NU alegerii preotului Vesa ca episcop-vicar de Cluj

La Cluj urmează să fie ales în perioada următoare un nou episcop-vicar, în urma retragerii Preasfinţitului Vasile Someşanu din motive de sănătate. Acesta este unul din cei mai apreciaţi ierarhi ai BOR datorită modului său firesc de a interacţiona cu preoţimea şi credincioşii, neimpunând bariere de comunicare şi nici afişându-se în ţinute sau contexte exuberante. Acum însă va trebui desemnat cineva mai tânăr şi cu putere de muncă, Biserica trebuind să-şi aducă contribuţia sa la bunul mers al societăţii româneşti, confruntată cu multe provocări şi neajunsuri. În plus, Clujul a devenit al doilea oraş al ţării, multi-confesional de secole, dar tot mai sincronizat cu mentalităţile lumii occidentale secularizate (mai ales în rândul tinerilor care se stabilesc în oraş). De aceea, aşteptările de la o persoană care va ocupa demnitatea de episcop sunt în mod legitim, foarte mari. Tinereţea este utilă, dar nu poate fi considerată un atuu în sine, cât timp lipseşte experienţa în cazul unei asemenea responsabilităţi. Mitropolitul Andrei greşeşte profund dacă ajunge să se înconjoare de oameni aparent docili (trebuie făcută distincţia între smerenie si linguşitorie interesată) şi lipsiţi de carismă. Odată ajunşi în funcţii înalte, mult prea devreme, aceştia s-ar putea lăsa uşor influenţaţi din diverse direcţii, luând decizii catastrofale pentru viitorul Bisericii. Mulţi din ierarhia bisericească au impresia că soluţia pastorală pentru timpul nostru este promovarea unor tineri teologi cu vastă pregătire intelectuală, dar care din păcate ţin predici teologice docte, adesea insipide şi lipsite de credibilitatea faptelor. E nevoie de ierarhi care să fie respectaţi şi ascultaţi mai întâi prin faptele lor şi abia apoi pentru cuvântările lor, aşa cum a fost şi Preasfinţitul Vasile ! Mitropolitul Bartolomeu nu a rămas în conştiinţa credncioşilor pentru diortosirea Scripturii, ci mai ales pentru predicile sale vibrante legate de problemele concrete cu care se confrunta societatea (adoptând uneori poziţii acide chiar şi la adresa unor confraţi din Sinod, dacă era cazul). Ascunderea mizeriei sub preş sau adoptarea poziţiei de permanentă 'cetate asediată' poate fi benefică pe termen scurt pentru conducătorii vremelnici ai Bisericii, dar contraproductivă pe termen lung pentru instituţie. Nu de aceeaşi părere se pare că este şi pr. prof. Vesa, secretarul Mitropoliei şi candidat pentru postul de episcop-vicar. Referitor la faptul că unii oameni erau deranjați de molozul și materialele de construcție lăsate de lucrătorii unei biserici clujene, el a găsit de cuviinţă să răspundă aşa: "E nefiresc să apară din nou un  articol împotriva Bisericii că pune în pericol cu ce poate să iasă de acolo. Noi nu știm nimic că ar fi probleme. Vă pun la suflet așa... să participăm cu toții la construirea societății mai bune, nu să se scoată în evidență lucrurile negative care nu au valoare pedagogică. Biserica e de-o parte și toți ceilalți împotriva ei". Oare asa va intelege sa se comporte si din postura de episcop si sa trimita oamenii la plimbare?

Atributiile pr. arhim. Benedict Vesa de secretar personal al mitropolitului si de profesor la Facultatea de Teologie nu consideram ca sunt suficient de relevante pentru a fi desemnat pentru o demnitate atat de inalta in Biserica, cum este cea de episcop-vicar.

Desigur, ierarhii din Sinodul BOR au libertatea, în conformitate cu statutul Bisericii, să aleagă pe cine doresc, dar să ţină cont că şi clujenii ortodocşi, în conformitate cu legile ţării, au libertatea de A MAI RĂMÂNE SAU NU ataşati BOR şi mesajelor transmise de reprezentanţii acesteia ! Dumnezeu să le dăruiască multă înţelepciune !

Credincioşi clujeni    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Credincioşi clujeni să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.