M𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚l

𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥- 𝟐𝟓.𝟎𝟕.𝟐𝟎𝟐𝟐
𝐂𝐚̆𝐭𝐫𝐞
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐀𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢
𝐏𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢, 𝐊𝐥𝐚𝐮𝐬 𝐈𝐨𝐡𝐚𝐧𝐧𝐢𝐬
𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥, 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐂𝐢𝐮𝐜𝐚̆
𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞𝐢, 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐥 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮
𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐱𝐮𝐥 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐚
𝑫𝒐𝒎𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓, 𝒊̂𝒏 𝒎𝒂̂𝒊𝒏𝒊𝒍𝒆 𝒗𝒐𝒂𝒔𝒕𝒓𝒆 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒅𝒆𝒑𝒆𝒏𝒅𝒆𝒏𝒕̦𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊 𝒔̦𝒊 𝒔𝒂𝒍𝒗𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒔𝒂̆𝒓𝒂̆𝒄𝒊𝒆, 𝒇𝒓𝒊𝒈 𝒔̦𝒊 𝒊̂𝒏𝒕𝒖𝒏𝒆𝒓𝒊𝒄! 𝑽𝒂̆ 𝒓𝒐𝒈 𝒔𝒂̆ 𝒗𝒂̆ 𝒐𝒑𝒓𝒊𝒕̦𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 5 𝒎𝒊𝒏𝒖𝒕𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝒄𝒖𝒓𝒆𝒏𝒕𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒄𝒊𝒕𝒊𝒕̦𝒊 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕 𝒅𝒐𝒄𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕 𝒊̂𝒏𝒕𝒐𝒄𝒎𝒊𝒕 𝒄𝒖 𝒔𝒑𝒓𝒊𝒋𝒊𝒏𝒖𝒍 𝒄𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒎𝒂𝒊 𝒃𝒖𝒏𝒊 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍𝒊𝒔̦𝒕𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝒅𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒆𝒕𝒊𝒄!
România se pregătește să înfrunte o criză energetică fără precedent, deși are la îndemână toate resursele să o prevină!
Ministrul energiei vorbește despre raționalizare și oprirea alimentării cu energie electrică unui popor care nu și-a revenit după restricțiile de dinainte de revoluție.
Nu înțelegem de ce pregătim psihologic populația să înghețe de frig în case, la iarnă, pe întuneric, de ce oferim false soluții la creșterea prețurilor la energie, de ce importăm zilnic energie electrică în condițiile în care, cu eforturi minime, putem produce energie suficientă pentru consumul țării, în orice anotimp.
Nu înțelegem DE CE statul român compensează facturile la energie în loc ca cele 3 miliarde de lei să fie investite în producția de energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia și astfel prețul plătit de consumatori să fie mai mic decât prețul actual plafonat.
Războiul dus de Rusia în Ucraina a pus Europa într-o situație fără precedent și este responsabilitatea noastră să diminuăm impactul pe care această criză îl are deja asupra românilor.
Am pregătit o listă cu măsuri pe termen scurt la care Guvernul poate apela și care ar transforma România într-o țară complet independentă energetic și care are mijloacele să ajute și țările europene înzestrate cu mai puține resurse.
Concret, măsurile propuse în lista atașată sunt gândite de specialiști cu o vastă experiență în producerea și vânzarea de energie, iar efectele aplicării lor ar duce la scăderea imediată a prețului energiei electrice și ar aduce independență energetică României într-o perioadă tensionată.
𝐒𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐩𝐭 𝐢̂𝐧 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥(𝐒𝐄𝐍)
Prețul în bursă la energia electrica la producători a crescut în ultimii 10 ani de cca 8 ori. Poate o creștere cu 50-100% este explicabilă, dar în niciun caz cu 800%. De la 153 lei /MW la 1200 lei MW există o diferență pe care nimeni nu o poate explica. Pot fi făcute diferite speculații, dar adevarul este că ANRE și Transelectrica (unde funcționează Dispeceratul Energetic Național) nu fac nimic pentru a cere explicații furnizorilor și producătorilor pentru lucrurile așa-zis inexplicabile care se întamplă în SEN.
Principalii producători sunt ai statului :
-Hidroelectica produce cu un cost de cca 140 lei. Costul real este de max.100 ron/ MW, dar își majorează la maxim cheltuielile, deși vinde între 250 și 1500 ron/MW pe bursa.
- Cernavodă produce cu cca 200 ron/MW. Vinde cu 400-1500 ron/MW.
- C E Oltenia produce cu 600 ron/MW (din care 400 ron este prețul mediu al unui certificat de CO2). Vinde între 200 ron și 1200 ron/MW.
- Petrom și producătorii pe gaz nu publică cifrele reale cu adevaratele costuri, dar la prețul actual al gazului, sunt de departe cei mai scumpi producători (costuri de aproximativ 800 ron/MW). Nu există niciun motiv să produci pe gaz azi, costul gazului este mai mare uneori decât prețul energiei pe care o produci cu gazul respectiv. Adevaratele profituri le fac din servicii de sistem (adică echilibrarea SEN când regenerabilele cad brusc din cauza opririi vântului sau dispariției soarelui).
- Regenerabilele, deși au o putere instalată considerabilă (ar putea acoperi teoretic tot consumul), nu pot oferi o energie continuă în bandă. Asta pentru că Guvernele anterioare și ANRE, fiind extrem de generoase cu cerificatele verzi, i-au ajutat să amortizeze rapid cheltuielile, producând extrem de puțin. România are putere instalată la fotovoltaice mai mare ca Portugalia sau Grecia, care au 300 de zile însorite pe an.
Dacă bursa ar fi inundata cu 600-1000 MW, prețul energiei ar scădea instantaneu și considerabil. Singurul producator care ar putea face asta cu energie de bază (și nu doar în anumite momente), daca ar fi lăsat, este CEO. La fel se întâmpla și până în 2015, când de câte ori prețul creștea, porneau 1-2 grupuri și bursa se tempera imediat.
Este de neexplicat lupta actuală a Ministerului Energiei pentru închiderea ireversibila (de fapt vinderea la fier vechi) a unora dintre cele mai profitabile grupuri pe cărbune din Europa. Ministerul nu e de acord nici măcar să le conserve, deși Germania și Mare Britanie au repornit grupuri aflate în rezervă de 9 ani. Centrala de la Rovinari este unicat, este construită strategic, alimentată direct de la 5 cariere, extrem de flexibilă, poate funcționa în condiții de avarie de sistem, seism, bombardament, etc. A fost vârf de gamă, majoritatea centralelor pe carbune din Europa sunt mai puțin fiabile și rentabile.
𝐌𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜𝐚̆𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐭̦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐩𝐨𝐫𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐂𝐄𝐎
Dacă CEO ridică puterea de la 800-1000 MW, la 1800 MW, efectul imediat ar fi reducerea drastică a prețului la energie pe bursă. Săptămâna trecută s-a vândut energie cu 3900 ron/MW(media prețului în 2015 a fost 153 ron/MW).
Statul trebuie să ia măsuri ca CE Oltenia să funcționeze ca centrală de bază, așa cum este și Nuclearelectrica, iar într-o perioadă de criza să nu se mai dea ordine de creștere sau descreștere a producției de către dispecerul național. De exemplu, acum funcționează cu 4 grupuri care ar putea produce 1300 MW, dar prin ordin de dispecer se scade energia produsa la 1000 MW! Când grupurile sunt încărcate la 90% din capacitate, se funcționează la randament maxim și consumul de cărbune scade.
CEO are în componență 11 grupuri energetice:
-3 în Rovinari
-4 în Turceni
-2 în Ișalnița
-2 în Craiova
Punerea în rezervă de capacitate a grupurilor oprite, respectiv grupul 3 Turceni și 8 Ișalnița, astfel încât să asigure continuitatea în alimentarea cu energie electrică a sistemului energetic național în caz de oprire accidentală a celorlalte grupuri.
Cele 9 grupuri ramase ar putea asigura ușor o putere de 2000 de MW, ele fiind apte pe termen scurt-mediu să funcționeze in corpore cu urmatoarele condiții:
1. Reangajarea personalului calificat care a fost pensionat, îndepartat, pe durata crizei energetice. Contractele de muncă ar fi pentru o perioadă determinată în care s-ar putea asigura pregătirea angajaților mai tineri, lipsiți de experiență și calificare.
2. Asigurarea unui flux de cărbune pentru un consum de cca 100 mii de tone pe zi:
-𝐑𝐞𝐳𝐨𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐬̦𝐢𝐚. Se poate elibera o autorizație provizorie pentru 3 luni. O altă soluție ar fi emiterea unei Hotărâri de Guvern, fundamentată pe criza energetică actuală, care poate să garanteze funcționarea acestei cariere până la judecarea procesului pe fond.
-Rezolvarea urgentă, prin implicarea directă a Ministerului Energiei, a exproprierilor necesare pentru carierele Roșia, Roșiuța, Tismana, Jilț. Guvernul a blocat creșterea producției de cărbune prin întârzierea nejustificată a documentațiilor depuse la diferite ministere avizatoare pentru deblocarea fronturilor de lucru în așteptarea OUG privind decarbonarea care interzice licențierea noilor exploatări de cărbune.
-Achiziția imediata a stocurilor de carbune de la carierele private, pâna la rezolvarea problemelor de exproprieri. Prin OUG, Guvernul poate dispune utilizarea cantităților de carbune care pot fi extrase de la microcarierele din județul Gorj și care ar putea livra peste 100.000 tone/luna. Astfel, până la intrarea în iarnă, CEO ar putea avea în depozite o cantitate suplimentară de cărbune de 700.000-900.000 tone.
3. O altă problema majora este apa de pe Jiu care asigura răcirea cazanelor energetice. Aici tot statul trebuie să intervină ca în perioada de secetă barajele de pe Jiu să rămână deschise pentru ca debitul necesar răcirii să fie cel optim.
Intervenția în regim de urgență pentru mărirea capacității de stocare a apei din lacurile de acumulare care deservesc termocentralele, acestea au un grad de colmatare de peste 55%.
4. Asigurarea urgentă a necesarului de consumabile! Până în luna noiembrie trebuie să fie asigurate, în cantitățile solicitate de centrale, următoarele:
-materiale, piese de schimb și echipamente (tablă, covor bandă cauciuc, tamburi, role, motoare, acționări, reductoare, rulmenți, țevi, armături, aparataj electric și AMC, etc);
-reactivi chimici, calcar, uree;
-lubrifianți (uleiuri, vaseline, aditivi);
-motorină pentru locomotive și utilaje;
-servicii de întreținere echipamente și utilaje;
-gaze naturale și păcură pentru pornirea cazanelor și functionarea în cazul apariției unor incidente în funcționare.
5. O povară care generează costuri foarte mari pentru cmpanie sunt și activele sociale, acestea trebuie transferate UAT-urilor la valoarea de inventar în cel mai scurt timp posibil.
𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐧𝐮𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞 𝐆𝐨𝐫𝐣, 𝐝𝐚𝐫 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐬𝐢𝐦𝐢𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐇𝐮𝐧𝐞𝐝𝐨𝐚𝐫𝐚, 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐟𝐚𝐯𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢!
Toate măsurile propuse de specialiști în lista de mai sus se pot implementa pe termen foarte scurt, produc puține cheltuieli raportate la câștigul imediat, salvează o industrie și ajută românii! Ca să aplici aceste măsuri trebuie să-ți iubești țara și să ții cont de interesele ei!
Dacă alegeți să vindeți Complexul Energetic Oltenia la fier vechi, distrugeți orice șansă ca România să rămână un stat independent și prosper! Renegociați PNRR, stabiliți un calendar rezonabil și realist pentru decarbonare, aruncați la gunoi planul de restructurare al companiilor miniere până reușiți să puneți ceva în locul lor și nu transformați românii în sclavi!
Senator Ion Iordache

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Marcu Firuta să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...