Luptam pentru copiii nostri- STOP diagnozelor false!

BC783C75-6CB9-4F87-9A55-621A79074249.jpegDomnului Pavel FILIP, Prim-ministru al Republicii Moldova

Doamnei Svetlana CEBOTARI, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției sociale

Doamnei Maia BĂNĂRESCU, Avocatul poporului pentru drepturile copilului

 

 

PETIȚIE COLECTIVĂ

În contextul declarațiilor alarmante cu privire la aplicarea practicii de stabilire a diagnozelor false de către două instituții medicale de copii în scopul sporirii bugetului instituției, comunitatea mamelor din Moldova solicită prim-ministrului, ministrului Sănătății și altor autorități publice competente, luarea măsurilor imediate pentru investigarea, soluționarea și prevenirea situațiilor similare în viitor.

Luând în considerație sutele de cazuri diagnosticate cu pneumonie fără realizarea investigațiilor de rigoare, care ulterior, au fost infirmate în alte instituții medicale, relatate pe rețelele de socializare de către părinți, solicităm Ministrului Sănătății dispunerea investigării /analizării protocolului de spitalizare și diagnosticare cu pneumonie în toate instituțiile medicale de copii din țară, prioritar în cele două spitale vizate, cu scopul de a interveni calitativ unde e cazul. În cazurile de confirmare a aplicării practicilor judicioase, solicităm sancționarea/demiterea persoanelor cu funcții de conducere din spitalele menționate pentru acțiunile sau inacțiunile acestora, care au condus la crearea situației date.

Solicităm Avocatului poporului pentru drepturile copilului să se auto-sesizeze în vederea aplicării tuturor măsurilor legale pentru apărarea drepturilor copiilor în calitate de pacient – dreptul la sănătate: la respectarea standardelor de calitate și la aplicarea unui tratament corect, dreptul la informare.

Mamele care au avut cazuri de diagnostic infirmat de pneumonie de alte instituții medicale sunt dispuse colaboreze cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu alte autorități publice abilitate prin oferirea detaliilor/informațiilor relevante problematicii abordate, la solicitare.

Solicităm tuturor autorităților publice vizate ca rezultatele investigației și măsurile întreprinse pentru prevenirea situațiilor similare să fie făcute publice, deoarece reprezintă un subiect de interes social sporit.  

 

Comunitatea mamelor

24 iulie 2018