Maximul de puncte si pentru cei ce au ales predicativa

După cum aţi putut observa pe internet, părerile sunt 50-50, la SII, ex. 3, Evaluarea Naţională la Limba şi Literatura Română. Deşi în barem este scris că răspunsul corect ar fi fost c) subiectivă, sunt foarte mulţi profesori ce susţin că ar fi predicativă. La un examen de clasa a 8-a, nu se pot da lucruri interpretabile. Ambele variante pot fi susţinute cu argumente pro şi contra. Astfel, ar trebui ca şi elevii ce au ales b) predicativă să primească cele 0,6 puncte sau măcar jumătatea lor. Elevi foarte buni nu vor putea lua mai mult de 9,40 din cauza acestui exerciţiu controversat. Una dintre profesoarele ce susţin această variantă a declarat : "Dacă pui subordonata după principală şi nu înaintea ei, aşa cum este în textul original, şi faci contragerea (Dificultatea răsfoirii este jena - n.r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativă".

De asemenea, explicaţia eleviilor, ar fi aceasta : Ceea ce mă jenează 1/ este dificicultatea răsfoirii. 2/ Schimbând topica, pentru a fi totul mai clar, propoziţia va arăta astfel : Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează. => dificultatea = ceva => contragere : Dificultatea răsfoirii este jena ( sau ceva asemănător ). Dificultatea este subiect, iar o propoziţie regentă subiectivei nu poate avea un subiect.


Corectă sau nu, ceva interpretabil se dă cel mult la o admitere la facultate, nicidecum la un astfel de examen. Ministerul a făcut o mare nedreptate.