Nu desființați Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” din Oradea

Facem un apel către Consiliul Județean Bihor și toate autoritățile județului Bihor posibil interesate de a nu desființa Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” din Oradea. De 71 de ani această formație artistică și-a adus o contribuție deosebită la păstrarea, promovarea și salvarea valorilor folclorului bihorean și a celui românesc în general.
Înființată în anul 1950 în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, Orchestra Crișana a devenit în anul 1998 „Ansamblul Artistic Profesionist Crișana” prin alăturarea corpului de balet.
Activitatea prestigioasă desfășurată de-a lungul anilor în județ, în țară și în lume au transformat acest colectiv artistic într-un adevărat ambasador al spiritualității românești în lume. Concertele și spectacolele susținute în Austria, Italia, Ungaria, Slovacia, Grecia, Ucraina, Serbia, Muntenegru, Slovenia, Turcia, Bulgaria, Germania,
Belgia, Tunisia, Egipt, China, Coreea de Sud, SUA și multe altele, au creionat o imagine deosebită a României în lume.
Trebuie amintită aici și colaborarea extraordinară cu televiziunea română prin realizarea a peste 30 de emisiuni de mare valoare artistică, și ne referim aici la emisiunea Tezaur Folcloric, prin care s-au promovat în mod deosebit valorile culturii tradiționale ale județului Bihor.
Întotdeauna Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” a impresionat prin repertoriul extrem de bogat. Peste 18 coregrafii de suite și jocuri populare, în primul rând din zona Bihorului dar și din diferite zone folclorice ale țării Oaș, Bucovina, Mureș, Basarabia, Făgăraș, Muntenia, Oltenia, Banat, Someș, dansuri maghiare, slovăcești, țigănești, nemțești, turcești și altele.
În opinia noastră, ar fi un act regretabil și de neînțeles ca, după 71 de ani de activitate, acest prestigios colectiv artistic și palmaresul său deosebit să dispară sub apa neagră și anodină a nivelărilor culturale.
Având în vedere cele mai susmenționate, Asociația Ansamblurilor, Orchestrelor și Grupurilor Folclorice Profesioniste din România solicită autorităților administrative ale județului Bihor reevaluarea acestei intenții de desființare a Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana” din Oradea, ca astfel să nu se piardă un colectiv artistic etalon în ceea ce privește promovarea valorilor culturale tradiționale ale neamului românesc.


Asociația Ansamblurilor, Orchestrelor și Grupurilor Folclorice Profesioniste din România    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Asociația Ansamblurilor, Orchestrelor și Grupurilor Folclorice Profesioniste din România să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...