Nu mai dorim în Târgu-Jiu atâtea treceri de pietoni nesemaforizate!

Târgu-Jiu, orașul cu cea mai mare densitate de treceri de pietoni/km din România! (din 140 în 140 de metri - în medie, în cazul fericit !)

Chiar dacă orașul Târgu-Jiu este mic, unde în general mai mult se stă și se așteaptă decât să se meargă, cu o infrastructură veche ce nu permite trotuare mai largi, sau străzi fără mașini parcate, el bate cu siguranță la nivel național alte orașe la densitatea trecerilor de pietoni/km. Au fost create zeci de treceri pe orice straduță, in apropierea oricărei intersecții, pentru ca lumea să se poată deplasa liberă și nestingherită, fără a se asigura, cu telefonul în mână, complet absenți la ce este în jurul lor, sau adoptând mersul melcului, în ideea ca ei, pietonii, să nu fie stresați! Da-i încolo pe șoferi...!! Ei nu văd că orașul este și așa mic?! Să mai meargă și pe jos, ca doar "mersul pe jos, face piciorul frumos"! Lăsând ironia și gluma la o parte, aceasta este o realitate total neplacută în acest oraș! Poate că am exagerat zicând că sunt treceri de pietoni în medie din 140 în 140 de metri, dar cu siguranță sunt în medie din 141 în 141, sau...chiar mai puțin! Este o bătaie de joc la adresa tuturor locuitorilor orașului! Dacă Bucureștiul ar avea atâtea treceri/km, atunci ar fi cu siguranță un oras blocat!
Să dăm doar un mic exemplu care îmi vine în minte acum, pentru o arteră pricipală a orașului din care o parte este bulevard. Plecăm din fața Liceului Tudor Vladimirescu către Shoping City Târgu-Jiu pe ruta gării:
  • din sensul giratoriu de la trecerea de pietoni din fața Rectoratului,
  • prima trecere de pietoni la 29 m,imediat dupa intersecția Republicii cu 22 Decembrie,
  • a doua trecere , la nici 30 m de prima, în apropierea Comisariatului,
  • a treia trecere, la 332 m, în apropierea sensului giratoriu de la CEO,
  • a patra trecere, după 62 m, la ieșirea din sensul giratoriu,
  • a cincea trecere, la 110 m de anterioara, în dreptul gării,
  • a șasea trecere, la 38 m, înainte de autogară,
  • a șaptea trecere, la 164 m, în fața casei Tineretului,
  • a opta trecere, la 48 m, imediat după ieșirea din sensul giratoriu de la Liceul Spiru Haret,
  • a noua trecere, la 112 m de anterioara,
  • a zecea trecere, la 176 m, la intersecția Titulescu cu Mioriței și Olari,
  • a unsprezecea trecere, la 43 m, imediat după ieșirea din giratoriul de la Lido,
  • a doisprezecea trecere, la 336 m, înainte de giratoriul de la Liceul cu Profil Sportiv,
  • a treisprezecea trecere,la 40 m, la ieșirea din giratoriu,
  • a patrusprezecea trecere, la 194 m, înainte de giratoriul Victoria cu 9 Mai (giratoriul cu cele mai lungi treceri de pietoni și polițiști ce stau la pandă să agaște șoferii ce nu cunosc schimbările din Codul Rutier, conform căruia trebie să acorzi prioritate de trecere pietonilor iniferent pe ce parte se află aceștia dacă marcajul trecerii este continuu - fără refugii),
  • a cincisprezecea trecere, la 45 m,...bineînțeles, imediat după ieșirea din sensul giratoriu,
  • a saisprezecea trecere,...la nici 100 de metri de anterioara...
Cum vi se pare??? Bătaie de joc!!!! Exact 2,4 km (a se vedea harta cu distanțe rutiere) cu 17 treceri de pietoni. Deci la o simpla socoteală....cam o trecere la 141 de metri în medie !!!
Mai mult chiar, nici una din aceste treceri nu este semaforizată! (puneți un semafor cu buton măcar....!), iar dacă intr-adevăr veți face acest lucru, să aveți în vedere și fluidizarea traficului prin sincronizarea lor! Degeaba vor fi puse dacă se va merge din semafor in semafor!! Problema este de voință, nu de putință și evident de bani (care ar trebui să se bugeteze pentru anul următor).

Nici nu va dați seama câte noxe de la gazele de eșapament, rezutate de la mașinile ce așteaptă, se pot produce în fiecare punct pe care l-am specificat!

Domnu` primar Romanescu, domnii consilieri municipali, domnii polițiști...., dumneavoastră chiar nu circulați deloc prin acest oraș?? ....Chiar nu vă pasă de oameni? Nu știți că la anul sunt alegeri atat locale cât și generale, iar omul votează ceea ce aștepta el să facă autoritățile, nu ceea ce au crezut acestea că trebuia făcut și chiar nu erau necesare ??? Dumneavoastră locuiți în acest oraș? Pentru dumneavoastră s-a inventat cumva teleportarea?

Domnilor din autoritățile locale (Poliție, Primărie, Consilul Local), ce decideti cum să trasați și unde să amplasați trecerile de pietoni, cunoasteți cumva și prevederile articolului 174 din Codului Rutier ce specifică:
"Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
d) în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
e) în locul unde este instalat indicatorul "Trecere pentru pietoni" sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;
f) în intersecții, inclusiv cele cu sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 5 m de colțul intersecției;"

Da, autoritațile locale au trasat locuri de parcare până lângă trecerile de pietoni, obturând astfel vizibilitatea șoferilor aflați în trafic în apropierea acestora!
Aceste locuri de parcare trebuie desfiintate!! (sunt ilegale!!) clar!

Interesant ca la o aruncatură de băț de 100 km este Craiova, oraș care s-a preocupat atent de aceste aspecte. Înțeleg că ai noștri aleși nu prea merg prin alte orașe mari, dar nici la Craiova nu au fost? În ce lume și în ce secol trăim?
Oricum, un sfat...Dacă mergeți până la Craiova, cred că este mai bine să o luați prin Drobeta Turnu Severin fiindcă la Filiași sunt alte autorități locale la fel de "dibace" care paralizează orașul și nervii șoferilor cu treceri de pietoni nesemaforizate (chiar dacă în total pe artera principală sunt doar șase!!), fiindca...deh, e cam greu de făcut o centură care să ocolească centrul orașului!

Semnăturile dumneavoastră pe această petiție sunt necesare pentru ca lista lor să fie depusă pe masa autorităților locale ce au competențe în acest sens (Poliția Municipiului Târgu-Jiu, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu), în ideea că se va întreprinde pâna la urmă ceva-ceva...!!

Atașez și harta ce m-a ajutat sa calculez distanța între toate punctele menționate mai sus.

Distanta.jpg
Pietoni1.jpg

Trecere_de_pietoni.jpg

Prin semnătura mea, autorizez Vlad Vanca să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.