitui într-un criteriu obiectiv de închidere/deschidere a şcolilor; 
     * dacă tot s-au flexibilizat aşa de mult criteriile de închidere/deschidere a şcolilor, considerăm că este nevoie şi se poate să creaţi legislatie în care cine vrea să vină fizic, să vină fizic, cine se teme şi vrea online, să rămână în online;
reglementarea poate fi cu titlul de excepţie, pe timpul pandemiei !!! (s-au creat multe reglementări excepţionale în pandemie, de ce nu s-ar putea şi acum?!)
 
      * art. 6, alineat 9 din Ordinul comun, să fie clarificat, eventual eliminat, având în vedere atât lipsa sa de claritate (la un profesor infectat se poate închide întreaga şcoală?!!!) cât şi crearea unui criteriu foarte subiectiv şi arbitrar de închidere a şcolilor; oricând, arbitrar, se pot închide şcoli pe acest non-criteriu.
 
3) modificarea Ordinului comun prin crearea unui cadrul lelgislativ pentru şcoală cu prezenţă fizica cu un calendar predictibil, având in vedere că e deja al treilea an şcolar dat peste cap de pandemie; pandemia poate dura ani de zile, ce facem, continuăm aşa cu şcoala, avem un plan pe termen mediu si lung, în contextul în care pandemia nu pare a se termina? În plus, observăm că şcolile sunt considerate activitate ne-esenţială şi, de când a început pandemia, acestea au fost cele mai afectate;
 
4) modificarea Ordinului comun, prin regândirea acelor scenarii în care la jumătate de clase cu câte un elev infectat să se închide întreaga şcoală (prin testare, cei care se dovedesc că sunt negativi să poată continuat prezenţa fizică). Un exemplu: la o şcoală care are aproximativ 2000 de elevi şi 54 de clase, la doar 27 de elevi (câte unul din fiecare clasă), şcoala se închide. Asta înseamnă că, la o rată de îmbolnavire de numai de 1,35%, şcoala se închide. În Bucureşti, de exemplu, s-au închis foarte multe şcoli, după acest criteriu, într-un timp foarte scurt. Ceea ce iar este foarte discutabil.
 
5) modificarea Ordinului comun în sensul în care principiul proporţionalităţii, care trebuie avut în vedere atunci când se restrâng drepturi (în speţă, dreptul la educaţie), să fie respectat. De la începutul pandemiei, acest principiu a fost mereu încălcat, şcolile putând fi închise oricând, în timp ce alte domenii de activitate, nu (mall-uri, săli de jocuri/noroc, saloane de înfrumuseţare etc)

 

Anexă:

OMS, ECDC, UNICEF, UNESCO au tras semnale de alarmă în mod repetat cu privire la dezavantajele multiple şi pierderile imense pentru o generaţie de elevi, dar nimănui nu-i pasă cu-adevărat. 

Pentru a menține școlile deschise și în siguranță, OMS, UNICEF și UNESCO au adoptat, la 30 august 2021, un set de opt recomandări, formulate de experții din cadrul Grupului Consultativ Tehnic (GCT) pentru Regiunea Europeană a OMS, cu privire la școlarizarea pe durata pandemiei de COVID-19. Acestea se adresează celor 53 de state membre din Regiunea Europeană a OMS, după cum urmează:

1. Școlile trebuie să fie printre ultimele instituții care se închid și printre primele care se redeschid.

2. Implementarea unei strategii de testare.

3. Asigurarea unor măsuri eficace de reducere a riscurilor.

4. Protejarea bunăstării mintale și sociale a copiilor.

5. Protejarea copiilor celor mai vulnerabili și mai marginalizați.

6. Îmbunătățirea mediului școlar.

7. Implicarea copiilor și a adolescenților în luarea deciziilor.

8. Implementarea unei strategii de vaccinare care să permită copiilor să continue școala.  Şi în România, numeroşi specialişti au atenţionat recent necesitatea menţinerii şcolilor deschise [iii], mai ales când este vorba despre al treilea an şcolar pandemic[iv]. 

 

[i] https://www.digi24.ro/stiri/externe/cele-8-reguli-care-pot-tine-scolile-deschise-in-europa-oms-si-unicef-e-vital-ca-scoala-sa-fie-cu-prezenta-fizica-si-fara-intreruperi-1650323

[ii] ORDIN pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2; Ministerul Educaţiei -  Nr. 5.196 din 3 septembrie 2021 şi Ministerul Sănătăţii - Nr. 1.756 din 3 septembrie 2021; https://www.edu.ro/sites/default/files/O%20R%20D%20I%20N%20comun%20ME%205.196_2021%20%2B%20MS%201.756_2021aprobare%20masuri%20organizare%20activitati%20scoli%20SARS-CoV-19.pdf

[iii] Alexandru Rafila: „Copiii şi adolescenţii cu vârsta între zero şi 18 ani reprezintă circa 25% din populaţia României, iar în ceea ce priveşte numărul de cazuri în spitale, în jur de 4% - 4,5% sunt internaţi în spital, iar la ATI 1,5 - 2%. Deci este clar că această categorie în continuare este mai puţin afectată şi acest virus Delta. Dincolo de faptul că se transmite incomparabil mai uşor decât variantele anterioare, nu pot să spun că produce infecţii predilect la copii. Sigur că discuţi de o populaţie care, în general, nu e vaccinată, dar procentul de cazuri spitalizate la ATI este mic. Nu aş vrea să folosim aceste exemple ca un soi de sperietoare pentru părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală şi să găsim, eventual, o justificare pentru faptul că se vor închide şcolile”, https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/alexandru-rafila-varianta-delta-nu-ii-afecteaza-mai-mult-pe-copii-solutia-pentru-a-pastra-scolile-deschise-1671991?fbclid=IwAR1Z8sFa2BjRt4ZdpMJowr92eagHG59Zw0zRvVZcZGdwUBM_7V3qbd65pMQ

Radu Ţincu: “Nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online (…) avem nevoie de redeschiderea școlilor. Știm sigur că avem nevoie de un învățământ față în față, un învățământ online nu a avut o eficiență foarte bună și atunci nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online, însă această responsabilitate individuală în care copiii trebuie să fie învățați de către părinți cum să se comporte și să se protejeze împotriva COVID-19 reprezintă atribuția familiei. Dincolo de aceste atribuții personale, este nevoie de intervenția autorităților, este nevoie de măsuri implementate de către autorități în școli”. https://psnews.ro/medicul-radu-tincu-avem-nevoie-de-redeschiderea-scolilor-nu-putem-sa-punem-in-pericol-generatiile-viitoare-568406/?fbclid=IwAR0m_zuTmX2wiaXOAeHJ9REkbEh5kQ3DksaBeUWz-mqFYst1FUfgi7kUnqo

Adriana Pistol: „Deschiderea școlii a fost mai mult decât oportună. Școala trebuie să meargă fizic. Povestea cu distanțarea între elevi este o poveste. Ea poate să fie distanță în bancă, în clasă, după care când pleacă acasă despre ce vorbim?”, a spus Adriana Pistol, care a explicat faptul că protecția de care copiii au nevoie poate fi sigurată de părinți și de fiecare familie în parte: „se face în mod normal acea strategie de cocon în care toți membrii familiei sunt vaccinați în jurul copilului. (…) Altfel riscăm să avem generații de copii care vor trebui să conducă și să ducă mai departe această țară, extrem de afectate nu numai din punct de vedere educațional, dar și din punct de vedere psihologic și social”. https://www.g4media.ro/adriana-pistol-director-in-institutul-national-de-sanatate-publica-scoala-trebuie-sa-mearga-fizic-scoala-sa-fie-cea-functionala-si-nu-stadioanele-nu-restaurantul-nu-clubul-nu-discoteca-riscam-s.html

Gindrovel Dumitra: “Școlile nu trebuie închise, pentru că peste această nenorocire care aduce decese și ne aduce îmbolnăviri nu trebuie să suprapunem și nenorocirea care poate fi reprezentată de o generație care nu va fi educată”, a apreciat medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei. Acesta a arătat că internarea unui număr de peste 20 de copii la terapie intensivă, în acest moment, “nu înseamnă că această variantă aduce o afectare predominantă în rândul copiilor”, iar simptomatologia în cazul acestora este, de obicei, banală. https://www.edupedu.ro/medicul-gindrovel-dumitra-scolile-nu-trebuiesc-inchise-peste-nenorocirea-bolii-nu-trebuie-sa-suprapunem-nenorocirea-unei-generatii-care-nu-va-fi-educata/  

[iv] Recomandările OMS, UNICEF şi UNESCO: https://www.unicef.org/ukraine/en/press-releases/all-schools-europe-central-asia-should-remain-open-and-made-safer-covid-19-say-who

 

Autor: Ionela Gavril (părinte al 2 doi copii, care frecventează sistemul public de învăţământ)

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Ionela Gavril să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...