Impozitarea veniturilor Bisericii Ortodoxe Romane

In Romania statul sustine masiv cultele religioase si deci sustine inclusiv (si mai ales) cultul crestin-ortodox, plateste salariile preotilor, sustine financiar constructia de lacase de cult, acorda terenuri, cladiri, paduri si alte beneficii Bisericii Ortodoxe cum ar fi un tratament preferential din puct de vedere fiscal, Biserica Ortodoxa nu plateste nici un fel de taxe.

Cateva cifre

In Romania exista peste 18 000 de biserici si doar 400 de spitale si 4700 de scoli generale.

Biserica Ortodoxa Romana detine 35 000 de hectare de padure.

Biserica Ortodoxa Romana detine 40 000 de hectare de teren arabil.

Biserica Ortodoxa Romana a primit de la stat zeci de hoteluri si restaurante in folosire gratuita plus terenuri si cladiri.

Biserica Ortodoxa Romana detine prin Arhepiscopia Tomisului Ferma Nazarceacu 350 de hectare de vita de vie si pomi fructiferi.

Biserica Ortodoxa Romana detine prin Mitropolia Moldovei un pachet de actiuni la SC Durau SA, detine firma Golia SRL (una dintre cele mai mari firme de constructii din Moldova), Spitalul Providenta care este unul dintre cele mai mari spitale private din tara, Centrul de Pelerinaj Sfânta Parascheva, Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor și Mirenilor.

Biserica Ortodoxa Romana detine prin Arhiepiscopia Iasiului Centrul de Conferințe Providența (cel mai mare centru de conferinte privat din Moldova si unul dintre cele mai mari din tara), Hotelul Casa Bălţăteşti din Neamt, Depozitul de vinuri Bucium, Cabinetul Stomatologic Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel si firmaSC Făclia Mold SRL.

Biserica Ortodoxa Romana detine prin Mitropolia Olteniei Lebăda Severin SRL firmă care administrează Hotelul Severin și Complexul Turistic Tismana, de asemenea mai detine si firma Praxis prin care controleaza  12% din actiunileElcomex IEA SA, sa le multumim preafericitilor pentru factura umflata la curent.

Biserica Ortodoxa Romana detine si Hotelul Bulevard din Sibiu si Complexul Lebăda din București.

Se estimeaza ca BOR a primit in perioada 1990 -2009 circa 800 milioane de dolari, nu mai punem la socoteala terenuri, imobile si alte bunuri date in folosinta sau donate. Oricum 65%-80% di salariile angajatilor Bisericii Ortodoxe Romane sunt sportate de stat si vorbim de peste 30 000 de angajati din care 17 000 preoti si diaconi. Cat ne costa asta pe noi anual? Circa 500 de miliaone de euro, asa in vreme ce pentru salariile din sanatate se aloca 200  milioane de euro anual.

Este timpul sa fim ajutati si noi!