Marirea alocatiilor pentru copii

Potrivit Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, valoarea acestor beneficii sociale se stabileste prin raportare la Indicatorul Social de Referinta (ISR). ISR reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat.

Valoarea indicatorului social de referinta a fost stabilita la 500 de lei in anul 2008, prin OUG nr. 126/2008, care a modificat art. 33^1 din Legea nr. 76/2002.

De atunci, cuantumul nu s-a mai modificat, astfel ca si in 2014 valoarea ISR este tot de 500 de lei.

Legea 61/1993 actualizata prevede ca alocatiile copiilor se calculeaza, in functia de varsta lor, astfel:

• 0,4 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);
  • 0,084 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani;
  • 0,168 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.

Astfel, alocatiile pentru copii au in 2014 urmatoarele valori, neschimbate fata de 2013:

• 200 de lei - pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);
  • 42 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau professional, pana la terminarea acestora
  • 84 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.

Prin aceasta petitie dorim sa adunam semanturi pentru a ajunge sa modificam legea si sa ajungem la urmatoarele valor:

• 400 de lei - pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);
  • 400 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau professional, pana la terminarea acestora
  • 600 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap

Aceste sume sunt necesare si normale pentru copiii romaniei.

Herta Marius Andrei    Contactați autorul petiției