Introducerea meșteșugului cărții în Nomenclator

Către Ministrul Culturii,

(vă rog distribuiți)

Domnule Ministru,

după aproape un sfert de secol pe care l-am dedicat meșteșugului cărții, văd că mii de români au încercat - unii dintre ei încă o fac, alții de-abia acum încep -, să practice una dintre meseriile de bază ale cărții. Majoritatea fac hârtie manuală, o parte fac legătorie de carte și, mai puțini, imprimarea manuală de text. Cu toții avem reală nevoie de un cadru legal de funcționare, care să ne ofere și susținere. Fără un cadru legal funcțional, suntem la-ndemâna bagajului cultural al oricărui funcționar și ne este imposibil să generăm eficient și constant cartea durabilă, cea produsă din fibre lungi, cea care, rezistând milenar, a făcut posibilă transmiterea textelor esențiale peste cele mai întunecate veacuri ale istoriei. Cu atât mai mult cu cât, în aceste vremuri tulburi, prețul hârtiei crește vertiginos iar industria hârtiei are efecte ecologice dezastruoase. Domnule Ministru, o carte produsă industrial durează puține decenii; una realizată manual, milenii.

Meșteșugul cărții conține trei meserii principale - hârtie manuală, imprimare și multiplicare manuală de text de carte și legătorie de artă- și peste 40 de tehnici de artă, meserii și priceperi umane.

Considerând faptele istorice, culturale, ecologice economice și tehnologice, dar și rezultatele generate de activitatea mea și a tuturor către celor care, în ultimele decenii, dar nu numai, am contribuit la conservarea și transmiterea meșteșugului cărții, vă solicit reintroducerea celor trei meserii fundamentale pentru facerea cărților durabile în Nomenclatorul de Meșteșuguri și Meserii, continuând inițiativa doamnei consilier ministerial Oana Bogdan, în mandatul Doamnei Ministru Corina Șuteu.

Cu speranța că veți întemeia curând cadrul funcțional necesar supraviețuirii acestui meșteșug fundamental al umanității, care este global pe cale de dispariție, cu respect vă stau la dispozitie pentru orice informație necesară împlinirii acestui demers.

Răzvan Supuran

meșter al cărții

Razvan Supuran    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Razvan Supuran să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.