La Constanta NU MAI VREM blocuri intre case, vrem constructii cu locuri de parcare suficiente si spatii verzi decente !!!

CONTESTAREA PUZ-ului nr. 593, PUZ - delimitat de str. Patriei, bd. Mamaia, str. Renașterii, țărm Marea Neagră, conform aviz de oportunitate nr. 8971/22.01.2019) prin care să se poata construi in zona costiera imobile P+2E si respectiv de P+6E etaje!!!

Cerem

Primariei Municipiului Constanta,

Domnului Primar Decebal Fagadau,

1. sa transparentizeze studiul de oportunitate nr. 8971/22.01.2019 care a stat la baza elaborarii a PUZ delimitat de str. Patriei, bd. Mamaia, str. Renașterii, țărm Marea Neagră

si

2. sa NU preschimbe PUZ-ul actual a zonei rubricate, decât cu condiționalitățile de mai jos.

Un PUZ trebuie sa fie elaborat in interesul comunitatii, nu a grupurilor de interese care vor sa distruga urbanistic faleza costieră a Municipiului Constanta.

Noi, semnatarii acestei petitii, nu suntem de acord cu planul urbanistic zonal initiat de Primaria Municipiului Constanta si intitulat "PUZ nr. 593, PUZ - delimitat de str. Patriei, bd. Mamaia, str. Renașterii, țărm Marea Neagră " din motivele urmatoare:

- Nu a fost prezentat publicului si nu se regaseste pe site-ul Primariei studiul de oportunitate nr. 8971/22.01.2019 care a stat la baza elaborarii a PUZ delimitat de str. Patriei, bd. Mamaia, str. Renașterii, țărm Marea Neagră (documente obligatorii).

- Zonele de locuit, care pana acum aveau regim de inaltime maxim P+2E si retrageri fata de limita de proprietate la H/2, vor avea P+6E cu posibilitatea mansardarii !!!

Un procent acceptat de 20 % pentru cresterea inaltimii blocului de P+6E presupune ca Primaria ar putea accepta inclusiv construirea unui imobil P+7E !!!

- Obligativitatea asigurarii parcarilor in zona mentionata nici nu mai exista.

- Nu intelegem propunerea de justificare a spatiilor verzi, cand acestea se regasesc ca si noutate zonala doar intre potentialul imobil P+7E si viitoarea sosea de acces dintre strada Patriei si strada Renasterii pentru constructiile noi, iar restul spatiilor verzi mentionate exista si in prezent, nefiind contributia antreprenorului in a le mentine in aceasta forma.

Prin semnatura noastra sustinem PUZ existent.

Nu mai vrem blocuri intre case, blocuri inghesuite intre blocuri, vrem constructii cu  locuri de parcare suficiente si spatii verzi decente.  Vrem sa putem coborî pietonal la mare pe niste scari care sa NU ne puna sanatatea in pericol, precum cele (in)existente astazi!

Arătam totodată că nu există o cale existenta de acces la amplasament, atat propunerea de acces precum si cea de descarcare a traficului facandu-se prin această propunere de PUZ pe doua alei actualmente subdimensionate, care, in nici un caz nu pot prelua și trafic suplimentar.

Întelegem sa transmitem aceasta petiţie publică către:

a. Primăria Constanţa,

b. Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa,

c. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral

d. D.N.A. Constanța

şi in cele din urma dar nu in ultimul rand, către presă,

prin care cerem să nu se aprobe actualizarea PUZ nr. 593, PUZ - delimitat de str. Patriei, bd. Mamaia, str. Renașterii, țărm Marea Neagră în forma de oportunitate (?) propusă de investitorii Ștefan Stere și Ștefan Sultana.

Justificam petitia noastra prin faptul ca:

1. Prin modificarea semnata de domnul Arhitect Sef Mihai Radu Vanturache cu putin timp in urma, datorita unui trafic dovedit aglomerat pe strada / aleea Patriei, tot Primaria și tot prin Direcția de Urbanism a ales sa injumatateasca latimea trotuarului dinspre nord, pentru ca riveranii sa poata accede si parca autoturismele la adresa de domiciliu.  Daca nu ar fi facut aceasta minima modificare, parcarea autoturismelor in paralel pe fiecare parte a strazii ar fi blocat-o, aceasta fiind proiectata in anii 1920 - 1930, adica dovedit ingusta comparativ cu cerintele si standardele vremurilor actuale. Actualmente strada Patriei ar trebui redenumita Aleea Patriei, in spiritul celor anterior exprimate.  Domnul Arhitect Sef ar fi trebuit sa vina la fata locului și să vadă cum intra pe aceste strazi masina de colectare a gunoiului menajer, care, daca intarzie după ora 07:30 NU mai poate intra până în capatul strazilor menționate. Traficul local este generat dimineața în principal de lucratorii Inspectoratului Judetean de Politie, care, TOT pe aceste strazi își parchează masinile, zilnic. Nu putem sa-i invinovatim pentru alegerea lor, intrucat nici dansii nu au alternativa parcarii in alta parte.

2. Branșarea celor doua căi de acces adică a strazilor / aleilor Patriei și Renașterii reprezintă ea insăși o propunere de mare risc la surpare, eroziunea fiind la cota de pericol in această zonă.

3. Distanţele dintre terenuri şi clădiri sunt neactualizate, iar situaţia terenurilor adiacente din zonă este incertă, acestea fiind afectate de dosarul retrocedărilor.

4. Această zonă verde aflată în zona costieră este parcursă transversal de o reţea de conducte RAJA, situaţie care condiţionează aprobarea edificării unor construcţii,

5. Prin aprobarea PUZ-ului în forma actuala, in vederea ridicării unui cartier de locuinte cu imobile P+2E respectiv P+6/7E este încălcată servitutea de vedere pentru toate casele din zonă – al caror regim de inaltime este de P+2E maxim, urmând să le fie afectată si iluminarea naturală a acestora, precum și modificarea factorului de umbrire.

6. Mai mult, din cauza distanţelor mici dintre proprietatile existente şi blocurile P+6/7E care se vor construi, locuitorii sunt în situaţia încălcării servituţii privind distanţa între construcţii.

7. Intreaga zonă va fi expusă la supraaglomerare, iar prin construirea pe spaţiu verde ar fi încălcate prevederile PUG şi RLU.

8. Suplimentar, s-ar produce anularea accesului pietonal către plajă în situaţia apariţiei acestor construcţii în zonă, din cauza hiperaglomeratiei din zona costieră.

9. In final dar nu in ultimul rand, nu intelegem cum s-ar putea obtine acordul dezvoltarii acestui proiect imobiliar in vecinatatea unei Zone cu Destinatie Speciala, asa cum e definita legal institutia Inspectoratului Judetean de Politie Constanta.

Față de cele prezentate, solicităm atât Arhitectului Șef Mihai Radu Vanturache cât și Direcției de Urbanism – doamnei Diana Doina Țenea (semnatarii de facto ai PUZ-ului propus), precum și Primarului Decebal Făgădău să nu aprobe propunerea în forma actuală a documentatiei PUZ emisa sub nr. 593 , propunerile noastre constând în:

a. Menținerea nivelului actual al cladirilor viitoare la nivelul P+2E, așa cum este prevazut în PUZ-ul actual;

b. Anularea posibilității de racordare a celor doua strazi Patriei și Renașterii pentru descărcarea traficului local;

c. Considerăm ca apariția blocurilor P+6/7E de-a lungul falezei costiere a Municipiului Constanța, în cartiere compuse din case de locuit cu regim de înălțime P+2E,  aduce o grava atingere arhitecturii orașului nostru și se incadrează fără excepție, la excederea cadrului legal, creând în acest sens răspunderi în fața legii, mai devreme sau mai tarziu.

Drept pentru care am procedat la intocmirea acestei petitii pe care v-o prezentam public, semnata de toti cei care (mai) cred in posibilitatea transformarii urbei noastre intr-una curata, intr-o urbe a bunului simt (inclusiv d.p.d.v.) arhitectural.

Domnule Primar Decebal Fagadau,

ACUM

vom avea ocazia de a va vedea la lucru, fie in favoarea cetateanului, fie doar in favoarea… antreprenorului.

Cu cele mai bune ganduri,

R I V E R A N I I

R. M. Mihailov    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez R. M. Mihailov să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.