Micșorarea taxei de înscriere pentru examenul de primire în profesia de avocat

Către Uniunea Națională a Barourilor din România Palatul de Justiție

Splaiul Independenței nr 5, sector 5

unbr@unbr.ro

În atenția: Consiliul UNBR

Vă solicitam respectuos micșorarea taxei de înscriere pentru examenul de primire în profesia de avocat pentru următoarele considerente:

- valoarea taxei de 1400 de lei este disproporțională pentru susținerea unei singure probe comparativ cu taxa de 1000 de lei pentru examenul de admitere INM unde există patru probe;

- condițiile în care este susținut examenul nu justifică această taxă, respectiv pentru sesiunea septembrie 2022 acesta a fost susținut în săli cu mobilier vechi din lemn care provocau un zgomot deranjant la orice mișcare a candidaților și a personalului; unele săli erau de tip amfiteatru iar când un candidat dorea să se ridice deranja cel puțin un alt candidat, de cele mai multe ori chiar doi-trei candidați; unele săli nu au fost echipate cu aer condiționat astfel că, în cazul în care era necesară modificarea temperaturii, aceasta se putea face doar cu deschiderea/închiderea gemului care influența și zgomotul din sală;

- de asemenea, această taxă este nejustificată și pentru faptul că li s-a pus la dispoziție candidaților doar pixuri negre cu cerneală (unele chiar deja folosite), fără ca măcar să li se pună la dispoziție sticle cu apă în fiecare sală  având în vedere durata de maxim 4 ore a examenului și a temperaturilor destul de mari care au fost chiar și în septembrie (de menționat este si faptul că la examenul INM s-au pus la dispoziție sticle cu apă);

- pe lângă această taxă, candidații trebuie să plătească suplimentar evaluarea psihiatrică cerută la înscrierea pentru examen precum și transportul până la locul susținerii examenului (București), posibil chiar și cazare având în vedere că aceștia se prezintă din diferite regiuni ale țării.

Vă rugam să aveti în vedere că micșorarea taxei de înscriere pentru examenul de primire în profesia de avocat nu contravine normelor legale care guverneaza profesia de avocat, nici nu aduce atingere politicii profesionale, chiar mai mult ar oferi șansa mai multor persoane la înscriere.

În temeiul dreptului de petiționare și justificând un interes legitim, considerăm că este oportună micșorarea taxei de înscriere pentru examenul de primire în profesia de avocat.

Am avut în vedere temeiul art. 7 alin. 15 din Regulamentul de examen adoptat prin Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 57/27.03.2020 modificat și completat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 210/10-11.12.2021 care statuează că ''Cuantumul taxei de înscriere la examen se stabileşte prin hotărârea Consiliului U.N.B.R."

Am decis să ne adresăm Consiliului UNBR care are atribuții în acest sens, în baza art. 65 lit. i și ș din Legea nr. 51/1995 și să solicităm micșorarea taxei de înscriere pentru examenul de primire în profesia de avocat.

Anexăm tabelul cu semnăturile celor care susțin prezentul demers.

Vă mulțumim!

Prin semnătura mea, autorizez Denisa Sala să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.