Dezincriminarea posesiei de canabis din România!

logo-062.png

Te-ai săturat și tu să vezi cum alte țări și state iau măsuri pentru a relaxa legislația ce incriminează consumatorii de canabis cu conținut de THC si dau frau liber consumului si comertului? Vrei să nu mai ”fumezi speriat doar sub geamul de la baie” ☺? Te-ai săturat să știi că piața de canabis din România este controlată de elemente obscure cu implicații in politică și în justiție, politicieni, DIICOT și Poliție, și nimeni nu face nimic în această privință?   Noi, da, ne-am săturat și am decis să luăm atitudine: Vrem să ne organizăm - Vrem  sa dam verde la VERDE!   Hai si tu cu noi! Uite ce vrem să le cerem Parlamentarilor Români:    

 1.       Să definească clar în legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri (Legea 143/2000) cantitatea pe care o persoană o poate deține pentru consum propriu.  

Atunci când vorbim despre libertate și democrație, cu siguranță nimeni nu se gândește la Uruguay. Cu toate acestea, Uruguay-ul este prima tara care a reglementat consumul în scop recreativ al canabisului cu concentrație de THC mai mare de 1%.

Mai jos vă comparăm textele de lege din România și Uruguay. Singurul articol din legea 143/2000 privind traficul de droguri care face referire la sintagma ”consum propriu” este articolul 4 și zice așa:  

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.„  

Cu toate că și în Uruguay traficul de droguri este interzis și asta se specifică foarte clar în legea 19.172/2013, tot la fel de limpede este definit consumul propriu:

,,Articolul 3: Rămân interzise plantarea, cultivarea, recoltarea și comercializarea oricărei plante din care se pot extrage narcotice și alte substanțe care provoacă dependență fizică sau psihică, cu următoarele excepții:

[…]

B) Plantarea, cultivare și recoltarea, precum și industrializarea și vânzarea canabisului psihoactiv în alte scopuri decât cele menționate, cu condiția de a se realiza în conformitate cu legislația în vigoare și cu autorizația anterior obținută de la IRCCA, rămânând sub controlul său direct.  

Prin canabis psihoactiv se înțeleg vârfurile de înflorire cu sau fără fructe ale plantei feminine de canabis, cu excepția semințelor și a frunzelor separate de tulpină, inclusiv uleiurile, extractele, preparatele destinate unui posibil uz farmaceutic, siropuri și alte produse de același tip, al căror conținut de tetrahidrocanabinol (THC) este mai mare sau egal cu 1 la sută (1%) din volumul său. Vânzarea canabisului psihoactiv destinat consumului personal va necesita ca această activitate să fie acreditată în registrul corespunzător, conform articolului 8 din prezenta lege, în conformitate cu prevederile legale, în timp ce comercializare pentru uz medicinal va implica existența unei rețete medicale.   Vânzarea canabisului psihoactiv pentru uz nemedicinal nu va putea depăși 40 grame pe lună per utilizator.”  

Vrei și tu ceva asemănător în legislația românească?

 

SEMNEAZĂ PETIȚIA    

     

2.       Să legifereze cultivarea casnică a unui număr de plante de canabis, cu conținut de THC mai mare de 1%, pentru consumul propriu.

Hai să vedem ce spune legislația din Uruguay despre plantare. Tot la articolul 3 din legea 19.172/2013, Parlamentul din Uruguay a decis să introducă o excepție care să permită cetățenilor să își cultive singuri plantele de canabis pentru consum propriu.  

Punctul E: Plantarea, cultivarea și recoltarea internă a plantelor de canabis psihoactiv destinat consumului personal sau partajat la domiciliu. În ciuda acestui fapt, se înțelege prin consum personal sau partajat în casă, plantarea, cultivarea și recoltarea internă de până la șase plante psihoactive de canabis și produsul colectat din plantația precedentă să nu depășească o cantitate maximă de 480 grame pe an.  

La articolul 31 legiuitorul din Uruguay a mai statuat:  

Articolul 31: Cel care, fără a avea o autorizația legală, va importa, va exporta, va introduce în tranzit, va distribui, va transporta, va avea în posesia sa pentru alt motiv decât consumul personal), va păstra, va poseda, va oferi pentru vânzare sau pentru comercializare de orice fel, una dintre materiile prime din care se obțin aceste substanțe, precursori chimici și alte produse chimice menționate în articolul anterior și în acord cu cele menționate în prezentul articol, va fi pedepsit cu aceeași pedeapsă, prevăzută în articolul menționat.  

Va fi scutit de răspundere cel care va transporta, va avea în posesia sa, va depozita sau va deține o cantitate destinată consumului personal, care va fi evaluată de către judecător conform criteriilor sănătății.  

În ciuda acestui fapt, prin cantitate destinată consumului personal se înțelege o cantitate de până la 40 grame de marijuana. De asemenea, nu va răspunde pentru faptele menționate la primul paragraf din prezentul articol cel care posedă, deține sau depozitează în casa sa o recoltă de până la 6 plante de canabis cu efect psihoactiv obținută cu respectarea prevederilor articolului 3, litera E), din prezenta lege sau dacă este vorba despre o recoltă care aparține membrilor unui club, în acord cu prevederile articolului 3, litera F) din prezenta lege și reglementarea respectivă.”  

Hai să îi convingem și pe legiuitorii noștri (Parlamentarii) să modifice legislația, astfel încât să le permită celor care vor să cultive pentru consum propriu, să dețină macar două plante

 

SEMNEAZĂ PETIȚIA      

 

3.       Reglementarea pieței de canabis cu THC mai mare de 1%, în scop recreativ, astfel încât să eliminăm achiziționarea unor produse neconforme.  

Majoritatea argumentelor pe care le aduc cei care se opun ideii de dezincriminare și legalizare sunt argumente ce susțin reglementarea pieței. De exemplu:

- Nu trebuie să legalizăm marijuana pentru că dealerii o amestecă cu diferite alte substanțe nocive sau droguri puternice. Pe o piață controlată și reglementată acest lucru nu se poate întâmpla. Produsele se vând doar în magazine avizate și verificate, cu proveniența verificata, de la producatori certificati

-Dacă legalizăm canabisul, minorii vor avea acces mai ușor la el. Oare? Din câte ne amintim tutunul se găsește pe toate drumurile, dar cu toate acestea este ilegal să îl vinzi minorilor. Faptul că poliția nu este interesată că se comercializează tutun minorilor, este o lipsă de interes a autorităților, nu o greșeală legislativă, referindu-ne aici la faptul că tutunul este legal. Mai mult decat atat, legalizarea canabisului în scopuri recreative este legată în mod direct de scaderea consumului în randul adolescentilor! Studiile efectuate în S.U.A. arată ca în statele federale unde canabisul s-a legalizat în scop recreativ, consumul în randul adolescentilor a scăzut, invariabil, cu 8% pana la 12%.  

Hai să terminăm cu ipocrizia Statului! Trebuie să ne organizăm și să reglementăm piața canabisului recreativ din România. Haideți să ne uităm la exemplul pe care Colorado l-a dat întregii lumi, legalizând canabisul în scop recreativ prin “Amendment 64”.  

-          La 1 ianuarie 2014, in Colorado începe vânzarea/distribuirea canabisului în scop recreativ, în magazine de retail pe profil;

-          La un an de la începerea comercializării Colorado caștigă din taxele, accizele si licențierile aferente vânzărilor, 56.2 milioane U.S.D., cu vânzări de 313.2 milioane de U.S.D.

-          Colorado castiga $2.26 milioane U.S.D., odată cu scaderea penalizarilor pentru posesie de canabis (de la 9011 arestări în 2010, la 1464 în 2014);

-          Colorado investește în 2015, 25 de milioane U.S.D., proveniți din taxarea canabisului, în programul BEST (Building Excellent Schools Today), program menit sa modernizeze infrastructură de educație în stat.

Sursa - Tudor-Ionut Grigore - “ The efficiency of marijauna legalization and regulation policies - Colorado, U.S.A. vs. Uruguay - A comparative study “ https://www.academia.edu/29121477/_The_efficiency_of_marijuana_legalization_and_regulation_policies_Colorado_U_S_A_vs_Uruguay_A_comparative_study_

 

SEMNEAZĂ PETIȚIA            

 

4.       Legiferarea comercializării produselor reglementate în magazine specializate.   Nu în ultimul rând, reglementarea și legalizarea pieței de canabis din România va aduce mai multe beneficii decât dezavantaje, cum ar fi:  

-Scăderea cheltuielilor judiciare pe care Statul le avansează pentru cercetarea deținerii de canabis în scop recreativ. Vorbim aici de cantități până la 5g deținute de tineri cu vârste  între 18 - 35 ani.

-Stoparea impactului negativ pe care cercetările penale și condamnările îl au asupra cetățenilor din România care au fost depistați consumând canabis si implementarea conceptului de “Support, don’t punish”

-Încasarea TVA-ului (Taxă pe valoare adăugată), a accizelor de pe vanzarea canabisului , al impozitului pe profit și pe salarii pe care operatorii economici din industrie în vor produce -Creșterea turismului și a atractivității României ca destinatie turistica in randul entuziaștilor și consumatorilor de canabis la nivel global, implicit a taxelor și impozitelor derivate din creșterea numărului de vizitatori in industria Horeca

- Cresterea investitiilor în industria de imobiliare și productie agricola datorata necesitatilor producatorilor de canabis pentru a-și desfãșura activitãțile, alãturi de taxele și impozitele provenite din acestea

- scoaterea de pe piața neagrã a milioane de euro sub forma de vanzari ilicite și introducerea acestora în economia statului

- Politicile prohibitioniste stimuleaza tocmai aparitia pe piata a noilor substanțe psihoactive (etnobotanice/droguri sintetice) care încearca sa substituie substantele tradiționale (asta-i important si de actualitate- e.g. Drogul Zombie în România), dar sunt ieftine, ușor de produs și de gãsit, însã cu efect nociv considerabil (Taylor, J. (2015). The Stimulants of Prohibition: Illegality and New Synthetic Drugs. Territory, Politics, Governance, 3(4), 407427.)   https://transformdrugs.org/regulating-drugs/  

 Graf1.png

 

"Războiul global împotriva drogurilor a eșuat, cu consecințe devastatoare pentru indivizii și societățile din intreaga lume [...] resursele atribuite in sprijinul prohibitiei si criminalizarii producătorilor, traficantilor si consumatorilor au eșuat definitiv in reducerea aprovizionarii și consumului de substanțe ilegale" (Global Commission on Drug Policy 2011:2)  

Tot ce poate face statul este sa informeze si sa protejeze cetățenii prin reglementări clare are normelor de producție, vanzare și consum.  

Hai să ajutăm acest Stat eșuat să-și mărească veniturile și să creăm un mediu sigur pentru consumatori! Hai sa dam verde la VERDE!

 

SEMNEAZĂ PETIȚIA    

 


Asociația Evoluție în instituție și LegalizeIT    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Asociația Evoluție în instituție și LegalizeIT să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...